Szilva süti: a klasszikus lakodalmas kedvenc őszi verziója
A gyerekkori kedvenc új köntösben.
Az őszibarack a vidéki lakodalmak egyik kedvenc desszertje, amiért mindenki rajong.
Nekem gyerekkori íz is, ami emiatt még egy emocionális töltetet is kap, és ha ezt eszem, sok-sok emlék, élmény jut az eszembe.
Kiss Imréné Magdika most megalkotta ennek az őszi verzióját, a szilva sütit, amit a Szarvasi Szilvafesztiválra készített és elhozta a közönségdíjat is.
A kis kosarat Magdika készítette narancshéjból.
Alig várom, hogy hétvégén kipróbáljam, addig is mutatom Magdika receptjét:
Hozzávalók:
Tészta
20 dkg vaj margarin (puha)
30 dkg porcukor
1 db egész tojás
1,5 dl tej
8 dkg liszt + 70 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
Töltelék:
20 dkg margarin
3 egész tojás
8 dkg cukor
10 dkg darált dió
1-2 evőkanál kakaó
1 csomag vaníliás cukor
1 rumaroma vagy rum ízlés szerint
3-4 evőkanál szilvalekvár
8 szem aszalt szilva
tészta kivájt közepe
Színezni:
piros és kék gél ételfesték
kicsi langyos víz
kristálycukor
A szilva süti tésztája megegyezik az őszibarackével:
1. Puha margarint a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, tejet és a sütőporral elkevert lisztet (10 dkg). Egy órát szoba-hőmérsékleten letakarva pihentetjük.
2. Pihentetés után hozzáadjuk a 70 dkg lisztet hozzáadjuk, és jól összegyúrjuk.
3. Kis golyókat készítünk a tésztából, a végeit elvéknyítjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük.
Minden golyót kicsit ellapítjuk. 180 fokon 15-20 perc alatt világosra sütjük. Még melegen késsel vagy kávéskanállal kivájjuk a közepüket. Vigyázni kell, mert könnyen törik.
A töltelék:
20 dkg margarint 3 egész tojást és 8 dkg cukrot vízgőz felett , állandó kevergetés közben krémmé főzzük.
Hozzáadjuk a darált diót, kakaót, vaníliáscukrot, szilvalekvárt, rumot , kicsire összevágott aszalt szilvát, és a kivájt tészták közepét. Az adagolásnál érdemes kóstolni, és nekünk tetsző ízre beállítani a krémet. Nem kell az összes tésztát sem beadagolni, elég bele kb. a fele.
A töltelékkel megtöltjük a tésztát, és kettőt összeillesztünk.
A szilva színezéséhez piros és kék gél festéket kevés langyos vízben összekeverjük. Használhatunk természetes színezőket is. Ecsettel befestjük a tésztát és beleforgatjuk kristálycukorba.
Díszítésnek tehetünk citrom- vagy mentalevelet, vagy ha van még friss szilvánk, a szárát szúrhatjuk bele.
Fotó és recept: Kiss Imréné Magdika
Szép napot!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.