család,  gyerek,  kirándulás

Egy csöppnyi jégkorszak: túra a szőcei Tőzegmohás láprét tanösvényen

A lápréten  húsevő növénnyel is találkozhatunk, mely bármely sci-fi idegen bolygóbéli jelenetében megállná a helyét.

Őrségi néhány napos – tavaly őszi – kirándulásunk  egyik állomása volt ez a tanösvény, amihez a gyerekeknek első körben a húsevő növénnyel csináltam kedvet, pedig akkor még csak sejtettem,  hogy milyen fantasztikus helyről van szó, és milyen egyedi a hangulata.

A GPS Szőce falu széléhez irányított bennünket, ahol először a Lápok Házát láttuk meg, aminek már a kertje és filagóriája is tele van interaktív ismertető játékokkal, mely a lápréthez és élővilágához kapcsolódik.

Maga a kiállítás egy lápjárás-szimulációjával kezdődik, ami már megadja az alaphangulatát a sokféle ismeretterjesztő játéknak. Szeretjük ezeket az interaktív bemutatókat, mert sokkal élvezetesebé teszi egy-egy terület megismerését. Kedvencünk a praxinoszkóp volt, amivel megnézhettük, hogy eszi meg a növény a hangyát.

A növények között csillogva kukucskál a talajt borító víz.

Jó, hogy itt kezdtünk, mert így azt is láttuk, mit keressünk, mit nézzünk majd a tanösvényen.

Bár a gyerekeknek tetszett a kiállítás, mihelyst meghallották a tárlatvezetőtől, hogy a napokban süllyedt el egy tehén a mélyebb láprészen, már nem lehetett visszatartani őket, így nekiindultunk a Szőcei láprét tanösvény felfedezésének.

A bekötőút mentén lévő akácos, és a kihelyezett ” Csak saját felelősséggel” tábla még titokzatosabbá tette a hamarosan elénk táruló lápvilágot, az egésznek olyan hangulata volt, mintha egy tündérmesében járnánk.
Aztán következett a láprét, amit fapallókon lehet végigjárni, mivel  a területet az év  jelentős részében víz borítja.
A szőcei láprét a jégkorszakból maradt ránk, és az évszázados hagyományos paraszti gazdálkodásnak  köszönhetően formálódott/maradt fenn.
Olyan különleges növények élnek itt, mint a rovaremésztő kereklevelű harmatfű  a zergeboglár, vagy a ritka tőzegmohafajok, illetve a tőzegeper.
Fotó: Petr Dlouhý (wikipedia, creative commons) A növény rovarokkal táplálkozik, melyeket élénkvörös színe és a levelein csillogó, cukortartalmú ragadós anyag vonz oda.

A kissé meg-megingó palló már önmagában izgalmakat rejtett, ezen leguggolva próbáltuk beazonosítani a növényeket, és persze, a kereklevelű harmatfüvet kerestük, amit nem sikerült megtalálni, illetve egy növényt kineveztünk annak, de bizonytalanok voltunk.

A roveremésztő harmatfű a nitrogén és a foszfort – mely a lápban hiánycikk – pótolja a rovarok megemésztésével.

Fotó: Wikipedia (CC Commons, nincs megadva szerző)

Ha viszont biztosra akarunk menni, akkor érdemes előzetesen egyeztetetni és túravezetővel menni a területre, mert úgy még számos érdekességet megtudhatunk.

Ettől függetlenül igencsak izgalmas kirándulásban volt részünk. A gyerekeknek is nagyon tetszett ez a hely. Minden évszakban más, így ha erre járunk legközelebb, biztosan ismét megnézzük majd.


Gyakorlati információk:

A láprét fokozottan védett terület, a pallóról lelépni tilos.

A tanösvény hossza: 900 m.

Szőcén az Ady Endre úton kell végig haladni, a temetőt elhagyva földúton követni a Szőce-patakot, majd balra tartva találjuk meg a láprét bejáratát.

Amikor mi ott jártunk, szabadon látogatható volt.

http://www.orseginemzetipark.hu/hu/info/vendegeinknek/tanosvenyeink/tozegmohas-lapret-tanosveny.html


Szép napot!

Fotók saját, kivéve a jelzettek. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük