recept

Ropogós héjú, foszlós kiflik házilag

Igazi pihe-puha belű, ropogós héjú nosztalgia kifli, amit szeretni fogtok, mert nemcsak finom, de egyszerűen elkészül.

Gyerekkoromban a kenyérgyár közelében laktunk. Reggelente elárasztotta a környéket a finom kenyérillat, bebújt a kulcslyukon, be egyenesen az orrunkba.

A reggelt a kenyérgyárban kezdtük, alig vártuk, hogy a kígyózó sor elfogyjon, és vehessünk egyet a frissen sült, meleg kenyérből.

És az isteni tejes kifliből, melyet úgy ettünk, hogy először letekertük a héját, amit gyorsan betömtünk, majd kicsit összenyomkodva megettük a hófehér kiflibelet is.

02

Aztán évekig nem ettem ilyen jó kiflit: felfújt, levegős, ízetlen pékárut lehetett csak kapni.

01

A nyáron viszont Nagyvázsonyban nyaraltunk, ahol minden reggel vázsonyi kiflit ettünk, ami olyan finom volt, hogy otthon is kellett valami hasonló. Na, ez a kifli bizony olyan! Nem is hittem el, hogy én sütöttem, annyira finom volt. 🙂

35 dkg liszt

2.5 dl tej

2.5 dkg friss élesztő

2.5 dkg vaj

1 teáskanál cukor

1 teáskanál só

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A lisztet, sót, olvasztott vajat, és az élesztős tejet összekeverjük.

Jól összedagasztjuk a tésztát, – közben arra gondolunk, hogy milyen csinos lesz majd a karunk. Ne ijedjünk meg, mert egy kissé lágy tésztát kapunk, de csak a kezünket, és a deszkát lisztezzük majd nagyon alaposan.

A kész tésztát két felé osztjuk, kicsit megnyújtjuk kör alakban, ezt négy részre osztjuk.

03

Az egyes háromszögeket nagyon vékonyra nyújtjuk, majd a szélesebb oldalról feltekerjük.

04

05

Kb. 30 percig kel, addig 210 fokra melegítjük. A kifliket tejjel megkenjük, majd 15-20 perc alatt kisütjük. Ehhez én pizzakövet használtam.

Ha ilyenünk nincs, egy másik sütőbe tegyünk vizet a sütő aljába.

06

Annyira jól sikerült, hogy a család még melegen eltüntette mindet. 🙂 Ráadásul nagyon gyorsan elkészül, így hétvégén biztosan sütök belőle egy újabb adagot.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

11 hozzászólás

  • Dosztál Ferencz

    Tisztelt Hölgyem!
    Köszönöm a receptet.Meg csináltam.Nagyon finom lett.Részemről a változtatás BL80 lisztet használtam hozzá Adalék menteset.Az én sűtömön 200 fokon 25 perc volt a sütés idő.Természetesen sütő aljában vizzel

    • anapfenyillata

      Kedves Ferencz! Köszönöm a visszajelzést, és hogy tapasztalatait megosztotta. Örülök, hogy jól sikerült és hogy ízlett a kifli. További kellemes sütést kívánok. Szép napot!

  • vikoca

    Szia! érdeklődni szeretnék hogy ebből a mennyiségből hány db kifli lesz?
    Válaszodat megköszönve:
    V

  • Gabesz

    Szia,
    Érdeklődnék, hogy a sütőt légkeverésre vagy alsó/felső sütésre kell tenni?
    Nagyon köszönöm a választ.
    Üdvözlettel,
    Gabi

    • admin

      Szia Gabi,
      Nekem gázsütőm van és az abban elhelyezett pizzakövön sötöttem, ami olyasmi, mintha kemencében sült volna. Elektromos sütőnél az ideális az alsó/felső + gőzfunkció, mint ahogy a pogácsa sütésnél (juhtúrós pogácsa) Erika javasolta.
      Üdvözlettel,
      Anikó

    • admin

      A nálunk kapható Dr Oetker 7g-os szárított élesztőn a következő információt találtam: megfelel 25 g friss élesztőnek. Szerintem ez egy jó közelítést adhat ebben az esetben is. Remélem, tudtam segíteni. Jó sütögetést.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük