DIY,  otthon

Gardróbfelújítás 1: ürítsd ki a gardróbodat!

Szponzorált tartalom

Hova kerüljenek a már nem használt ruhák, táskák és lakástextilek?

Arra, hogy a túl sok holmi, a felesleges tárgyak nálunk feszültséget okoznak, évekkel ezelőtt
jöttünk rá, ekkor kezdtük el az első jelentősebb szelektálásunkat.


Kiindulási állapot


Ezt a folyamatot azonban még nem fejeztük be, most volt az ideje, hogy a gardróbunkat rendbe
tegyük. Ezt a kis helyiséget egy eredetileg óriási szobából alakítottuk ki, ez választja el a 2
gyerekszobát egymástól.

Photo by Andrej Lišakov on Unplash

A kiindulási állapot nagyon káoszos volt: a tárgyak, fontosak és kevésbé fontosak, régiek és újak, összenyomták az életterünket, ott kiabáltak a polcokon, szekrény tetején, fiókból kikandikálva, és nem hagytak minket nyugodtan aludni.

A szelektálás viszont nem egy egyszerű feladat, emellett az sem mindegy, hogy mi történik a kiselejtezett holmikkal, ezek tudatos elhelyezése sokszor hosszadalmasabb folyamat, mint maga a selejtezés.

Egy ilyen selejtezést, rendszerezést elkezdeni nem könnyű, én is felvérteztem magam jó néhány ötlettel KonMari sorozatmaratont tartva.

Mi volt a gond a jelenlegi megoldással?

  • Bár gardróbnak hívjuk, nemcsak ruhákat tárolunk itt, itt tartjuk a lakástextileket, ágyneműt, dekorációkat, emléktárgyakat és van egy szerszámos szekrény is.
  • Rengeteg holmit tartottunk itt, sok mindent feleslegesen, emiatt áttekinthetetlen volt az egész, sőt, már a közlekedő rész is tele volt.
  • Bizonyos dolgokhoz csak úgy fértünk hozzá, ha előtte csaknem a fél polcot lepakoltuk.
  • A gyerekszobából maradt sárga festék, amivel a falat festettük, nem állt jól ennek az amúgy is sötét helyiségnek.

Az már látszott, hogy ezeket a gondokat csak úgy oldhatjuk meg, ha:

  • Alaposan átgondoljuk, mire van szükségünk és mit szeretnénk itt tárolni, és ehhez milyen tárolóedényeket célszerű használni.
  • Szelektálunk, szelektálunk, szelektálunk.
  • A térérzet növelése érdekében fehérre festjük a falakat és kerül a helyiségbe egy tükör is.

Nagyon fontos szempont volt, hogy lehetőleg a meglévő szekrényeket, tárolókat használjuk, ezeket újítsuk fel, szabjuk át, csiszoljuk, fessük, ehhez az anyagokat a Praktikerben szereztük be.

Szelektálás

Végül is ezen elvek mentén kezdtünk szelektálni. Típusonként kupacokba pakoltuk a holmikat, aztán válogattunk. Több napos feladat volt, nagy rendetlenséggel, szóval ezt nem lehet könnyen megúszni.

 A legtöbb holmi ruhanemű volt, és most tényleg szigorúan kiszelektáltunk mindent, amire nincs szükségünk. Így viszont egy nagy halom felesleges, kiszanált ruha várta a további sorsát. A kérdés, hogy mi legyen velük?

Na, de előtte megmutatom, milyen lett a gardrób a festés után.

Túl a szelektáláson

A helyiség kiürítése után a falakat fehérre festettük. Mivel ez egy ablak nélküli helyiség, ezzel a színnel is szerettünk volna világosabb megjelenést adni neki.

Ezek a típusú vizes falfestékek viszonylag gyorsan száradnak, így – hőmérséklettől függően – 1-2 óra múlva már átkenhetők a következő réteggel. Ilyenkor a hengert nem szoktam kimosni, hanem egy, (korábban már másra használt) zacskóba vagy fóliába teszem, így nem szárad ki, lehet újra festeni vele 1-2 óra múlva.

Természetesen a munkálatok végén az eszközöket, hengereket, ecseteket alaposan elmosom, megszárítom, majd így teszem el, így hosszabb lesz az élettartamuk és a következő alkalommal is jól használhatók.  

Hova kerüljenek a már nem használt ruhák?

A nem használt ruhaneműk, textilek elhelyezése nem egyszerű feladat, mert talán mindenkinek ezekből van a legtöbb, és az ember sokszor úgy érzi, hogy akinek meg szüksége lenne rá, ahhoz nem jut el.

Javítás, átalakítás

A jobb minőségű ruhákat, vagy azokat, amikhez érzelmileg kötődünk, érdemes átalakítani, átalakíttatni. Mi kapunk a családból ruhaneműket, amiket egy kicsit személyre kell szabni: például a kapott farmerek általában túl hosszúak, ilyenkor a szárát fel szoktam varrni. De van, amit megfoltozunk, vagy dekorálunk és úgy dobjuk fel.

Anyagában hasznosítás otthon

Vannak olyan holmik, amiket ugyan ruhaneműként, textilként nem tudok eredeti funkciójukban használni, de másra még jók lehetnek.

Így régi függönyből tárolózsákot varrtam, amit a bevásárláshoz használunk nylon zacskó helyett.

A pólóanyagokból készítettem már tornazsákot, öko-Tawashikat, pólófonalat, amiből karkötőt, hajpántot, makramé virágtartót alkottam.

A másik kedvenc alapanyagom a farmer, ebből az anyagból strapabíró tárolók varrhatók.

Ruhaforgó

Nálunk a családon belül ez jól működik, főleg a gyerekek esetében. De baráti, sőt akár munkahelyi ruhacserék is lehetségesek, hiszen, ami neked már unalmas, vagy szűk/bő, az másnak kincs lehet.

Eladás

A már nem használt holmik eladásával pénzt is kereshetünk. Online piactereken, Facebook-csoportokban, Fórumokon, Garázsvásáron, bizományi rendszerű boltokban értékesíthetjük megunt, kinőtt holminkat.

Adjuk alkotóknak

Az upcycling alkotók eldobandó vagy eldobott tárgyakból hoznak létre valami értékeset. Több alkotó van, aki nemcsak szívesen használja fel alapanyagként a használt ruhát, de gyűjti is.

Az Old Blue és a Réthy Fashion is gyűjti például a használt farmereket, amiből szőnyegeket, lakáskiegészítőket, táskákat, vagy újragondolt ruhákat készítenek.

Adományozás

Ez az a téma, ami a ruhaneműk esetében nem egyszerű, mert nem mindenhol fogadják szívesen a ruhákat.  Szóval, ha valóban adni szeretnénk, akkor csakis tiszta, hibátlan, használható ruhákat ajánljunk fel. Szerintem érdemes előzőleg leegyeztetni, hogy tudják-e fogadni az adományt, és ha igen, mit.

A legjobbak a közvetlen felajánlások, amikor a környezetünkben élőkön tudunk segíteni, ismerve az igényeiket, azt, hogy mire van szükségük. De ugyanilyen jók a célirányos gyűjtések is, például a Facebook-on. Ruhákat fogadnak jótékonysági szervezetek, adományboltok és állatmenhelyek is.

Ruhagyűjtés a suliban

Egyik olvasóm küldte el a Sulizsák programot, ami hasonlít a papírgyűjtésre a suliban, csak itt ruhaneműket gyűjtenek.

Gyűjtőkonténerek

Nagyobb üzletek mellett találhatók ruhagyűjtő konténerek. Az itt gyűjtött ruha egy részét ruhaként értékesítik, egy részéből géprongy lesz, vagy ipari alapanyag.

Eddig jutottunk most, a következő részben a laminált felületű gardróbszekrény felújítását mutatom.


Ezt a posztot a Praktiker Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.hu sajátja.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡