Sütőtökös pite: minden hideg őszi napot megédesít
Tök, egyszerűen! Ezt meg kell kóstolnod!
Finoman ropogós tésztában, lágyan krémes, tejszínes sütőtök: egyszerűen abbahagyhatatlan. Azt hiszem, minden ősszel kell majd ilyet sütnöm, mert szerelem lett első látásra.
Ezt a receptet módosítottam, elkészíteni nem bonyolult, és igazi ízélmény, a színekről nem is beszélve.
Hozzávalók (egy 23*17 cm-es ovális formához, vagy 8-12 db kis kosárkához)
Tésztához
170 g liszt
10 dkg vaj
1 csipet só
0,5 ek cukor
0,5 dl hideg víz
Krémhez
400 g sütőtök
1 tojás
175 ml habtejszín
90 g cukor
fél citrom héja
0,5 tk fahéj, szerecsendió
Tetejére
habtejszín
A sütőtököt megtisztítjuk, felvágjuk és a megsütjük.
Amíg a tök sül, elkészítjük a tésztát: a hozzávalókat összedolgozzuk. A vízzel csak óvatosan, ezt csak a végén öntsük a tésztához, de csak éppen annyit, hogy a tészta összeálljon.
A tésztát kinyújtjuk, és piteformába igazítjuk, az alját megszurkáljuk, és 180 fokon kb. 20 percig sütjük. (Lehet sütőpapírral, szárazbabbal lenyomni, én ezt nem csináltam, az az egy-két pukli nem befolyásolta a végeredményt. 🙂 )
A megsült tököt – összekeverjük a tejszínnel, tojással és a fűszerekkel.
A tölteléket beleöntjük a tésztaágyba, majd 15 percig 200 fokon, majd kb. 35 percig 170 fokon sütjük.
Forrón még lehet, hogy kicsit folyékony, egy kicsit kihűlve már szeletelhető.
Friss tejszínnel isteni! Annyira krémes, kellemesen fűszeres, ropogós tésztával.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.