csináld magad,  DIY,  kert,  otthon,  Spóroló

Csalánlé : védd a növényeket!

Tavasszal megjelentek a magaságyásunkban az első csalán növénykék. Na, most minden normális ember kiszedte volna őket, de mi nagyon megörültünk neki :-), mert valahogy mostanában nem találkoztunk csalánnal, így ápoltuk, növesztettük a növényt, aki azzal hálálta meg ezt a gondoskodást, hogy egyre szúrósabb tekintettel kukucskált ki a paradicsomok mellől.

A

Mikor már óriásira nőtt, úgy gondoltuk, hogy eljött az ideje, hogy „mérgét” más növényeken töltse ki, ezért csalánszüret következett. Persze morcos mellőzött hercegnőnkkel azért kesztyűs kézzel bántunk.

2

Hogy miért mellőzött hercegnő? A csalánt valamikor termesztették, rostjaiból vásznat készítettek, finom hajtásaiból levest főztek, ez azonban a múlté, most árokszéli gyomnövényként tengeti életét. Lehet, hogy csípős természete miatt? 🙂

Nos, leszedegettük a növény leveleit, majd az egészre vizet öntöttünk, és vártuk, hogy csalánlevünk forrásnak induljon, naponta megkeverve azt.

3

A nyári napon nem kellett sokáig várni, színe megsötétedett, és kissé kellemetlen szagokkal kiegészülve elkészült a zöldtrágyánk. Már csak szűrni kellett az oldatot, és ötszörösére hígítva permetezhetjük vele a növényeinket, vagy mehet a növények tövére is.

4

Ha rápermetezzük a növényekre, azok bőrszövete megvastagodik, így ellenállóbak lesznek a betegségekkel szemben.

B

És ha mégis megcsípne minket a csalán? Csípje meg a kánya! állítólag nagyon jó a reumára, bár ez a csípés pillanatában nem biztos, hogy a szemünk előtt lebeg. A legjobb, ha nem vakargatjuk, és hogy enyhítsük a fájdalmat, szódabikarbónából és vízből készíthetünk „krémet”, amivel bedörzsölhetjük a felületet. Ha mégis súlyosabb a csípés, forduljunk orvoshoz.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.


Tip-1kicsi

Spórolós tipp: A csalánlé természetes levél-és lombtrágya, melytől a növények ellenállóbak lesznek. Előállítása szinte semmibe sem kerül, ugyanakkor egy hatékony zöldtrágyát kapunk, mellyel a növényeinket ( a legtöbb zöldségfélét, kivéve a borsót, babot, vörös-és fokhagymát, virágokat) táplálhatjuk, erősíthetjük. További alkalmazásáról kertészeti szakemberektől, portálokon érdemes érdeklődni.

Tetszett a tipp? Oszd meg másokkal is! További ötletek itt.


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük