család,  gyerek,  kirándulás

Jártál már az ország egyik legizgalmasabb tanösvényén?

Az ártéri erdők és a lápok rejteke a Tisza-tavon.

A hosszú hétvégi jó idő meghozta a kedvünket egy kis kiránduláshoz: és nagyon jól döntöttünk, amikor a Tisza-tavat választottuk úticélul. Kellemeset sétáltunk az ártéri erdőben, ugyanakkor egy kis izgalmas kalandtúrában is lehetett részünk, csónakázással, révcsónakos átkeléssel.

Szuper kis tanösvényen jártunk, pontosabban  nem is egy tanösvényről van szó, hanem mindjárt kettőről, melyek egymásba fonódva mutatják be a Göbe vadregényes vízi világát.

Na, de kezdjük az elején,  a túra Tiszaörvényesen, a Szabics kikötóből indult, itt, a sorompó után le is tudtunk parkolni.

A tanösvények a túlparton lévő szigeten vannak,  ide motorcsónakkal vittek át bennünket, közben azt is megtudtuk, hogyha majd vissza akarunk jönni, integessünk csak a túlpartról és már indul is a motorcsónak értünk.

A kis szigeten a Tiszavirág tanösvénnyel kezdünk, egy romantikus fahídon kelünk át a kis patakon, majd nyárfás erdőben gyalogolunk, amiről óriási liánok lógnak le.

A tanösvény állomásai a kérészek életét mutatják be, közben 4 mesterséget is megismerhetünk, a kosár- és gyékényfonók, a teknővájók, a halászok és a kubikusok munkáját.

Hogy a gyerekek is kedvet kapjanak, a túra elején egy fa körhinta várja őket: kérészekre ülve repülhetnek körbe-körbe.

A tiszavirág nem növény, hanem rovar,  a népnyelv nevezte el tiszavirágnak, mert a rajzó rovarok látványa az alföldi virágos réteket idézte. Régen Nyugat-Európában is elterjedt volt, de ez a faj már csak nálunk található meg. A tiszavirág a tiszta, jó minőségű víz jelképe, mert csak ilyen vizekben tud zavartalanul fejlődni.

Bár a tiszavirágzást már lattam a Tiszán, de dunavirágról még nem hallottam. Ő a tiszavirág kisöccse, és persze, hogy a Dunában honos.

Ami nekem még külön tetszett az a bemutatóállomás, ahol láthattuk, hogyan készült a teknő. A teknővájók ezen a vidéken a román anyanyelvű, beás cigányok voltak, akik magukat lingurároknak (fakanálkészítő) nevezték. A fehér nyárfa szolgáltatta az alapanyagot, ebből készültek a teknők, szakajtók, fatálak, fakanalak, és rendelésre a suszterszékek is.

Lehet, hogy nagyapa széke is itt készült valaha?

A tiszavirág tanösvény 6. állomásánál kezdődik az Örvényi pákász tanösvény: egy köteles ladikkal kell áthúznunk magunkat a túlpartra. Mondanom sem kell, ez mennyire izgi feladat volt a gyerekekkel.

Itt vannak szárazabb és dagonyázós részek is: bár ez utóbbiakra már pallót helyeztek, azért néha belemerülnek kicsit a vízbe. Már indulásnál magunkkal vihetünk egy méretes botot, amivel kitapogathatjuk a lápot, a vizes részeket.

A túra során keskeny ösvényeken, vadregényes erdős, mocsaras vidéken haladtunk, miközben egy-egy állomáson a pákászok életével ismerkedtünk, és néhol feladatok is vártak ránk.

Pákásznak lenni nem egy foglalkozás, hanem egy életforma volt, a pákászok a lápban éltek, itt halásztak, vadásztak, gyűjtögettek. A halat szigonnyal, hurokkal, varsával fogták meg, a madarakat hurokkal, vagy hajítófával fogták el.

Gyűjtötték a sulyom termését, a gyékény buzogányát, melyet tűzgyújtáshoz használtak, de ez volt a párna- és dunnatöltelék is.

A lápi ember ismerte alaposan a gyógynövényeket, ezeket begyűjtve nemcsak saját magát gyógyította, de bejárt a faluba is, és árulta is a különböző gyógyító virágokat, leveleket, gyökereket, cserébe  például lisztet kért.

Ahogyan a piócákat is, melyeket úgy gyűjtöttek be, hogy felgyűrt nadrágszárral besétáltak a vízbe, ekkor a piócák a lábukra tapadtak, a vízből kilépve pedig sóval szórták be az állatokat, aminek hatására a piócák leestek a lábukról: vihették is őket eladni.

A pákászok a családjukkal egy maguk építette nádkunyhóban éltek, árvíz idején pedig  felköltöztek a fára.

A lápon sétálva kilátóra is leltünk, ahonnan akár a madarakat is megfigyelhetjük. A túrán játékokat is kipróbálhatunk: van, amit meg kell keresni, lehet célba dobni.

A  tanösvényt  ismét egy köteles ladikos megoldással tudtuk elhagyni, az út itt a Tiszavirág tanösvénybe torkollott ismét, és néhány perces séta után a Göde  belső tónál találtuk magunkat, ahol halászladikok vártak minket, ezekkel beevezhettünk a tóra.

Természetesen ezt sem hagytuk ki, csodás volt a békés tavon lebegni a csónakban és hallgatni a madarak énekét, és a békák dalát.

A Tiszavirág túra kb. 2 km hosszú, a Pákász túra kb. 1,5 km-es, mi mindkettőt végigjártuk, és egyáltalán nem volt megerőltető. Változatos, élménnyel teli, tényleg érdemes egyszer kipróbálni.

Néhány gyakorlati információ:

A Szabics kikötőből indul, itt kell jegyet vásárolni. (Kis)gyerekekkel is kiváló elfoglaltság. Érdemes bakancsban, zárt cipőben menni, (esetleg gumicsizmában). Amikor mi voltunk, nem volt túl sok vizes terület, de szárazság volt. Kb. 3 óra alatt bejártuk mindkét túrát, de akár félnapos program is lehet.

Az alapos séta után jólesett a finom ebéd, amit mi a Stég halsütödében költöttünk el, nekünk nagyon bejött, kreatív és csodás környezetben finom volt a hal, amit ettünk.

Szép napot!

A bejegyzés saját© képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük