hüllő,  inspiráció

Hüllőbarát

Két különleges hobbija is van: a hüllők és a paintball. Nagyon sokat tud az állatokról, a Brehm enciklopédia tudója. Nála láttam életemben először gekkót, kaméleont vadászni, ugróegeret, lisztkukacot búzakorpában, ami bebábozódás után lisztbogárrá fejlődik. Ennek ellenére nem állítanám, hogy bogaras lenne 🙂
Ő Taraczközi Gusztáv, akit a hüllőkről faggattam.

Gyerekkorodban voltak-e állataid, ha igen, mik? Mesélj egy élményt velük kapcsolatban?

Nagyon sok állatom volt. Kutya, macska, galamb, gyíkok, vízicsiga, ebihal, veréb, sündisznó, hörcsög, halak, nyuszi, papagáj.
Sok élményem volt velük, kiemelni egyet sem tudok igazán. Talán az egyik legkedvesebb állatom a kutyánk, Pamacs volt. Ő egy pumi, akivel egy napon születtem és 13 évig hűséges barátom volt. Az utcában minden kutyát megvert, ez lett a veszte is.
Miért pont a hüllők?
Miért ne?  A legideálisabb bérházi állat. Nem ugat reggel, mint a szemközti szomszéd kutyája az erkélyen, nem hullik a szőre, csendes nyugodt és az igényeit könnyű kielégíteni. Nyugodtan el lehet mellette menni 1-2 hétre és nem kell gondolkozni, hogy ki eteti majd őket.
Mikor volt az első hüllőd?
Az első hüllőnket a házasságkötésem évében 1996-ban vettem ősszel: két leopárdgekkót (Eublepharis Macularius), akik még mindig velünk élnek. Azután volt még 2 ázsiai zsírfarkú gekkó, sisakos kaméleon, ezek már nincsenek meg. Közben vettem még pár leopárdgekkót és 2-3 éve a kisfiam kérésére vettem 3 sisakos gekkót (tarentola chazaliae) amiből 2 elpusztult rövid időn belül és most sikerült ismét beszereznem.
Hogyan kell gondozni a gekkókat?
Szerintem a gondozásuk egyszerű. A nagyoknak 2 naponta adok enni, a kicsiknek naponta néha beiktatva egy koplalós napot. A lényeg, hogy mindig legyen friss tiszta vizük.
Mindenféle rovarokat esznek, nálam tücsök, lisztkukac, viaszmolylárva, vagy ahogy mi hívjuk „mézkukac”, arra kell vigyázni, ha a szabadon fogott eleséggel etetjük, akkor tiszta vegyszermentes helyről szedjük az eleséget. Takarítani az etetések alkalmával szoktam. Megtanítani nem lehet nekik semmit. Az élőhelyükhöz legjobban hasonlító környezetet szeretik. Én például sivatagi állatokat tartok, nekem homokos talajon, száraz környezetben vannak.

Néhány szóban jellemezd a gekkókat!
Kedves, mosolygós, nyugodt, ha kell gyors.
Szeretik-e  hüllők a simogatást, érintést?
Szerintem nem, inkább elviselik.

Miért szerethetőek a gekkók?
Mindenkinek másért. Én például imádom nézni, amikor napoznak, meg alszanak.
Szaporodtak-e nálatok az állatok? Nehéz-e szaporítani őket?
Igen, tavaly volt az első szaporulatom leopárdgekkókból, akkor készítettem egy keltetőt, volt az elején pár hibám, amit mások segítségével sikerült megoldanom, azóta a kelési arány is jó.

Mit szól a család a hüllők/gekkók iránti szenvedélyedhez?
Igazából semmit, mert ők is szeretik a hüllőket.
Most van egy különleges állatod, ez
a sisakos gekkó.
Mitől különleges ez?
Lényegében nekem különleges, mert elég nehéz volt beszerezni őket, amit magam nem is tudtam volna megoldani, ezért itt is szeretném megköszönni dr. Vincze Zoltán segítségét.
Olvastam róluk egy érdekességet, hogy az éjszakai sisakos gekkó (Tarentola chazaliae) még halovány holdfény mellett is képes a színek megkülönböztetésére: ilyenkor az ember már csak a szürke különböző árnyalatait érzékeli. Szemeik az emberi színérzékelésnél mintegy 350-szer érzékenyebb.
Mit javasolnál annak, aki hüllőt akar? Hogyan fogjon hozzá, mire figyeljen?
Először el kell dönteni, mit akar tartani pók, skorpió, hüllő, kétéltű. Azután sokat olvasgatni, ismerkedni a témával, kérdezni tapasztaltabb embereket, azután elkészíteni a lakhelyét, beüzemelni, és ha már stabil és kielégíti a kedvencünk igényeit, akkor megvenni az állatot.
Ajánlod-e gyerekeknek a hüllőket?
Csak olyan gyerekeknek, akik megértik, hogy ezek nem olyanok, mint a kutya, meg a macska, mert vadállatok, csak a lehető legkevesebb érintkezéssel kell őket kezelni, nem simogatni valóak. Mindent a szemnek és semmit a kéznek. Nem kell feleslegesen stresszelni őket.
Mi a terved a jövőre nézve hüllő fronton?
Szeretném a leókat tovább szaporítani, és ha a sisakos gekkók szaporítása is sikerülne, az lenne a legjobb.
Mit kaptál azáltal, hogy hüllőid vannak?
Nagyon sok emberrel ismerkedtem meg, van olyan, akit még sosem láttam személyesen, de a közösségi oldalakon sok ilyen témájú csoport van. Pl van egy kedves ismerősöm, akivel sokat beszélgettünk a facebook-on remélem, hogy egy börzén fogunk találkozni.
Milyen előítéletek vannak a hüllőkkel kapcsolatban és igazak-e?
Amit a leggyakrabban hallottam, hogy nyálkás a bőrük. Ez nem igaz, mert a kétéltűek bőre nyálkás.
Ha állat lennél, milyen állat lennél?
Hát ez egy fogós kérdés, de szerintem valamilyen ragadozó madár lennék, sas vagy valami hasonló. Igaz, hogy nem szeretem a madarakat, de azok szabad állatok, a távolság nem okoz nekik gondot, mint a legtöbb állatnak.
Mit üzensz a blog olvasónak?
Olvassátok a blogot, mert sok hasznos dolgot találhattok benne, amit otthon tudtok kamatoztatni.
Köszönöm a riportot!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük