gyerek,  kísérlet

Répafogyókúra: fizikai kísérlet gyerekeknek

Nem tudom, mi lelte a kisfiamat, de megeszi a répát.

Na, persze, ezt nem panaszként mondom, de nagyon meglepődtem, amikor a boltban répát kért. Először arra gyanakodtam, valami kísérlethez kell neki, de nem, hazamentünk, megtisztítottam, megmostam, és megette.

Azóta van egy-egy szál répa otthon, és időnként eszeget is belőle. Egyik ilyen alkalommal maradt egy kis répavég, amivel rögtön kísérletezni kezdtünk. Elhatároztuk, hogy lefogyasztjuk.

4

Amire szükséged lesz:

répa

vékony szájú üveg

kés

Faragjunk egy dugót az üvegbe a répából.

5

A dugóba vágjunk 1-2 cm mély lyukat, ebbe tegyünk sót.

Dugjuk be a palackot és várjunk.

6

Persze ne az üveget lesve, mert azért a répának sem elég 1-2 perc a fogyókúrához, de néhány óra alatt sikerül lefogynia. Bárcsak nekem is így menne. 🙂

Mi történik?

A répa, hála a kitartó fogyókúrának, karcsú lesz és az üvegbe pottyan, anélkül, hogy hozzáérnénk. Közben némi répalét is sikerül legyártani.

7

Mi a magyarázat?

A válasz nagyon egyszerű,  az ozmózis jelenségről van szó. A répa tetejére tett só a répa nedvességétől átnedvesedik, így egy tömény sóoldatot kapunk. A folyamat hajtóereje a koncentráció kiegyenlítésére való törekvés. Vagyis a répa sejtjeiben levő víz a sóoldatba áramlik, így igyekszik hígítani a tömény sóoldatot.

A vízvesztéstől a répa összefonnyad, és beleesik az üvegbe.

 Na, azért így mégsem szeretnék fogyni, ezt ráhagyom a répára. 🙂

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük