család,  gyerek,  inspiráció,  kirándulás

10 tavaszi bakancslistás kirándulás a virágok jegyében

Javíthatatlanul romantikusoknak, természetkedvelőknek.

Nemrégiben felfedeztem, hogy virágzik a hóvirág a társasházak tövében. Igaz ugyan, hogy a városokban kicsit hamarabb virágba borulnak a növények, de ha jó az idő, hamarosan megjelennek az arborétumokban, erdőkben, sétányokon is.

Photo by Aaron Burden on Unsplash

Na, én ilyenkor mindig elhatározom, hogy majd felkeressük az összes (vagyis több) tavaszi virágmezőt az országban, aztán, mire észbe kapok, már vége is a virágzásnak.

Hóvirág

Most viszont a hóvirág esetében résen voltam, és azonnal észrevettem az Alcsúti Arborétum bejegyzését, melyben a megjelenő hóvirágokról tudósítanak.

A véletlen pedig úgy hozta, hogy másnap pont arra volt dolgom, így ezt a kis kitérőt nem hagyhattam ki. Nagy szerencsém volt, mert gyönyörű napsütésben, tolongás nélkül sikerült egy csodás sétát tennem a hóvirágmezők mellett.

Fotó: saját

Ez még a szezon kezdete, szóval, akinek van kedve, érdemes megnézni a tavasz hírnökét, amit árvavirágnak, fehér tavaszikának, Gergely napi virágnak is neveznek.

Az első hóvirágokat még az 1800-as évek kezdetén telepítették az akkori nádori birtok kertészei az arborétum kertjébe. A hóvirág 2005-től védett növény, leszedni, letaposni, bántani szigorúan tilos.

Emlékszem, még a nyolcvanas években ez volt a nőnapi virág, mi is ilyet kaptunk a suliban.

Fotó: saját

Az Alcsúti látogatás sikerén felbuzdulva, összegyűjtöttem még néhány virágos kirándulási ötletet, ahol igazi tavaszi hangulatba kerülhetünk.

Téltemető – vadvirágok teljes szőnyegvirágzása

A Kámoni Arborétumban hamarosan hóvirág, tőzike, krókusz és téltemető alkotta virágszőnyegek csalogatják a méheket és a tavaszra vágyókat. Néhány virág már most is ki-kikukucskál, de az aktuális helyzetről érdemes az arborétum Facebook oldalán tájékozódni.

https://www.facebook.com/kamoniarboretumszombathely/photos/a.307708752620473/480032958721384/?type=3&theater

Krókuszok

Régóta nézegetem már ezt az erdélyi kirándulást, ami csodás krókusztengerrel kecsegtet.

A Pádis-fennsík az Erdélyi-szigethegységben található, Nagyváradtól mindössze 100 km-re. Érdemes túravezetővel, csoporttal menni, a túra maga könnyűnek számít a szintkülönbségét tekintve, bár 4-5 óra gyaloglásra kell számolnunk.

Itt találtam egy szervezett túrát, de érdemes még körülnézni, a lakhelyünknek megfelelően.

Photo by Marc Schulte on Unsplash

Nárcisztenger

A história szerint a Babócsa-Basakert területét a török hódoltság idején a helyi basa ültettette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére.

A terület egyedülálló értéke a csillagos nárcisz, mely fehér virágszőnyegként borítja a mezőt tavasz derekán. Védett virág. Az elmúlt évszázadok során keveredett, hibridizálódott a közönséges fehér nárcisszal, így a részaránya kb. 15%-ra csökkent.

Photo by MIO ITO on Unsplash, illusztráció

Egész Európában ez a legnagyobb kiterjedésű összefüggő nárciszmező,  ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága védetté nyilvánította.

A nárciszvirágzásról (április-május) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján, illetve Facebook oldalán érdemes érdeklődni.

Megközelítés (forrás): Csokonyavisonta és Barcs irányából érkezve, Babócsa határán kívül, kb. másfél km-re található a Basakert. Bejáratát faragott tábla jelzi.

Csodás tulipánok

Tavaly ellátogattunk a Vácrátóti Arborétumba, és annyira gyönyörű volt, hogy idén is tuti elmegyünk. Itt olvashatod az élményeinket, érdekességeket a kirándulásról.

Tavasszal 5000 tulipán virágzik itt, egyszerűen csodásak a 40 fajta tulipán által alkotott virágszigetek.

Fotó: saját

  • A tulipán a szerelmet, tisztaságot és érzéki örömöket jelképezi, és a magyar díszítőművészet sztárjával van dolgunk, a nő jelképe a népi művészetben.  A különböző formájú tulipánok más- más jelentéssel bírnak, kifejezik a nő családi állapotát, életkorát, élethelyzetét, sőt, az érzelmeit is.
  • A virág perzsa eredetű neve a turbán alakra utal.
  • Nálunk az öreg nénikék tulipántnak nevezték, régen ugyanis ez volt a neve.
  • A Tulipánból paprika a gyerekek kedvenc játéka volt. Te emlékszel rá? Katt ide érte.

Kőröshegyi tulipánszüret

Ha nemcsak nézni, de szedni is szeretnéd, akkor a Kőröshegyi tulipánszüreten a helyed. A 176 ezres tulipánmezőben a festői látvány garantált.

Az eseményről itt találsz tájékoztatást.

Cseresznyevirágzás

budapesti Füvészkertben kicsiben mindenki kipróbálhatja a cseresznyefa alatt piknikezést az évente megrendezésre kerülő Sakura-ünnepen. A csodás cseresznyevirágok mellett általában a japán kultúrához kapcsolódó programokkal is készülnek.

Nagykörűt az ország cseresznyéskertjének is nevezik, a gyümölcs még a falu címerében is szerepel. Az egész falu és még a falu határa is tele van cseresznyefákkal, virágzáskor csodás látvány.

A programokról ezen a Facebook oldalon lehet tájékozódni, a Virágünnep és fagyűző szertartás április 11-én lesz.

A szomolyai fekete cseresznye az egyik legízletesebb cseresznyefánk, Szomolyán  az eredeti, rövidszárú, ősi faj él, mely igencsak ellenálló és flavonoidokban gazdag. A településen jelenleg csaknem 10 ezer cseresznyefát tartanak nyilván, és rendszeresen rendezik meg a cseresznyevirág fesztivált is. A programokról itt vagy itt érdemes tájékozódni.

Gyönyörű japán cseresznyefák gyakran díszítik a parkokat, tereket. Király Attila tavaly áprilisban fotózta ezt a gyönyörű fasort Zalakaroson, az autóbuszállomás melletti sétányon.

Barackfák a vár tövében

Április elején várható a domboldalak fehérbe borulnak Boldogkőváralján. Érdemes összekötni a virágnéző programot egy kis vártúrával is, mi ide biztosan elmegyünk.

https://www.facebook.com/mandalahaz/posts/2526049000832389

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük