recept

Friss, ropogós ciabatta: tuti siker otthon is

Az egyszerűen elkészíthető recept családi élménnyé teszi a kenyérsütést.

Már nagyon régóta tervezem, hogy kipróbálom, milyen ciabattát sütni, mert hát imádom, de mióta névnapomra pizzakövet kaptam, azóta ez az érzés csak még jobban felerősödött.

Olyannyira, hogy még a legnagyobb kánikulában is hajlandó lettem volna kipróbálni, de a család egyszerűen leszavazott.

Most viszont, mikor már a reggelekhez elkel egy kardigán, zöld utat kapott a ciabattám, aminek receptjét már régen kinéztem Diánál.

01

Hozzávalók:

60 dkg liszt

2 teáskanál só

2 púpos teáskanál szobahőmérsékletű morzsolt élesztő

0,5 l víz melegvíz

olívaolaj ( 1 evőkanállal a tésztába, illetve további a kelesztőedény kikenéséhez)

A sütőt elő kell melegíteni a legmagasabb hőfokon (nálam 230 fok), ezt sütőkővel, vagy anélkül is meg kell tenni, sütőkővel a hőfok elérése után még 30 percig melegíteni kell a sütőt. Fontos, hogy a sütő jó  forró legyen.

Egy nagy tálban összekeverjük a sót és a lisztet, ezután a vízben futtatjuk az élesztőt, majd mehet a lisztkeverékre. Én tettem még bele 1 evőkanál olajat is.  Lehet gyúrni jó alaposan. Ez jó kis lágy tészta lesz, de mivel készítettem már kenyeret jénaiban, nem ijedtem meg a kemény galuskatészta állagú anyagtól.

Olajjal kikent tepsiben kelesztjük 1 órát. Ha megkelt, felezzük meg a tésztát cipókat formázva,  majd tegyük alaposan lisztezett deszkára a lágy tésztát, és csavarjuk meg a közepén párszor.

Tegyük a tepsibe sütőpapírral, vagy a sütőkőre, és süssük kb. 220 fokon  kb. 20-25 percig, de nézzünk rá, mert könnyen megég.


Isteni lett: kívül ropogós, belül puha. Legközelebb kipróbálom olívabogyóval is.  Sőt, most paradicsomot aszaltam, lehet, hogy lesz paradicsomos verzió is. 🙂


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük