család,  gyerek,  kirándulás

A város, ahol a Tévémaci lakik

Kirándulni tavasszal a legjobb, gyorsan használjuk ki a kellemes hőmérsékletet, hogy gyönyörködhetünk a virágzó fákban, bokrokban, és nagyot szippanthatunk a rétek-mezők illatából.

Ha még nincs tervetek a hétvégére, most hoztam egy remek ötletet.


A ” Hová menjünk kirándulni?”  kérdésre nem biztos, hogy ez a hely fog beugrani elsőre, sőt, lehet, hogy másodikra sem, (legalábbis én így voltam vele sokáig).  Pedig a család minden tagja jól jár ezzel a hellyel.

Helyette hamarabb beugrik a városról a mozzarella, a kávéfőző, vagy a panírozott pulykahús.


Első alkalommal teljesen véletlenül jutottunk el Szarvasra: évekkel ezelőtt egy apróhirdetés kapcsán látogattunk el a városba, és ha már ott voltunk körülnéztünk, milyen is ez a hely. Igencsak kellemes csalódás ért minket, és bár csak néhány óránk volt, sok-sok élménnyel gazdagabban távoztunk.

Ezután nem volt kérdés, hogy ismét visszamegyünk, immáron néhány napra, és még jobban körülnézünk a városban és környékén, a családos kirándulást még az őszi szünetben sikerült megszerveznünk.


Izgalmunkat – legalábbis a felnőttekét – még tovább fokozta, mikor megtudtuk, hogy a városban lakik gyerekkorunk kedvence, a Tévémaci is, aki készítőjénél, Szabó Lászlónál pihen, Mirr-Murr kandúrral egyetemben. A bábkészítő a város  aktív lakója.


Négy helyet mindenképpen szerettünk volna megnézni: a Mini Magyarországot, a Pepi-kertet, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkot – ezeket a gyerekek miatt -, és a Szent András Sörfőzdét Békésszentandráson – a férjek örömére.

Szarvasi Arborétum

Maga az Arborétum többféle szórakozási lehetőséget rejt: a kerten belül van a Mini Magyarország, a Titkok kertje: családi szabadulószoba is – előzetes bejelentkezés szükséges -, és lehet sétahajózni is. Ezek a családok számára elérhető programok.

Szóval, ha az időjárás engedi, és egy kis elemózsiával is feltankolunk, akár  egy egész napot, de mindenképpen több órát el tudunk itt tölteni.

De maga a kerti séta is nagyon élvezetes, a kert pompás, igazi kis kirándulást tettünk a közel 1600 fa- és cserjefajt felvonultató kertben:  a mammutfenyő mintegy százéves, bár ezzel a korral még gyerekpéldánynak számít, és eredetileg Kalifornia egyik erdejében növekedett, de van itt sokféle ciprus, fenyőféle, magnólia is.

Érdekesség, hogy a mammutfenyő kérge puha porózus, és tűzálló, ami megvédi a fát erdőtüzek esetén.


Láttunk egy számomra különlegest is: vasfát, persze engem a neve miatt fogott meg, ó, hiába, a vegyész az az arborétumban is vegyész. Azért nevezik így, mert igen kemény fa, és a sűrűsége nagyobb, mint a vízé, elsüllyed, ha vízbe kerül, így persze csónak sem készülhet belőle.


A kert közvetlenül a Hármas-Körös legnagyobb holtága mellett található, elsétáltunk a kikötőhöz is, innen indul sétahajó bizonyos időközönként.

A gyerekek nagy örömére szabadtéri játékokra is bukkantunk a járdák mentén: van itt lengőteke,  sakk- és malompálya,  torpedó. De a legjobban a gyufás fejtörő tetszett nekik.


No meg a kert neve: Pepi-kert.


Ennek a kedves elnevezésnek a megfejtését az arborétum történetében kell keresnünk:

Az arborétum létrehozása az olasz eredetű Bolza család nevéhez fűződik, Bolza Péter tábornok házassága révén lett szarvasi földbirtokos 1788-ban.

Fia, Bolza József, feleségével, gróf Batthyány Annával fák és dísznövények telepítésébe fogott, elkezdték a mai Anna-liget fásítását. Bolza József  Bécsben testőrködött és a schönbrunni park láttán kapott kedvet a kertészkedéshez.

Haláluk után a szarvasi kastélyt és földbirtokot József keresztfia, Pál örökölte, aki, bár jogot végzett, leginkább mégis a botanika és a kertépítés érdekelte. Ő folytatta a növénytelepítést, Bécsből még mammutfenyőt is hozatott, hogy álma, egy arborétum jellegű  tájképi angolkert megvalósuljon.

Ő adta a Pepi-kert nevet is, mintegy tisztelgésképpen nagybátyja emlékének. Pepi volt ugyanis Bolza József gyerekkori olasz beceneve (Pepe, Beppe, Peppino –Józsi).

Mini Magyarország

A szarvasi makettpark gyönyörű, és nagyon szépen gondozott. A történelmi Magyarország híres épületeiről egy gombnyomásra, interaktívan kaphatunk információt, vagy valamilyen hangélményt (például egy verset).

Szarvas ugyanis a történelmi Magyarország mértani közepe, amit egy emlékmű is jelez a városban, azt is érdemes megnézni.

A parkban járműmakettek (vonatok, hajók) is vannak, amiket el is indíthatunk, a kisfiamnak ezek voltak a kedvencei.

A makettpark bejáratánál van egy trükkös szökőkút, ezzel is jót játszottak a gyerekek, a hideg idő ellenére. (Kicsiknél érdemes erre a vizes élményre felkészülni).

Séta a Holt-Körös partján

Igazi élmény volt a séta a Holt-Körös partjain, ami tele van látnivalókkal: Szarvasi Vízi Színház, Bolza kastély, Ezredéves emlék, ami a vízből emelkedik ki, ahogyan a vízben állnak a mocsári ciprusok is.

Szent András Sörfőzde, Békésszentandrás

Tudom, hogy az nem igazán jó kezdés egy sörfőzdés részhez, ha azt írom, hogy nem szeretem a sört.

Viszont tudok ám szépíteni, mert az igazság az, hogy azelőtt nem szerettem a söröket, mielőtt megkóstoltam volna a Szent András Sörfőzde kézműves söreit.

És, bár a férjek kedvéért mentünk el az 1993-ban alapított sörfőzdébe, az itt kóstolt ízek engem is levettek a lábamról: különösen a Szilvás, és a Málna búza sör.

Most megláttam a honlapjukon a limitált kiadású: Nyúlon innen, és Nyúlon túl söröket, amit mindenképpen meg kell kóstolnunk. Már csak azért is, mert tonkababot is tartalmaz, ami a legendák szerint varázserővel is bír.

Ha tonkababot szorongatva suttogjuk el a kívánságunkat, akkor azok valóra válnak. A Sörfőzde csapata szerint ez a tonkababos sörrel is működik. 🙂

Egy próbát megér, ugye?

Békésszentandrási Duzzasztó

A duzzasztó 1936-1942 között épült, és Horthy Miklós avatta fel:  Horthy István Zsilipmű néven, a hajózás biztosítása mellett az öntözést is szolgálta – ma már erőműként is működik – Horthy Miklós álma volt ugyanis a magyarországi rizstermelés elindítása, amihez az öntözés, a víz folyamatos biztosítása elengedhetetlen.

Ez a rizstermelős téma még általános iskolából dereng, de  ahhoz, hogy megtudjam, hogy még manapság is van rizstermelés az országban, például itt, Szarvas környékén, ahhoz ide kellett utaznunk.


Ha már Békésszentandrás, akkor nem lehet kihagyni a híres kézi szőnyegszövőt sem, amit kívülről meg lehet nézni, és ahol kézzel szőtték például a Parlament szőnyegeit.


 Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark

Ez igazi interaktív program volt, ami gyerekekkel kihagyhatatlan. Nagyon kellemeset sétáltunk itt, már maga a terület is gyönyörű: Körös holtág, Anna-liget, Csáky kastély kertje, és közben pedig több, mint 40 féle állatfaj: nyuszt,  borz,   nyestkutya,  gímszarvast, őz, dámszarvast, vaddisznó,  róka, teknősök.

A mókusház volt az első állomásunk, ami átjárható, így ott vannak karnyújtásnyira, egy dróthálóval elválasztva a mókusok – akikkel azonban nem árt vigyázni, mert harapnak. Ez a gyerekeknek annyira tetszett, hogy szinte alig akartak továbbmenni.

A séta közben volt egy-két feladat is: szárnyfesztávolság ellenőrzés, kirakók, ami még érdekesebbé tette a sétát.

A látogatóközpontban a kedvencünk az óriásakvárium volt, de a foglalkoztató játékok mellett is jól esett a hosszú séta után megpihenni.

Számtalan látnivaló, érdekesség maradt még, amit érdemes megnézni Szarvason, de ebbe a kirándulásba nem fért bele, úgyhogy ide még biztosan visszajövünk.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük