csináld magad,  DIY,  húsvét,  Ünnep

3 roppant eredeti hímes tojás az idei évből

Ha azt gondolod, hogy húsvéti hímestojásból nem lehet már újat kitalálni, akkor tévedsz!

Ha húsvét, akkor tojásfestés. A húsvét szimbólumrendszere nagyon összetett, az biztos, hogy a tojás a  tisztaság, a termékenység és az élet szimbóluma, a kereszténységben pedig az újjászületésé.

Festett tojások először egy germán legendában jelentek meg: Osrama istennőnek volt egy különleges madara, ami színes tojásokat tojt. Egy nap az istennő nyúllá változtatta a madarat, hogy a gyerekeket szórakoztassa, szóval így kerültek a képbe a nyulak.

A húsvéti tojásokat először 1615-ben, Strasbourgban említik, ezek eredetileg egyszínűek voltak: Nyugat-Európában a leginkább a piros terjedt el, Kelet-Európában az arany volt a közkedvelt. A 17. századtól kezdték a tojást többszínűre festeni.

Ma pedig újabb és újabb technikák jelennek meg, és a festett tojás évről évre megújul.


Mutatom az idei 3 kedvencemet, mindhárom magyar és mindhárom nagyon eredeti.


Festett, gravírozott tojások

Alexandra festett, gravírozott és az eredmény valami csodaszép lett.

Fotó: Ódor Alexandra

Először a kifújt tojásokat hurkapálcára tűzte, majd egy ecset segítségével Pentart dekorfestékkel (burgundi színnel) lefestette őket. A teljes száradás után pedig gravírozta a megrajzolt mintát. Alexandra nagyon harmonikus Instagram oldalára is érdemes benézni.

Színjátszó tojásokat készített Emese, a Dekorella blog írója, ráadásul nagyon trükösen. A munka leírását itt találod.

Fotó: Dekorella

Amikor a tojás tűri a nyomdafestéket

Borcsa a feliratos tojásokat emelte művészi szintre. Mit mondhatnék, imádom őket, a személyes kedvencem a „majdnem fáberzsé” felirat . Bori Instagram oldala is zseniális, ki ne hagyjátok.

Fotó: @borcsaphoto

Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük