ősz,  recept

Sütőtökös pite: minden hideg őszi napot megédesít

Tök, egyszerűen! Ezt meg kell kóstolnod!

1

Finoman ropogós tésztában, lágyan krémes, tejszínes sütőtök: egyszerűen abbahagyhatatlan. Azt hiszem, minden ősszel kell majd ilyet sütnöm, mert szerelem lett első látásra.

Ezt a receptet módosítottam, elkészíteni nem bonyolult, és igazi ízélmény, a színekről nem is beszélve.

Hozzávalók (egy 23*17 cm-es ovális formához, vagy 8-12 db kis kosárkához)

Tésztához

170 g liszt

10 dkg vaj

1 csipet só

0,5 ek cukor

0,5 dl hideg víz

Krémhez

400 g sütőtök

1 tojás

175 ml habtejszín

90 g cukor

fél citrom héja

0,5 tk fahéj, szerecsendió

Tetejére

habtejszín

2

A sütőtököt megtisztítjuk, felvágjuk és a megsütjük.

Amíg a tök sül, elkészítjük a tésztát: a hozzávalókat összedolgozzuk. A vízzel csak óvatosan, ezt csak a végén öntsük a tésztához, de csak éppen annyit, hogy a tészta összeálljon.

A tésztát kinyújtjuk, és piteformába igazítjuk, az alját megszurkáljuk, és 180 fokon kb. 20 percig sütjük. (Lehet sütőpapírral, szárazbabbal lenyomni, én ezt nem csináltam, az az egy-két pukli nem befolyásolta a végeredményt. 🙂 )

4

A megsült tököt – összekeverjük a tejszínnel, tojással és a fűszerekkel.

A tölteléket beleöntjük a tésztaágyba, majd 15 percig 200 fokon, majd kb. 35 percig 170 fokon sütjük.

Forrón még lehet, hogy kicsit folyékony, egy kicsit kihűlve már szeletelhető.

3

Friss tejszínnel isteni! Annyira krémes, kellemesen fűszeres, ropogós tésztával.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük