ajándékötlet,  recept

Ehető virágok a konyhában

Nemcsak szép, finom is.

A nyár a virágok időszaka, némelyek azonban nemcsak a szemnek kedvesek, hanem kifejezetten finom csemegék is.

pexels

20 csokornyi levendula. Ennyi vár rám a teraszon ringatózva, illatosra száradva, hogy szörp készüljön belőle. Neki kéne már állni, csak hát ez a hőség.

Nem is olyan túlságosan rég elképzelhetetlennek tartottam, hogy levendulaszörpöt készítsek, sőt semmilyen virágra sem gondoltam élelmiszerként.

Na, jó, egyedül az akácvirág volt az, amit már gyerekként is teljes természetességgel eszegettünk a fáról, nem gondolkozván virág voltán. Mostanság meg, amikor alkalmam nyílik, kipróbálom, megkóstolom, feldolgozom az ehető virágokat.

Istenem, mikor először ízleltem a Létai Levendulásban azt az isteni szörpöt, megfogadtam, hogy ilyet én is készítek.

Legutóbb árvácskaszirmok kerültek az olaszos salátánkba, dekorálva, ízesítve azt.

https://www.instagram.com/p/Bkh5_ekgqI-/?taken-by=anapfenyillata

Mint megtudtam, a virágpor vitaminokat, ásványi anyagokat, zsiradékféléket, illóolajokat tartalmaz, és kiváló fehérjeforrás. Bizonyos virágoknak pedig (bodza, akác, hárs, pitypang) gyógyhatása is van.

Persze csak olyan virágokat érdemes gyűjteni, melyekről biztosan tudjuk, hogy ehetőek, biztosan felismerjük őket, és vegyszermentesek. Az allergiásoknak, pollen érzékenyeknek viszont nélkülözniük kell a virágevést.


Na, jó, nekiállok.

Ha neked is kedved támadna az ehető virágokhoz, mutatom, én miket készítettem eddig. Egyes virágokat most is megtalálsz, másokat majd tavasszal. Érdemes egy naptárban megtervezni a virágzási idők szerint, milyen virágokat próbálnál ki.

Levendulaszörp

Pitypangméz

Virágsó

Ibolyaszörp

Kandírozott ibolya

Bodzavirág szörp

Orgonaszörp

Bodzavirág likőr

Ehető vadvirágokról, és más növényekről olvashatsz az Erdőkóstoló blogon is. Én nagyon szeretem ezt az oldalt, mindig felfedezek benne valami újdonságot, különlegességet.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz, egy kivétellel (pexels). Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük