recept

Almáspite korongok: hagyományos recept, modern megjelenés

Régimódi  házi almáspite, új köntösben.

Almáspite korongok

Ha az almáspitére gondolok, mindig  gyerekkorom őszi vasárnapjai jutnak eszembe, amikor már alig vártuk, hogy az ebéd utolsó fogásaként előkerüljön a meleg, illatozó almás süti, melyet anyukám egy kis dióval is megbolondított.

Most pedig, hogy a kertben érik a körte, szilva és az alma is, nem kérdés, hogy a frissen szedett almákból almás süti is készül.

Most azonban nem a régi, megszokott megjelenésben, hanem korong formában, ami azért is jó, mert könnyebb így elvinni a suliba, munkahelyre tízórainak is.

04

A recept, és a korong ötlet Neubauer Judité: az ő receptjeiben még sosem csalódtam.

 Hozzávalók:

40 dkg liszt

25 dkg vaj (margarin)

10 dkg cukor

1 ek. tejföl

2 tojássárgája a tésztába, +1 a tetejére

1 késhegynyi sütőpor

1 csipet só

töltelék:

0,5 kg alma, cukor, fahéj ízlés szerint

A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, majd a vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, ehhez aztán jöhet a további hozzávaló. Addig gyúrjuk, míg sima tésztát nem kapunk.

A töltelék a megtisztított almát lereszeljük. Én nem szoktam ezt tovább főzni, cukrozni, csak így nyersen teszem a tésztába – kissé lecsepegtetve.

A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 7 cm átmérőjű kiszúróval korongokat szaggatunk belőle.

02

A korongok közepére almát halmozunk, majd egy másik koronggal befedjük, szélét villával összedolgozzuk, majd a tetejét megszurkáljuk, tetejét tojássárgájával megkenjük.

03

Kb. 200 fokos, előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. (Kb. 10-15 perc).

 IMG_2660_01

 Tízóraira aztán nem maradt. 🙂

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük