karácsony,  recept,  Ünnep

Finoman ropogós, gyönyörűen nyomdázható, fűszeres keksz

Instant karácsony,  egyszerre szép és finom.

01_img_4294

A gyerekeim kedvencei a fűszeres kekszek, melyekkel ünnepi, télies illat járja át a lakást, így ebben az időszakban különösen jólesik ilyet sütni.

Ez a recept innen származik, a fűszerezését azonban kissé módosítottam.

Került bele gyömbér is, amit az indiaiak igazi csodafűszerként tartanak számon, mindenféle gyógyhatással. 🙂

A tészta egyébként gyönyörűen formázható, nyomdázható, kiváló mese keksz készítéséhez. Kiváló ajándékötlet, és iskolai adventi vásárokra is szuper.

Hozzávalók:
5 dkg méz
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db közepes tojás
30 dkg liszt
1 kávéskanál reszelt szerecsendió
1 kávéskanál fahéj

1 kávéskanál őrölt gyömbér

1/4 kávéskanál őrölt fehér bors
1/4 kávéskanál szódabikarbóna

03_img_4312

Elkészítés:

A vajat megolvasztjuk a mézzel, de nem kell forralni, csak a a vaj olvadjon fel. Ebbe belekeverjük a porcukrot, majd ha a mézes rész nem meleg a tojást is.

A lisztet, szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük. Lehet mézeskalács fűszerkeverékkel is készíteni, ebből 2 teáskanálnyi szükséges.

A lisztes és a mézes keveréket összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

kihűlés után a tésztát lisztezett deszkán kb. 3mm vastagra nyújtjuk, majd lehet formázni: sütipecséttel, mintakiszúróval.

Sütőpapírral bélelt tepsiben  előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8 perc alatt készre sütjük.

04_img_4319

Tapasztalataim az évek alatt:

  • a tésztát gyorsan gyúrjuk össze, ne melengessük sokáig,
  • vaj helyett margarin nem használható (finomnak finom lesz, de a minta nem marad meg)
  • a szódabikarbónát ne adagoljuk túl: ez a kis mennyiség még éppen jó, de ha sokat találunk beletenni, a minta eltűnik
  • a tésztával hidegen dolgozzunk, kis adagokban, a maradékot tartsuk addig hűtőben
  • a formákat jó mélyen, határozottan nyomjuk a tésztába,
  • a kész mintát fagyasszuk ki, menjen be nyomdázás után a hűtőbe, (még sütés előtt) különösen, ha a tészta kicsit megmelegedett a készítés közben.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Mentés

8 hozzászólás

    • anapfenyillata

      Kedves Zsuzsa! Lehet érezni, csak mint például a forralt borban. A bors kiemeli más fűszerek ízét is. Aki nem szereti az erőteljesebb fűszeres ízt, az használhat mézeskalács fűszerkeveréket: kb. 2 teáskanálnyit. szép estét!

      • Zsuzsanna Lukács

        Köszönöm a választ. Nem vagyok egy bors rajongó,(és forralt bor sem 🙂 ) így lehet nekem akkor inkább a mézeskalácsfűszer lenne a megfelelő választás 🙂

  • Balog András

    A nyomdázhatóság miatt esett a választásom erre a receptre. Működött, szépen megmaradt a minta.
    Mézeskalács már volt itthon, úgyhogy az ízén módosítottam. Kihagytam a fűszereket, és 3 kanál lisztet lecseréltem kakaóporra, így is finom.
    A gyerekeknek nagyon ízlik, sütjük máskor is.
    Köszönöm a receptet.

    • anapfenyillata

      Kedves András! Nagyon szépen köszönöm a visszajelzést, a kakaós kekszeket nagyon szeretik a gyerekeim, így kipróbálom a javaslatát, nagyon köszönöm. Boldog új évet! Szép napot! 🙂 Anikó

  • Ágnes Zászlósi

    Szerettem volna az óvó- és gondozó néniknek készíteni egy apró ajándékot karácsonyra a lánykáimmal.Kitaláltam,hogy mindenki kap egy zacskó karácsonyi házi kekszet,így több receptet is teszteltünk az elmúlt hetekben.Messze ez bizonyult a legjobbnak,könnyen elkészíthető és isteni finom. A kekszgyár beindult, már 5 adagot sütöttünk belőle 🙂

    • anapfenyillata

      De jó, Ági! nagyon örülök! 🙂 Köszönöm szépen a visszajelzést! Örömteli készülődést és boldog karácsonyt! Anikó

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük