öko,  újrahasznosítás

Üveg: hulladék vagy alapanyag?

A használt üveg igen fontos alapanyag, amely akár 100 %-ban újrahasznosítható.

Gyerekkoromban az italokat, befőtteket még üvegedényekben árulták, – bár a tej már zacskós volt – ezeket a boltokban visszaváltották.

Emlékszem, a palackok gyűjtése a mi feladatunk volt a tesómmal. A visszavitt üvegekért kapott pénz pedig a mienk lehetett. Szóval mi kifejezetten szerettük az üvegvisszaváltást, mert ilyenkor gyarapíthattuk a takarékbélyeg-gyűjteményünket, vagy vehettünk kapucínert, ami az egyik kedvenc csokink volt.

Akik rendszeresen olvasnak, tudják, hogy mennyire fontos számomra a környezettudatosság, időről időre megjelennek ilyen bejegyzések az oldalon. Szeretem újragondolni, felújítani a régi tárgyakat, vagy új funkciót adni kidobásra szánt holmiknak.

Így vagyok az üvegpalackokkal, egyszerűen rajongok a zöld üvegekért, amikből dekorációk készülnek nálam.


Fotó: saját

Persze az italos és befőttes üvegeket eredeti funkciójukban is újrahasználom: és megtöltöm  házi szörpökkel, lekvárokkal, befőttekkel.


Most Serfőző Orsolya, a KontaktBau ügyvezetőjének vendégposztja  jóvoltából  egy új oldalról közelítjük meg az üveg újrahasznosítását:


„Az újrahasznosítás – bármilyen formája –a szívügyem. Hiszem, hogy tudatosabban élünk, annál kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, és annál tovább marad élhető Földünk a magunk és gyermekeink számára.

Tudod, hogy mit jelent az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószám. Tulajdonképpen azt mutatja be, hogy mekkora víz és földterület szükséges az ember által elhasznált erőforrások előállítására és az általa termelt szennyezés befogadására.

Tudtad? A régmúlt történelmi korokban az üveg érték volt, amihez csak a fáraók, királyok, egyházi elöljárók juthattak hozzá. Az egyiptomiak és a föníciaiak már ötezer évvel ezelőtt is készítettek üvegtárgyakat, üvegékszereket, a perzsák pedig drágakőnek tartották. Manapság az üveg teljesen hétköznapi anyag.


Hazánk az üveg újra hasznosítása terén eléggé elmaradott, nem véletlen, hogy a legkisebb visszagyűjtési arányt, valamivel több mint 30%-ot teljesít Magyarország, miközben az Európai Unió hasznosítási célszáma 60%. 


Miért fontos az üveg újrahasznosítása is?

Mert az üveget „állandó” anyagnak is nevezik, mivel tulajdonságai a feldolgozás (darálás, olvasztás, termék-előállítás) során sem változnak meg. Sőt. Ha szín szerint válogatva gyűjtjük az üvegeket, akkor azok szinte 100%-ban újrahasznosíthatók és a végtermék minősége is szinte azonos az új üvegekével.

Az iparág, aminek a legtöbb anyagra van szüksége, az az építőipar, és ez egy olyan terület, ahol az üveg jó tulajdonságait nagyszerűen ki lehet használni.

Elsősorban csökkenthető az építőanyagok gyártása-, valamint az építmények kivitelezése során fellépő nyersanyag szükséglet, ezáltal csökkennek a környezeti terhek és a szén-dioxid kibocsátás is.

A hulladéküveg újrafelhasználása sokrétű. Nemcsak üveget készítenek újra belőle, hanem a színes üveget apróra zúzva cementtel, vagy bitumennel keverve, útépítés során az útfelületre hengerlik, ezzel érdesítve az útfelületet.

A szemcseméretűre őrölt üveghulladékból készülhet hő- és hangszigetelő anyag is mint pl. a fújható üveggyapot szigetelőanyag, ami gyártása során legalább 60%-ban újrahasznosított üvegből készül, nem szúr és nem porzik.

Szóval ha az otthonod minden sarka üvegmécsesekkel van tele, akkor se búsulj.

Vidd vissza a felesleges üvegeket a szelektív hulladékgyűjtőbe, lehet hogy később az otthonodban köt ki. Akár szigetelőanyag formájában.”

Szép napot!

Fotók: saját©, KontaktBau (Shutterstock, Deposit).

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük