recept

Isteni pillecukor házilag, készítsd együtt a gyerekkel

Édes, puha csábítás, mely fillérekből, egyszerűen, gyerekekkel is készíthető.

„A munka meg fog várni, amíg megmutatod a szivárványt a gyereknek, de a szivárvány nem vár addig, amíg végzel a munkával.” (Patricia Clafford)

Felébredek, és már vasárnap van. Valahogy megint elrohant a hét. Szinte észre sem vettük.  Mivoltasuliban, miaalecke, írdmegaházidat, gyerevacsorázni, gyerünkfürödni, fogmosásalvás…. Sorakoznak az utasítások hét közben, mert annyi mindent kell elintézni, annyi mindennek kell megfelelni.

1

Eszembe jut a kisfiam kérése, még csütörtök este kitalálta, süssünk együtt valamit. Majd holnap, hangzott a válasz, de valamiért a holnapból, újabb holnap, majd holnapután lett. Mert ebédet kell főzni, mert ki kell takarítani, mert ki kell mosni, mert ki kell vasalni, mert el kell intézni, mert be kell fizetni, mert be kell vásárolni, hiszen csak ma van nyitva a bolt…

Aztán felrémlik szomorú, lemondó tekintete és mélyen a szívembe nyilall. És elhatározom, hogy ma nem lesz vasalás, takarítás, rohanás, ma készítünk együtt valamit.

„Csináljunk pillecukrot?” kérdezem tőle, és persze csillogó szemmel rávágja, hogy igen, és olyan boldog, hogy madarat lehet vele fogatni, hiszen ráadásul a pillecukor az egyik kedvence. Kíváncsian kérdezi, hogy olyat mi is tudunk-e, és igen, pillecukrot készíteni lehet házilag is, így legalább tudjuk, mi van benne.

Előkészítjük a hozzávalókat:

16 g zselatinpor

6 evőkanál víz

300 g cukor

2 evőkanál méz

100 ml víz

1 evőkanál étkezési keményítő + 1 evőkanál porcukor

Máté lesz a mérésért  felelős. Neki kell kimérnie az anyagokat.

2

Először a cukrot, mézet, vizet (100 ml) méri ki, amit én felteszek forrni. Amikor felforrt, Máté elindítja a telefonon az időzítőt, és beállítja 5 percre, ennyi ideig kell még főnie kis lángon a szirupnak.

Közben kimérjük a zselatinport, és rá a 6 evőkanál vizet és egy leheletnyi sót is. Ekkor lehet színezni, például málnaszörppel. Jól összekeverjük.

Máté szerint ez büdös, hát az biztos, hogy a zselatinnak van egy jellegzetes szaga.

Amikor elkészült a szirup, óvatosan a zselatinos részhez adom, majd 6-8 percig folyamatosan felverem.

Közben Máté sütőpapírt vág, és kibélel vele egy edényt.

A felvert pillecukrot beleöntjük az edénybe, és 2-3 óra múlva felvágjuk.

3

Máté már nagyon türelmetlen, mindig ránéz a cukorra, hogy kész van-e már.

4

A kész pillecukrot porcukros keményítőbe forgatjuk. Isteni lett!

Közben folyamatosan nevettünk, viccelődtünk, és a világ sem dőlt össze, hogy aznap nem volt kivasalva.  Egy boldog nap, pillecukorral és gyerekmosollyal fűszerezve. 🙂

Kell ennél több? 🙂

5

A receptet Noémitől tudom.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük