Ropogós héjú, foszlós kiflik házilag
Igazi pihe-puha belű, ropogós héjú nosztalgia kifli, amit szeretni fogtok, mert nemcsak finom, de egyszerűen elkészül.
Gyerekkoromban a kenyérgyár közelében laktunk. Reggelente elárasztotta a környéket a finom kenyérillat, bebújt a kulcslyukon, be egyenesen az orrunkba.
A reggelt a kenyérgyárban kezdtük, alig vártuk, hogy a kígyózó sor elfogyjon, és vehessünk egyet a frissen sült, meleg kenyérből.
És az isteni tejes kifliből, melyet úgy ettünk, hogy először letekertük a héját, amit gyorsan betömtünk, majd kicsit összenyomkodva megettük a hófehér kiflibelet is.
Aztán évekig nem ettem ilyen jó kiflit: felfújt, levegős, ízetlen pékárut lehetett csak kapni.
A nyáron viszont Nagyvázsonyban nyaraltunk, ahol minden reggel vázsonyi kiflit ettünk, ami olyan finom volt, hogy otthon is kellett valami hasonló. Na, ez a kifli bizony olyan! Nem is hittem el, hogy én sütöttem, annyira finom volt. 🙂
35 dkg liszt
2.5 dl tej
2.5 dkg friss élesztő
2.5 dkg vaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A lisztet, sót, olvasztott vajat, és az élesztős tejet összekeverjük.
Jól összedagasztjuk a tésztát, – közben arra gondolunk, hogy milyen csinos lesz majd a karunk. Ne ijedjünk meg, mert egy kissé lágy tésztát kapunk, de csak a kezünket, és a deszkát lisztezzük majd nagyon alaposan.
A kész tésztát két felé osztjuk, kicsit megnyújtjuk kör alakban, ezt négy részre osztjuk.
Az egyes háromszögeket nagyon vékonyra nyújtjuk, majd a szélesebb oldalról feltekerjük.
Kb. 30 percig kel, addig 210 fokra melegítjük. A kifliket tejjel megkenjük, majd 15-20 perc alatt kisütjük. Ehhez én pizzakövet használtam.
Ha ilyenünk nincs, egy másik sütőbe tegyünk vizet a sütő aljába.
Annyira jól sikerült, hogy a család még melegen eltüntette mindet. 🙂 Ráadásul nagyon gyorsan elkészül, így hétvégén biztosan sütök belőle egy újabb adagot.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
11 hozzászólás
Dosztál Ferencz
Tisztelt Hölgyem!
Köszönöm a receptet.Meg csináltam.Nagyon finom lett.Részemről a változtatás BL80 lisztet használtam hozzá Adalék menteset.Az én sűtömön 200 fokon 25 perc volt a sütés idő.Természetesen sütő aljában vizzel
anapfenyillata
Kedves Ferencz! Köszönöm a visszajelzést, és hogy tapasztalatait megosztotta. Örülök, hogy jól sikerült és hogy ízlett a kifli. További kellemes sütést kívánok. Szép napot!
vikoca
Szia! érdeklődni szeretnék hogy ebből a mennyiségből hány db kifli lesz?
Válaszodat megköszönve:
V
anapfenyillata
Szia Vikoca! 8 db lesz belőle. Jó átvágyat hozzá! Anikó 🙂
vikoca
Nagyon köszönöm a gyors választ:)
anapfenyillata
Nagyon szívesen! 🙂
Gabesz
Szia,
Érdeklődnék, hogy a sütőt légkeverésre vagy alsó/felső sütésre kell tenni?
Nagyon köszönöm a választ.
Üdvözlettel,
Gabi
admin
Szia Gabi,
Nekem gázsütőm van és az abban elhelyezett pizzakövön sötöttem, ami olyasmi, mintha kemencében sült volna. Elektromos sütőnél az ideális az alsó/felső + gőzfunkció, mint ahogy a pogácsa sütésnél (juhtúrós pogácsa) Erika javasolta.
Üdvözlettel,
Anikó
Gabesz
Köszönöm szépen az információt.
Roberta
Ha csak szaraz elesztom van, abbol mennyit javasol?
admin
A nálunk kapható Dr Oetker 7g-os szárított élesztőn a következő információt találtam: megfelel 25 g friss élesztőnek. Szerintem ez egy jó közelítést adhat ebben az esetben is. Remélem, tudtam segíteni. Jó sütögetést.