Kényeztesd magad ibolyával, mint Sissi királyné!
Korának egyik leggyönyörűbb asszonya rajongott az ibolyáért.
Szobáit ilyen színűre festette, parfümje ibolyából készült, kedvence volt az ibolyafagyi és a kandírozott ibolya, melyet a bécsi udvari cukrászatban, a Demelben szerzett be.
Népszerű királynénk étkezése nagyon eltért az akkor szokásostól. Nagyon keveset evett, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott. Kevés kenyeret és tésztafélét evett, helyette húsokból készült erőlevest, máskor halat, tojást, vagy tejet fogyasztott. Vigyázott az alakjára, sokat sportolt, lovagolt, de az édességeket sem vetette meg.
Az ibolya ízét nagyon szerette, de kedvence volt még a fodormenta torta, és kuglóf is.
Ha szeretnénk mi is kicsit kényeztetni magunkat, készítsünk kandírozott ibolyát, mely nemcsak megjelenésében felséges desszert.
Most virágzik az ibolya, gyönyörű ibolyatenger van a kertben, kínálják magukat az apró, illatos virágok. A hétvégén a lila illattenger minket is elvarázsolt, csakúgy, mint egykoron Sissi királynét, és ráfanyalodtunk egy kis virágcsemegére. 🙂
Az ibolyát szárral szedjük le, mert úgy könnyebb lesz a kandírozása.
Hozzávalók:
nagy csokor ibolya
tojásfehérje
kristálycukor
Bár nem túl bonyolult elkészíteni ezt a viktoriánus csemegét, azért egy nagy adag türelemre mindenképpen szükségünk lesz. A virágokat szedés után mossuk meg, majd egy papírtörlőn szárítsuk meg.
A tojásfehérjét villával óvatosan keverjük össze, de ne habosodjon, mert akkor nem lesz szép a cukrozott ibolyánk. Ezután ecsettel kenjük be a virág szirmait a tojásfehérjével, a szirmok mindkét oldalán. Ekkor jön jól a virág szára, mert ennek segítségével könnyebben dolgozhatunk.
A lekent virágokat óvatosan kristálycukorba forgatjuk, a felesleget leszórjuk róla.
A cukros virágokat sütőpapírra halmozzuk, és jól szellőző, hűvös helyen szárítjuk. Néhány óra alatt megszárad, ekkor vágjuk le a virág szárát, szellőztessük még másnapig, majd mehet dobozba.
Nálunk nagyon hamar elfogyott, így a tárolásáról, és arról, hogy milyen szépen lehet vele sütiket díszíteni, nem tudok beszámolni. 🙂
És bár hirtelen se karcsúbb, se gyönyörűbb nem lettem a csemege fogyasztása közben, azért mégis úgy éreztem magam, mint a királynők.
Már csak azért is, mert közben ibolyaillat lengte be a konyhát, készült ugyanis a gyönyörű ibolyaszörp is, mely különleges ital lesz húsvétkor. Receptjét itt találod.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
2 hozzászólás
Vegatár
De jóóó! Imádok idejárni! Én annyira tök béna vagyok ezekhez a dolgokhoz 😀 De szeretek inspirálódni 😉
Rácz Anikó
Nagyon szépen köszönöm! 🙂 De ez tényleg nem bonyolult, mint ahogyan az ibolya szörp sem. Érdemes kipróbálni. Maximum nem lesz szép, csak finom. 🙂 Már, ha nyitott vagy a virágevésre. 🙂