csináld magad,  karácsony,  Ünnep

Hófehér csodagyurma házilag: karácsonyra (is) kötelező!

Csoda fehér, csoda csillogó, csoda olcsó! Karácsonyfadísznek, ajándékkísérőnek, lámpásnak, a gyerkőc talplenyomatához! Szerelem lesz első látásra!

Itt volt az ideje, hogy az én hófehér menyasszonyomról, melyet először több, mint 2 éve adtam közre, új fotók szülessenek. Szépsége azóta sem változott, sőt, mintha még inkább megszépült volna az évek alatt.

A recept változatlan, de megadom azt is, én milyen alapanyagokból szoktam készíteni:

Hozzávalók:
1 csésze  szódabikarbóna (285 g)
1/2 csésze  étkezési keményítő (70 g)
3/4  csésze víz (160 ml)

 A szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt összekeverjük. A szódabikarbonát nálam a Tesco-s visszazárható fajta, a kukoricakeményítő Haas típusú. A tömegértékek csak ezen típusokra értendők!

A porokhoz a vizet hozzáadva kis/közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük a gyurmát.

Elég hamar sűrű lesz, ilyenkor még kell tovább kavargatni kb. 3-5 percig, egészen addig, míg gyurma állagú nem lesz.

Ekkor ki kell venni az edényből, és azonnal letakarni. Én egy picit összegömböcölöm ilyenkor, aztán mehet a folpackba. A lényeg, hogy ne hagyjuk kiszáradni.

Lehűlés után- én hűtőbe teszem, és másnap dolgozom vele – gyönyörű dolgok készíthetők belőle.

Lehet a gyurmát színezni ételfestékkel, kerülhet bele pár csepp illóolaj is.

Én kisebb adagokban szoktam vele dolgozni.

Ne nyújtsuk túl vékonyra, én kb. 4 mm-esre szoktam nyújtani. Kinyújtás után a felülete mintázható sütipecsétekkel, csipkével, kukoricával (a száraz, még szemeket tartalmazó kukoricacsővel), lenvászon anyaggal.

Kiszaggathatjuk sütinyomó formákkal. Ha dísznek készítem el, akkor szívószállal készítek rá lyukat.

A felszedésekor kell vigyázni, mert ilyenkor könnyen eldeformálódhat, ehhez valamilyen spatulát célszerű használni.

Készíthetünk belőle cuki mécsest, karácsonyfadíszt, de megörökíthetjük a gyerkőc lábnyomát is.

Az elkészített díszek levegőn is megszáradnak néhány nap alatt, ha forgatjuk őket, de én legtöbbször sütőben szárítom őket.

Ahhoz, hogy a kész díszek szépek maradjanak, nem szabad túl vékonyra nyújtani, de túl vastagra sem és szárítás, “sütés” során forgatni kell! Nekem a sütőben szárítás vált be jobban.

A sütőt kb. 100 fokra melegítem, majd beteszem a díszeket, és kikapcsolom a sütőt. Mikor valamennyire lehűlt, ismét begyújtom a sütőt, majd kikapcsolt állapotban tovább szárítom a gyurmákat.

Lehet nagyon alacsony hőmérsékleten, folyamatosan szárítani, de a lényeg, hogy ne süssük a gyurmát, mert akkor megbarnul.

 Tippek a díszekhez:

Csillogó karácsonyfadíszek házi gyurmából

Szép napot!

A bejegyzés részben saját képeket tartalmaz, nem saját kép esetén a forrás a képre kattintva érhető el. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

39 hozzászólás

  • Balga Szandi

    Szia! Nagyon tetszik ez a gyurma technika! Szeretnem kerdezni, hogy szerinted ennek a felulete alkalmas e, hogy dekopazs technikaval dolgozzak ra?
    Koszi a valaszt ☺

    • Rácz Anikó

      Szia Szandi! Be kell vallanom, ilyet még nem próbáltam, de jó ötlet! A felülete nem teljesen sima, de csiszolható. Kérdés, hogy ez a felület mennyire jó a vékony szalvétának, illetve a dekupázsragasztó mennyire oldja vissza a felületet. Mindenképpen érdemes kipróbálni. Ha esetleg lesz tapasztalatod, megköszönöm, ha megosztod.
      Szép napot: Anikó

    • Dankai Éva

      Szia Szandi! Én már készítettem medált ebből az anyagból, amit dekupázzsal díszítettem. Körömreszelővel simára csiszoltam, aztán ugyanúgy dolgoztam vele, mint más anyaggal. A végén le is lakkoztam. Sok sikert hozzá: Éva

  • Katona Marianna Meryen

    Szia! Én megpróbáltam ezt a gyurmát… Érdeklődnék, hogy az nem baj ha melegen még ragad?

    • Rácz Anikó

      Szia! Ha csak kicsit, az nem, de ha nagyon, az már lehet gond. Szólj, ha lehűlt, milyen lett. Köszi. Szép napot: Anikó

  • Hangli Zsuzsa

    Szia!
    Nagyon tetszenek az ötleteid!
    Kipróbáltam a porcelán gyurmát… Nekem nehéz volt vele dolgozni, nagyon morzsálodott. 🙁 Mit rontottam el? Most várom, hogy milyen lesz a száradás után.
    Kérlek, adj tippet hogy jó legyen! 🙂

    Köszi:Zsuzsa

    • Rácz Anikó

      Szia Zsuzsa! Köszi.:-) Valószínű, sokáig “főzted”. Ezekből az alapanyagokból dolgoztál? Az enyém inkább lágyabb szokott lenni.Remélem, sikerül elkészítened, és örömmel dolgozol majd vele. Szép napot: Anikó

    • Rácz Anikó

      Szia Szilvia! Nagyon örülök, hogy itt vagy, és köszönöm, hogy az Olvasók között tudhatlak. 🙂 Ha szeretnél értesítéseket kapni a bejegyzésekről, akkor két lehetőséged is van. Iratkozz fel a Hírlevélre, ezt a lehetőséget a jobb oldali sávban találod. Hírlevél hetente egyszer megy, és a heti bejegyzéseket tartalmazza.A másik lehetőség, hogy csatlakozol a Facebook oldalhoz, és lájkolod az oldalt. Ha nem szeretnél lemaradni az ottani bejegyzésekről, akkor válaszd az Értesítést kérek lehetőséget. Ha tutitra akarsz menni, válaszd mindkét lehetőséget. 🙂 🙂 Szép napot: ANikó

  • Hangli Zsuzsa

    Szia Anikó!
    Köszönöm a válaszod! Valószínüleg ez lehetett a baj, hogy tényleg sokáig főztem. Ma gyúrok be egy új adagot. Hátha most már jó lesz.

  • Dankai Éva

    Szia Anikó! Köszönöm válaszodat! Most van egy adag alapanyag elkészítve, amiből a fenyődíszek mellett további medálokat fogok készíteni, és a kertemben termett szárított fűszereket tartalmazó díszített üvegekre szeretnék egy kerek, zsirórra köthető kis medálfélét tenni, amire rá lehet írni a fűszer nevét.
    Kolleganőm – aki egyébként nagyon kreatív és tehetséges – egy szarvast készített ebből az anyagból, aminek alapja egy drótváz volt. Korábban rózsát készített, a leveleket külön-külön megformázva.
    További szép napot! Éva

    • Rácz Anikó

      Szia Éva!
      Köszi!Remélem jól sikerültek a díszek. Húú, ez a saját termesztésű fűszer nagyom jól hangzik. 🙂

    • Rácz Anikó

      Szia Ildikó!

      Vagy túl vastag volt az anyag, vagy nem forgattad eleget, ezekre tippelek. Az is lehet, hogy nem érte egyenletesen valamilyen meleg (pl. radiátor). De mindenképpen forgatni kell már az elejétől fogva, hogy egyenletesen zsugorodjon, száradjon. Remélem, sikerrel jársz majd. Szép napot: ANikó

        • Rácz Anikó

          Szia Andi! Radiátoron nem szabad szárítani, csak úgy a levegőn, vagy meleg sütőben. És forgatni kell őket szárításkor folyamatosan. Szép napot: Anikó

      • Bogi

        Szia. Kipróbáltuk és szuper állaga lett. A kérdésem az, hogy mennyi ideig lehet tárolni a hűtőben?
        Köszönöm!

  • Nora Juhasz

    Szia Kedves Anikó!

    Először is köszi a szuper receptet és az ötleteket!
    Van néhány kérdésem: normális az, hogy nekem ragad is, meg repedezik is egy kicsit? Inkább csak a széle. Plusz elég törékenyek is lettek a díszek. Neked is azok?
    Arra gondoltam, hogy talán nem kellett volna feltekernem a “lángot”. Nekem kerámia főzőlapom van, és annak az alacsony (3-as) fokozatán 10 perc után se történt semmi. Feltekertem hát 7-esre (9 a max) és akkor gyorsan fel is forrt és be is sűrűsödött. Egyébként szépen tudtam dolgozni vele. A kimaradó darabokat vizes kézzel szuperül újra tudtam gyúrni. Fényesek sem lettek, ez normális?
    És annyi még, hogy nekem csak vizes bázisú selyemfestékem van itthon. Azt is hőkezelni kell. Szerinted a díszek száradása után, ha azzal festem és újra szárítom őket jó lehet? Sőt, arra gondltam, hogy legközelebb már a főzésnél keverek bele egy picit.

    Nagyon köszönöm és Kellemes Ünnepeket!

    Nóra

    • Rácz Anikó

      Szia Nóra!
      Köszönöm szépen! A repedezés akkor szokott bekövetkezni, ha nem tud egyenletesen száradni. Szerintem nálad az lehet a gond, hogy túl magas a víztartalom, vagyis ezt talán a ragacsosságra vezethető vissza. Minden tűzhely más, lehet, hogy nálad valamilyen köztes állítás lesz a jó (a 3 és a 7 között). Fényesek nem lesznek, inkább csak csillogóak. A festéket érdemes megpróbálni, elvileg nem okoz gondot, bár áztatni nem érdemes a festékben. Remélem, sikerülni fog! Kellemes Ünnepeket Neked is! 🙂 Anikó

  • Dorka Papp

    Szia!
    Csuda jó ez a gyurma recept! 🙂 Az első saját karácsonyfám díszeit szeretném elkészíteni ebből. Azt szeretném megkérdezni, hogy a bejegyzés első képén a csipkemintát mivel varázsoltad a díszre?

    • anapfenyillata

      Kedves Dorka! Nagyon örülök, hogy tetszik, nekem is a kedvencem. 🙂 A domború mintához (csodagyurma karácsonyra is első képe) először csinálni kell egy negatív formát ebből a gyurmából csipke segítségével, aztán azt használva lehet a többi gyurmából a domború formát kihozni. De kaphatók csipkemintás pecsétek is. (például itt: http://www.ekszeralkatreszek.hu/szilikon_pecset_fa_alapon-csipke_5_2988 ). Remélem, tudtam segíteni. Szép napot: ANikó

  • Krisztina Kiss

    Sziasztok.
    Eddig 2x csináltam meg.
    Először tovább főztem,kevésbé volt vizes, ragacsos, másodszor rövidebb ideig, ekkorkissé ragacsosabb lett, de lehetett nyújtani szaggatni.

    Viszont:
    Mindkét esetben durván csúnyán repedezik száradás közben.
    Szobahőn.szárítottuk.
    Forgattuk folyamatosan.
    Már órák alatt elkezdett repedezni, de nagyon, esik szét.
    Mi lehet a baj?

    Olyan szépek a képeken,és úgy sAJNÁLOM, HOGY NEM SIKERÜL.
    sZEGÉNY GYEREK MŰVEIT MÁSODSZORRA DOBOM KI.
    jaj véletlenül caps bekapcsoltam.

    Arra gondoltam, hogy mivellusta voltambajolni a 2dl keményítő kimérésével ezt a grammos változatot csináltam mindkétszer, és lehet hogy itt nem azok az arányok, ami mindenhol írva van???
    2 egység szódabik.
    1 egység keményítő
    1.25 egység víz

    másra nemtudok gondolni….

    • anapfenyillata

      Szia Krisztina! Sajnálom, hogy nem sikerül, én számtalanszor készítettem, nekem mindig jó volt, nem repedezett, ahogyan a képeken is látható. Viszont én sütőben szárítom, és magát a gyurmát csak másnap szoktam használni, addig hűtőben áll. Biztos vagyok, hogy az alapanyagok minőségétől is függ az eredmény. Sajnos, manapság már egy receptben sem elég pl. annyit írni, hogy fél élesztő, mert abból is többféle kiszerelés van, de a tejföl sem 2dl már.
      A tömeg mennyiségeket úgy írtam le, hogy mértem a térfogatokat, majd lemértem a tömeget. Vagyis én is térfogatot mértem ki először.
      Ha neked ennyire ragacsos a víz mennyiségét csökkentsd le 155 ml-re.
      Remélem, sikerül elkészítened.
      Szép napot: Anikó

      • Krisztina Kiss

        Szia.
        Végre rájöttem.
        És szuperül sikerültek!

        A megoldás:
        rossz a víz mennyisége!!!

        1 egység keményítő = 1 dl = nekem kb.60g
        2 egység szódabikarbóna 2 dl = 280g
        1,25 egység víz = 125 ml, itt rontottam el, 225 ml-el csináltam először, ahogy ide volt írva!
        Azóta látom javítva lett.
        Rosszak voltak az arányok.

        Így kicsit törős volt, de lehetett vele dolgozni.

        Legközelebb 150 ml vízzel és 70g keményítővel fogom.
        Tökéletes lesz!:)

        A sütőben szárítás prímán bevált, szuper lett!

        Körömreszelővel tökéletesítettem.

        • anapfenyillata

          Nagyon szépen köszönjük, Krisztina, hogy megosztottad a tapasztalataidat! 🙂 Az elkészült díszekről szívesen veszem, ha küldesz képeket. Kellemes ünnepeket és örömteli készülődést kívánok! 🙂

  • Krisztina Kardos

    Szia! Évek óta gyártok sógyurmából díszeket, kicsi angyalszobrokat és mindig sajnáltam, hogy nem elég szép az anyaga, főleg sütés után. Amikor ráakadtam erre a blogra, sürgősen vettem egy nagyobb adag szódabikarbónát, hogy kipróbálhassam. Sajnos nem sikerült. Az adagolást pontosan betartottam, viszont gőzöm sincs, hogy milyen keményítőt használtam. Pár hónapja, mikor megvettem még az üzletben elszakadt a csomagolása és átöntöttük egy nejlon zsákba. Lehet ez az oka? Csak a kukorica keményítő a jó?

    • anapfenyillata

      Szia Krisztina! Sanálom, hogy nem sikerült. Én a bejegyzésben szereplő keményítőt használtam, de nekem jó az állaga. A térfogatos receptet javaslom, mert az pontosabb.
      Mit jelent az, hogy nem jó az anyag?
      Szép estét: ANikó

      • Krisztina Kardos

        Szia! Van egy kis külföldről származó adagoló kanál kb. egy dl-es. Ezt szoktam használni, ha nem súlyra adagolom a hozzávalókat, hanem egységre. Az elkészült anyagot leírásod szerint hűtöttem ki, ennek ellenére nem lett gyurma szerű, nem tudtam formázni, mert ment szét a kezem között. Holnap újra megpróbálom kukoricakeményítővel, beszámolok majd a fejleményekről. Köszi a válaszodat! 🙂

          • Krisztina Kardos

            Csak mert megígértem a választ. Biztos rosszul csinálok valamit, de ma sem sikerült. Harangot (csengőt) és üstököst készítettem (volna), de már formázás közben tört. Leginkább úgy tudnám jellemezni, hogy teljesen rugalmatlan az anyag. A szobrászkodás szóba sem jöhet 🙁

          • anapfenyillata

            Szia Krisztina! nagyon sajnálom, időközben többféle visszajelzést is kaptam, akik azt jelezték vissza, hogyha a keményítő más (típus) nem sikerül a gyurma. Emellett pozitív visszajelzések is jöttek, remélem, neked sem ment el teljesen a kedved, és sikerül elkészíteni. Magyon szép új évet kívánok. Anikó

          • Krisztina Kardos

            Szia! Nos sokszor próbálkoztam, nem adom fel egykönnyen. A gond ott lehetett, hogy talán túl “főztem” a katyvaszt. Még egész lágy állapotában vettem le a tűzről és alig hűtöttem le, máris frissen tartó fóliába csomagoltam. Szobrászkodáshoz is alkalmas lett, viszont így a száradási ideje lényegesen tovább tart. Ezt onnan tudom, hogy a kb 3×10 cm kis ülő angyalkám lábai letörtek csomagolás közben. Az “amputált” lábakon kiválóan lehetett látni, hogy az anyag közepe még más színű, és lágy. Ez az elkészülése után kb 36 órával volt. A vékonyabb alkotások hamarabb száradtak természetesen, de így is voltak törések. A szárítási módszeren még dolgozni kell, nem voltam megelégedve a felület minőségével. A festéseket viszont félig száradt állapotban a legjobb megejteni. Ennyi. Majd még jelentkezem tapasztalatokkal.

    • anapfenyillata

      Kdves Eszter! 2,5 dl rendszerint, de az arány a fontos, vagyis 1 egység, fél egység, és 3/4 egység. (pl. 2 dl szódabikarbóna, 1 dl keményítő, 1,5 dl víz). Szép napot: Anikó

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük