DIY,  öko

Dekorálj viráglenyomatokkal!

Természetes, botanikai dekoráció növénylenyomatokkal.

Ezt a technikát próbáltuk már a gyerekekkel néhány éve, akkor képeslapot készítettünk a virágokkal, azóta többször terveztem, hogy textilre is készítek ilyen lenyomatot, de valahogy mindig elmaradt. Mikor aztán nemrégiben egy csalánmező mellett sétáltunk, a gondolatot tettek is követték, és egy adag szúrós növénnyel, pitypanglevéllel tértünk haza.

Itthon aztán elkezdődött a csihipuhi, és a növények mintái a vászonra kerültek.

Viráglenyomat készítése

Az eljárás lényege, hogy a növény színanyagait a textilbe, akvarellpapírba kalapáljuk. A textil legyen természetes anyagú, az a legjobb, ha finom, sűrű szövésű.

Amire szükséged lesz:

levelek, virágok

gumikalapács

vágódeszka

nyomtatópapír/egy másik textilanyag

Gyűjtsünk különböző növényeket: leveleket, virágokat. Természetesen a védett növényeket nem szabad leszedni, és az egyéb növényből és virágból se szedjük le az összeset, maradjon még azon a helyen, ahonnan szedtük. Mérgező növényeket, vagy olyanokat, amelynek a nedve allergizáló, irritáló, szintén ne gyűjtsünk.

Az első kísérletben először vágódeszkára helyeztem a textilt, majd erre kerültek a növények, a fonák oldalukkal felfelé, majd erre a papír/egy másik textil, és így kalapáltam apró, sok ütéssel a növényt.

Aztán azt tapasztaltam, hogy fordítva sokkal intenzívebb eredményt kapok, vagyis a sorrend végül így alakult: vágódeszka, papír, növények fonákukkal felfelé, textil.

Gumikalapáccsal addig ütögettem, amíg a növényből szinte minden színezék a textilre került. Ha készen vagyunk, óvatosan lehúzzuk a textilt a növényekről.

Én hagytam száradni a felesleges, beleragadt maradékokat, majd egy kefével óvatosan távolítottam el ezeket. Száradás nélkül ugyanis – az eltávolítás során – a nedves növénydarabok még megfesthetik a vászon azon részét is, amit nem szeretnénk.

A kész alkotást még ki is vasaltam, hogy belevasaljam a mintát az anyagba.

Tapasztalatok

Nekem a csalán és a pitypang tetszik a legjobban. A csalán amúgy igyekezett bosszút állni rajtam, mert a vékony szöveten keresztül is csípett.

Tapasztalat még, hogy a virágok nem biztos, hogy olyan színű nedvet eresztenek, mint amilyen a színük. Nem mindegyik növénynek lesz szép a nyomata, minél laposabb a levél, virág, talán annál szebben lehet kikalapálni.

Korábban az ibolya, árvácska, és a kis meténg is egészen jól viselkedett a technika során. A zöld növényi részek szép, intenzív nyomatot adtak legtöbbször. Érdemes kísérletezni, próbálkozni sokféle növénnyel, majd, miután már van tapasztalatunk, akkor nekilátni a kész alkotáshoz.


TIPP: Készíts a növényi részekből mandalát!


A kalapálás közben észrevettem, hogy ez egy igazán aromás élmény: a levendula, citromfű annyira illata szuper volt!

Bár annyira izgalmas, ahogyan előkerülnek a növények a textilen, maga a folyamat nem egy csendes, slow elfoglaltság, viszont feszültség levezetésére is tökéletes.

Szerintem a szomszédok azt hitték, hogy egy lagzira való húst klopfolok itthon.

A textilek közül a finom, és sűrű szövésű anyag volt a legjobb, a vászontáska anyaga nem ideális, de a csalán egész szép lett rajta.

Mi készülhet belőle?

És hogy mire jó ez a módszer? Készülhet így könyvjelző, falikép, levendulazsák, díszpárna huzata, de a vászontáskát is dekorálhatjuk így.

Before_after

Mosható?

A mosással kapcsolatban még kísérletezek, az biztos, hogy csak kézzel, alacsony hőmérsékleten, „gyengéden” mosható, de a minta halványulni fog. Leghamarabb a készítés után hetekkel érdemes kimosni, frissen jobban fakul.

A minta a fény, napsütés hatására is halványulhat, fakulhat.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡