ajándékötlet,  karácsony,  recept,  Ünnep

Így készíts virágsót!

Dobd fel vele az ételeidet, vagy készítsd el ajándékba.

Gabi apró teaboltja egy igazi kis kuckó, ahova belépve egy pillanatra megáll az idő. Mindenféle illatozó teák, szárított virágok, bogyók sorakoznak a polcokon, melyek már a szemnek is gyönyörűek.

Gabi egyébként fitoterapeuta, akupresszőr, és most egy különleges ételízesítő elkészítését mutatja be. Fogadjátok szeretettel Luczai Gabriella vendégbejegyzését.

52

„Virágsó – úgy szeretem édesapámat, mint az emberek a sót… Ismerjük a mesét gyerekkorunk óta, s tudjuk, hogy a só elengedhetetlen a táplálékok jó ízéhez.

A jó íz pedig ahhoz szükséges, hogy a tökéletes emésztés megtörténjen. Ha nincs az étel megsózva, a szervezet nem tudja elfogadni, befogadni.

A táplálékok a szájba jutva nyálképződést indítanak be, mely által az emésztési folyamatok első lépése megtörténik. Információt juttatnak a szervezetbe, hogy milyen enzimek álljanak készenlétbe a táplálék bontására. A nyállal megérkeznek az első szénhidrátbontó enzimek is. A sós íz serkenti ezt a nyálképződést.

Amikor betegek vagyunk elveszítjük az ízérzékünket, ennek következménye, hogy nincs étvágyunk, nem lesz megfelelő az emésztésünk. A betegség megszüntetéséhez az ízek érzékelésére van szükség.

A sós íz biztosítja a táplálékok megfelelő felszívódását, méreganyagok kiürülését, tisztítja az ereket, csökkenti gyulladást.

A vérünk olyan, mint az óceánok vize, sós.

56

Ha ezt az összetételt megbolygatjuk szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki. A só a test minden szervét elernyeszti, ezért nagy mennyiségben, túlzott fogyasztása akadályozza az érzékszervek működését, a bőrt ráncossá teszi, gyulladásos bőrbetegségeket, köszvényt, gyomorsavtúltengést okozhat.

A túlzott sófogyasztás összehúzza a hajszálereket, nem lesz megfelelő a keringés, melynek egyik látható jele a szem alatti táskák megsötétedése.


Fontos a mértékletesség és a minőség.


A sós íz valójában nem növényi, hanem ásványi íz, ezért elsődleges ízként igen ritka növényekben. Tipikus sós anyagok a keserűsó, a tengeri algák, a kősó, a tengervíz. A legjobb a kősó a föld mélyéből, barlangokból. Az egyetlen só, melyet az ember még nem tudott szennyezni. Ma már sajnos a tengeri sók sem tiszták, szennyezzük tengereinket.

57
A földekből hiányzik a megfelelő mennyiségű ásványi anyag, így a növényekben csökken a só mennyisége, ezért konyhasóval pótoljuk.

Nagyon finom fűszersókat készíthetünk mi magunk is. Nem kell hozzá más, mint finomítatlan kősó és néhány virág.

53

Az én választásom a rózsasziromra, a mór mályvavirágra és a moringa gyógynövényre esett.

A rózsa szépíti a bőrt, a mór mályvavirág simogatja a tüdőt, a moringa immunerősítő, de most az ízek érzékelésére jönnek segítségül.

54

Illatos, finom virágsót készítek néhány egyszerű lépésben, melyek szemet gyönyörködtetőek lesznek salátákon, sült krumplin vagy vajas kenyéren, bármin, amin elképzelhetőnek és szépnek találjuk. Én a bundáskenyér tojásába is tettem. Rendkívül ízletes lett a bundáskenyér és különleges rangra emelte.

A virágokat és a moringát összekeverem. Kávédarálóban egy kicsit felaprítottam.

50
Ezután a lépés után akár össze is keverhetjük a kősóval, de én miután hozzáadtam a sót, még egy kicsit betettem a darálóba.

51

A végeredményt teszteltem a családon, a barátokon és bizton mondhatom, karácsonyi ajándéknak egyszerű, de nagyszerű, mert úgy szeretjük a hozzánk közelállókat, mint az emberek a sót. Nélkülözhetetlenek!”

Szép napot!

Fotók: Luczai Gabriella, Pixabay. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Mentés

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük