otthon

Énekesmadarak a kertben: egy mesebeli faház Bogácson

Rengeteg fa felület, gyönyörű kert, természetes színek, értékmentő megoldások és kreatív ötletek teszik ezt a kis faházat olyan bájossá. Az ilyen helyen még a legfárasztóbb időszak után is garantált a pihenés.

Homlokzatburkolat: Thermowood

A faház kb. 10 éve nem volt gondozva, 5 kisteherautónyi, valamint kb. 100 zsák zöld hulladékot termeltünk ki még akkor ősszel.

Lindáék a nagy fenyőfa árnyékában, sűrű növényekkel benőve pillantották meg először a 80-as években épített kis faházat. És bár a házikó látott már jobb napokat, a környezet varázsa azonnal megfogta őket, szerelem volt első látásra.

 „A hatalmas öreg fenyő a ház előtt, valamint a házat körülölelő tuják, gyönyörű magnóliafa, a kert végében csörgedező kis patak, a közeli tó, és a Bükk vonulata rabul ejtette szívünket. „- meséli a ház tulajdonosa, Csege-Nagy Linda.

A házat eredetileg saját részre vásárolták, és 2 évig szépítették, építették, rengeteg saját tervvel, munkával, ötlettel. Linda és férje mindketten építészek, fő koncepciójuk az épület felújításánál a természet megismertetése és szeretete volt: 

„A fa, mint természetes építőanyag használata, mely jelen van a berendezési és használati tárgyakban, a természet színeinek (zöld-kék-barna és ezeknek árnyalatai) használata mind-mind a természetet és természetességet tükrözi a házon belül.

Bár a faház önmagában sem egy nagy alapterületű épület, de az apró helyiségek kialakításánál arra törekedtünk, hogy kényelmes, minden igényt kielégítő, sok tárolóhellyel rendelkező szálláshely legyen. „

Hogyan láttatok neki a felújításnak?

Az épület és annak szerkezeti adottsága fix volt, így nagy terünk nem volt az átalakításnál.  A faház tipikusan a 80-as évekbeli sajátosságokkal kialakított építészeti stílusú, nyeregtetős, kb. 50 nm2-es faszerkezetű ház volt.

Az elrendezés (alaprajz) körülbelül ugyanez volt, inkább a helyiség méreteken próbáltunk néhol növelni, az akkor már általam papírra vetett belsőépítészeti tervek szerint.

Rengeteg mindent magunk készítettünk, ilyen például a terasztető, a teraszon lévő falburkolat, különböző famunkák, a tetőtéri hajópadló, a lambéria festése, lámpabúrák készítése, régi székek, puffok felújítása is saját munka.

Honnan valók a burkolóanyagok, hogyan választottátok ki ezeket?

A hidegburkolatok kiválasztásánál az egyszerűség és a zöld szín volt a fő szempont, ezt egészíti ki a fürdőben és a konyhában a gyönyörű tapéta, melynek motívuma ugyancsak a természetre asszociál.

Még a fürdőben egy kellemesebb nyugodtabb minta került a falra, addig a konyhában egy intenzívebb lüktetőbb, extravagánsabb madaras motívum látható. A tapéta svéd Boras márkájú, a hidegburkolat pedig az Equipe gyártótól származik.

A melegburkolat a földszinten Quick Step svéd vízálló természetes tölgy hatású strukturált felületű laminált padló.

Milyen színeket használtatok a falon, bútorokon? Milyen színek dominálnak a lakásban?

A bútorok és fix berendezési tárgyak fából készültek, ezért ezek alapvetően barna (dió színre pácolt, vékony fehér lazúr géllel kezelt) színűek, melyeket én festettem. A falak túlnyomó részt fehérek, kivéve a konyhai két oldalfal, amely zöld színre kevert mosható falfestékkel lettek festve.

Az egész faház és a kert energiaellátását is napelemek biztosítják, amely a legzöldebb megoldás arra, hogy fedezzék elektromos energia szükségletüket. Lindáéknak nagyon fontos volt, hogy a ház kialakítása, és fenntartása a környezettudatosság jegyében valósuljon meg.

A napelemeken túl milyen környezettudatos, fenntartható megoldás van a házban?

„Büszkék vagyunk arra, hogy az egész épületben a műanyag jelenlétét közel 0-ra sikerült redukálni!

A berendezésben rengeteg régi bútort és tárgyat használtunk és újítottunk fel, például étkezőszéket, régi falifogast. A fürdőben a fali fogas uszadékfából készítettük, és a lámpabúrákat is magunk alkottuk borosüvegből, illetve maradék gyapjúfonálból.”

Hú, nagy kedvenceim a gyapjúfonalas lámpák, nagyon mutatósak!

„Igen, többen kérdezték már, honnan vettük, én pedig nevetve mondtam, hogy maradék anyagból magunk készítettük.

Ahogyan a játékokat is, melyek természetes anyagúak.  A festékek használatánál is törekedtünk a környezettudatosságra, a bútorokat és a használati tárgyakat természetes, minősített környezetbarát olajjal, waxszal kezeltem.

Öntözéshez fúrt kút biztosítja a vizet.

Mindenképpen meg kell kérdeznem, hogy ennyi egyedi, saját ötlet közül van-e kedvencetek?

Abszolút kedvenc a bélyegkép, ebben benne van minden, amit mi képviselünk: Természet, természetesség, mentett értékek.

Idestova 30 éve őrzöm e 70-es 80-as évekbeli különleges bélyegeket. Annak idején én is kaptam egy utcabéli bácsikától (már nem is emlékszem, hogy hívják) és jó sok-sok évig a szekrényem mélyén lapultak.

Majd, mikor a gyerkőcök elkezdtek cseperedni, minden télen előkerültek a szekrény mélyéről és csodálattal lapozgattuk át a 3 bélyegalbumot. Nem tudtam, mihez fogok kezdeni ezekkel a számomra jelentős értékkel bíró bélyegekkel.

Úgy gondolom 30 év után megtaláltam a helyüket, hiszen hol máshol lehetne méltóbb helye, mint a mi faházunkban.

Hiszem, hogy értékeinket meg kell őrizni, és azt új köntösbe helyezve fel tudjuk használni, mindezt úgy, hogy tökéletesen illeszkedjen a mai trendekhez.

A bélyeges dekoráció elkészítése végtelenül egyszerű: jó pár darab régi felcsiszolt bütü parketta szolgált alapul, majd arra papír keretbe lettek felragasztva a kiválasztott bélyegek.


Lindáék az idő teltével úgy gondolták, hogy másnak is szeretnék ezt a kis csodahelyet megmutatni, hiszen itt számos lehetőség nyílik az aktív időtöltésre. Így született meg a Kikapcsol-LAK, ami egy mesebeli hely.

A név Lindáék egyik fő céljára utal, azt szeretnék, hogy a hozzájuk érkező családok, kisebb baráti társaságok aktívan, és élménydúsan ki tudjanak kapcsolódni. A logón pedig játékosan megfordították a Lak szó L betűjét, ezzel is utalva a különlegességükre, a játékosságra.


A kert és a terasz ennek megfelelően sok növényt és játékot rejt.

„A Kikapcsol-LAK Faházikónál mindig nyílik valamilyen csodálatos virág, bokor, fa, hiszen mottónk szerint a szállás nem egy karnyújtásnyira van a természettől, hanem maga a természet.

A kertet óriási, több éve gondozatlan növényzettől szabadítottuk meg, ezáltal levegőhöz jutott a kis faház. A burkolt felületet igyekeztünk a minimálisra tervezni, így csak a pingpong, a trambulin és a kocsibeálló lett térkővel burkolt, a többi rész füvesített.

A sűrű növényzettől megszabadított kis sziklakertet is rendbe tettem, és több évelő és fűszernövénnyel ültettem be. Továbbá telepítettem, feketeribizli, pirosribizli és málna bokrokat.

Amire nagyon büszkék vagyunk, hogy ezidáig körülbelül összesen 90 fajta évelő növénnyel, díszbokorral valamint fűszernővénnyel várjuk a hozzánk ellátogató vendégeket.

Számos játék is van nálatok…

Igen, a kertben minden adott a szórakozáshoz: tollaslabda, pingpong asztal, trambulin, gólyaláb, sátor, függőágy, biciklik, kerti zuhany, grill használat a teraszon, tűzifa sütögetéshez, kisebb gyerekeknek kerti kincskereső játék, a kert végi patakban pedig igazán jó móka gumicsizmában járkálni, ugrálni.

Beltéren egyedülálló módon kialakítottunk egy kiszabaduló szoba játékot, amelyben a bogácsi bor legendáját ismerhetjük meg lezárt ládák, különleges eszközök és feladványok segítségével.

Számos egyedi fajátékunk nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtt korosztálynak is szuper élményt nyújt: hatalmas fa scrabble játék, fa építőkockák és egyensúlyozó kövek, régi sakktábla, kerti fa autópálya.

Úgy gondolom, Magyarországon páratlan a tetőtéri hatalmas 3 m széles ágy, ahol az önfeledt párnacsaták, az éjszakába nyúló beszélgetések után a család együtt térhet nyugovóra egy izgalmakkal teli nap után. A lépcső melletti pihenősarok akár tökéletes hely lehet egy bunki építéséhez, de egy jó könyv elolvasására is.

Ki az, aki itt jól érezheti magát?

Minden természetkedvelő embert, elsősorban többgyermekes családokat, de kisebb 5-6 fős baráti társaságot is szívesen látunk szállásunkon. Hisz a környéken számos túrázási lehetőség, 100 m-re horgászati lehetőség, gyógyvíz, strand, valamint kiépített bicikliútvonal is található.

 Én teljesen beleszerettem, ráadásul rengeteg ötletet is adott Lindáék faházikója. Neked is tetszik?

A  Kikapcsol-LAK faház – Bogács Facebook oldalát és minden további információt  itt találtok.

Szép napot!

Fotók: Kikapcsol-LAK faház – Bogács, Slezak Zsuzsi fotográfus

 A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡