csináld magad,  DIY,  öko,  újrahasznosítás

Így varázsold újjá a kopott, vagy megunt cipődet!

Cipőfestés profi módon, házilag.

„Sötétkék katicás pulcsi, piros dzsörzé nadrág, melynek a térdén éktelenkedő lyukat  kék színű, szív alakú folt takarja, és melynek  szárát  kék anyagból készült toldás hosszabbítja: így öltöztem én oviskoromban.

Az ovális és szív alakú foltok hozzátartoztak az ovis nadrágokhoz, legtöbbünknek ilyen volt.  Ma sem szeretem kidobni a rövid, vagy hibás nadrágokat: megfoltozzuk vagy feltuningoljuk őket.” – írtam ezt  5 évvel ezelőtt.

Én ugyanis még abban az időben születtem, és voltam gyerek, amikor szinte mindenkinek kapszulagardróbja volt, bár még akkor nem így hívták,  a ruhákat megjavították, ha elszakadt,  a zoknikat megstoppolták, és a jobb (és kevésbé jó) darabokat egyik gyerek hordta a másik után.

Mondhatnám, hogy mennyire környezettudatosak voltunk, de nem, egyszerűen nem sok mindent lehetett kapni, nem volt sok pénzünk sem, így a szüleim abból gazdálkodtak, ami volt.

Az Instagramra feltett kép: milyen DIY projekten dolgozom?

Ez a szemlélet viszont belém égett, és bár a túlfogyasztás szele engem is megcsapott, mikor hirtelen óriásira nőtt a választék az üzletekben, később mégis visszatértem a régi szokásokhoz: a ruhákat sokszor viselem, amiket lehet, megjavítunk, és a gyerekek hordanak örökölt darabokat is.

Különösen így vagyok a cipőkkel- lehet, hogy azért, mert a nagyapám cipész volt? -, mert a kényelem nálam elsődleges. Apukám érzékeny lábát örököltem, így, ha egy cipőm kényelmes, ahhoz nagyon ragaszkodom.


A  gyerekként kapott szemléletet pedig ma már egyre inkább tudatosan alkalmazzuk a családunkban, hiszen a ruhaipar a világ második legkörnyezetszennyezőbb iparága, óriási gondokat okoz a túltermelés, és a túlfogyasztás.


Volt 2 cipőm és egy csizmám, melyek bár négy évesek, alapvetően nem volt bajuk, de színük megviselt már, és az orruknál le is kopott a bőr.

Szerettem volna megújítani őket, de tartós megoldást kerestem, olyat, ami nem ideig óráig tart.

Így találtam rá Danira, a Bőrfesték Webáruház tulajdonosára, aki megmutatta, elmagyarázta, hogyan kell és érdemes használni a kifejezetten bőr termékekhez való festékeket, termékeket, melyeket megfelelően alkalmazva, a festés tartóssága közel azonos a jó minőségű gyárilag festett bőr dolgokkal.

Ezt a bőrfelújító, festő rendszert  egyébként bőr autós ülésekhez, bőr kanapékhoz használják elsődlegesen.

A folyamatot a barna cipőmön mutatom, amit nemcsak felújítani akartam, hanem világosítani is.

Alapvetően a felújítás 3 részből áll:

  •  az előkészítés (tisztítás, eltávolítani a régi impregnáló réteget, esetenként feltöltés folyékony bőrrel, alapozás, csiszolás),
  • a festés,
  • és az impregnálás ( befejező lakkozás)
Az előkészítés lépései eltérőek lehetnek, attól függően, mit szeretnénk felújítani, milyen állapotról, milyen tartósan és nem utolsó sorban mennyit pénzt szeretnénk rászánni.
A festékek keverhetők így az egyszerűbb színek különböző árnyalatai akár otthon is kikeverhetők .

Amit én használtam:

Alkoholos bőrtisztító

Heavy filler: folyékony bőr lyukakra

Leather colourant- bőrfesték

Leather finish- befejező lakk

gumikesztyű, szivacs

Ilyen volt a kiindulási állapot:

Első lépésben nagyon finom csiszolópapírral eltávolítottam a felkunkorodó, fellazult bőrrészeket. Ezután következik a nagyon alapos tisztítás.

Mivel itt sérült volt a bőr, ezekre a területekre egy ún. folyékony bőrt vittem fel, vékony rétegben. Majd hagytam megszáradni az anyagot. A felvitelt addig kell folytatni, míg a sérülés fel nem töltődik, nekem most nem volt szükségem újabb rétegre, így a teljes száradás után ismét finoman megcsiszoltam a felületet.

Ha a sérülés nagy felületet érint, és a bőrnek van mintája, akkor arra is van lehetőség, hogy ezt a mintát is „felvigyük” a felületre: ez például kanapék, autósülések esetén nagyon hasznos lehet. Így egyáltalán nem látszik a javítás.

Magát a folyékony bőrt is színezhetjük egyébként, de a barna, illetve fekete szín ezt nem kívánta meg.

Szóval eljött a festés ideje. A barna színt én kevertem ki, kétféle barna árnyalatból, és egy szivacs segítségével hordtam fel a cipőre a festéket, 3 rétegben, az egyes rétegek között száradási időt hagyva.

Színtől, felülettől függően általában 2-6 réteg elegendő a festékből, amit a bőr kicsit magába szív, szóval kicsit úgy viselkedik, mint egy lazúrfesték.

Amikor a festék teljesen megszáradt, szivaccsal felvittem a befejező lakkot 3 rétegben. Természetesen az egyes rétegek közötti száradási időt ki kell várni.

Ebből a lakkból van többféle fényességű, az adott bőrnek megfelelően. Maga a lakk nagyon rugalmas, a bőr puha marad tőle.

A cipő 24 múlva használható, de a lakk 7 nap elteltével térhálósodik ki teljesen, így addig nem szabad a cipő felületen semmilyen (ápoló, tisztító stb.) anyagot használni.

Ugyanilyen módszerrel felújítottam a fekete csizmámat, és a cipőmet is. Hát, engem meggyőzött a változás, a lábbelik olyanok lettek, mintha újak lennének.

Az anyagok nagyon kiadósak, több cipőnyire elegendőek, nekem például a fekete festékből (50 ml)  egy nyolcad-flakonnyi mennyiség fogyott egy cipő és egy csizma teljes átfestésére.

A festéssel nemcsak kopott cipőnket újíthatjuk fel, hanem jó állapotú, de nem jó színű lábbelinket is, amit esetleg csak a színe miatt nem hordunk, de egy jó állapotú, unalmas cipellőből is olyat varázsolhatsz házilag, amit már szívesen hordasz.

Itt például a tesóm szandálja  kapott egy kis arany színt. Ilyen volt:

Ilyen lett:

A szarvasbőr, nubuk hasított bőr festése, tisztítása eltér az előbbiektől, ezekre külön anyagokat, információkat találunk a webáruház honlapján.

A színválaszték széles, és a színek keverhetők. Jómagam azt tapasztaltam, hogy a bőrfestés hasonlóan működik, mint a hajfestés, vagyis nem lehet mindenféle  sötét színről mindenféle világosra festeni a bőrt (a világosról sötétebbre jól működik), ezért festés előtt érdemes erről információt kérni.

A Bőrfesték Webáruházat itt találod.


Ezt a posztot a  Bőrfesték Webáruház támogatta. Köszönöm az együttműködést és az festékeket. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.cafeblog.hu sajátja.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

One Comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük