Finoman ropogós, gyönyörűen nyomdázható, fűszeres keksz
Instant karácsony, egyszerre szép és finom.
A gyerekeim kedvencei a fűszeres kekszek, melyekkel ünnepi, télies illat járja át a lakást, így ebben az időszakban különösen jólesik ilyet sütni.
Ez a recept innen származik, a fűszerezését azonban kissé módosítottam.
Került bele gyömbér is, amit az indiaiak igazi csodafűszerként tartanak számon, mindenféle gyógyhatással. 🙂
A tészta egyébként gyönyörűen formázható, nyomdázható, kiváló mese keksz készítéséhez. Kiváló ajándékötlet, és iskolai adventi vásárokra is szuper.
Hozzávalók:
5 dkg méz
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db közepes tojás
30 dkg liszt
1 kávéskanál reszelt szerecsendió
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1/4 kávéskanál őrölt fehér bors
1/4 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk a mézzel, de nem kell forralni, csak a a vaj olvadjon fel. Ebbe belekeverjük a porcukrot, majd ha a mézes rész nem meleg a tojást is.
A lisztet, szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük. Lehet mézeskalács fűszerkeverékkel is készíteni, ebből 2 teáskanálnyi szükséges.
A lisztes és a mézes keveréket összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
kihűlés után a tésztát lisztezett deszkán kb. 3mm vastagra nyújtjuk, majd lehet formázni: sütipecséttel, mintakiszúróval.
Sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8 perc alatt készre sütjük.
Tapasztalataim az évek alatt:
- a tésztát gyorsan gyúrjuk össze, ne melengessük sokáig,
- vaj helyett margarin nem használható (finomnak finom lesz, de a minta nem marad meg)
- a szódabikarbónát ne adagoljuk túl: ez a kis mennyiség még éppen jó, de ha sokat találunk beletenni, a minta eltűnik
- a tésztával hidegen dolgozzunk, kis adagokban, a maradékot tartsuk addig hűtőben
- a formákat jó mélyen, határozottan nyomjuk a tésztába,
- a kész mintát fagyasszuk ki, menjen be nyomdázás után a hűtőbe, (még sütés előtt) különösen, ha a tészta kicsit megmelegedett a készítés közben.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Mentés
8 hozzászólás
Zsuzsanna Lukács
A szerecsendió és a bors mennyire lesz domináns a süti ízében?
anapfenyillata
Kedves Zsuzsa! Lehet érezni, csak mint például a forralt borban. A bors kiemeli más fűszerek ízét is. Aki nem szereti az erőteljesebb fűszeres ízt, az használhat mézeskalács fűszerkeveréket: kb. 2 teáskanálnyit. szép estét!
Zsuzsanna Lukács
Köszönöm a választ. Nem vagyok egy bors rajongó,(és forralt bor sem 🙂 ) így lehet nekem akkor inkább a mézeskalácsfűszer lenne a megfelelő választás 🙂
anapfenyillata
Igen, akkor mindenképpen, de úgy is finom. 🙂
Balog András
A nyomdázhatóság miatt esett a választásom erre a receptre. Működött, szépen megmaradt a minta.
Mézeskalács már volt itthon, úgyhogy az ízén módosítottam. Kihagytam a fűszereket, és 3 kanál lisztet lecseréltem kakaóporra, így is finom.
A gyerekeknek nagyon ízlik, sütjük máskor is.
Köszönöm a receptet.
anapfenyillata
Kedves András! Nagyon szépen köszönöm a visszajelzést, a kakaós kekszeket nagyon szeretik a gyerekeim, így kipróbálom a javaslatát, nagyon köszönöm. Boldog új évet! Szép napot! 🙂 Anikó
Ágnes Zászlósi
Szerettem volna az óvó- és gondozó néniknek készíteni egy apró ajándékot karácsonyra a lánykáimmal.Kitaláltam,hogy mindenki kap egy zacskó karácsonyi házi kekszet,így több receptet is teszteltünk az elmúlt hetekben.Messze ez bizonyult a legjobbnak,könnyen elkészíthető és isteni finom. A kekszgyár beindult, már 5 adagot sütöttünk belőle 🙂
anapfenyillata
De jó, Ági! nagyon örülök! 🙂 Köszönöm szépen a visszajelzést! Örömteli készülődést és boldog karácsonyt! Anikó