
Aszalt paradicsom: a nyár íze befőttesüvegbe zárva
Varázsold magad Olaszországba a szárított paradicsom isteni ízével és illatával.
Az egyik kolléganőmtől a legnagyobb kánikulában konyhai kihívást kaptunk ketten a munkahelyről. Rákérdezett, hogy tudunk-e aszalt paradicsomot készíteni, mert ha igen, a kóstoló szerepét szívesen elvállalja. 🙂
Az üzenet után nagyon beindult a fantáziám, mert még a szülinapomra kaptam egy aszalógépet, és az aszalt paradicsom isteni. Ugyanez történt a Évával is, aki rögtön nekilátott, napon aszalni a paradicsomot.
A mostani hosszú, forró időszakok után kezdhetném azzal is, hogy aszalt paradicsomot készíteni nagyon egyszerű: egyszerűen menj ki a kertbe, és szedd le a paradicsomot az erősen szomjazó tövekről, és már meg is vagy. 🙂
No, de azért ennél egy kicsit bonyolultabb, de tényleg csak egy kicsit.
Kezdjük Éva verziójával, vagyis a napon aszalással. Jó húsos, érett, kevés levet tartalmazó paradicsomból indult ki, amit felkarikázott vékony, kb. 1 cm-es szeletekre.
Megsózta sóval a paradicsomot, amit grillrácsra tett, alá tepsi került, felfogni a lecsepegő nedvességet. A só segíti a száradást, és védi a romlástól.
A múlt heti kánikulában egy nap alatt megszáradtak a paradicsomok.
Akkor jó, ha nyomásra nem jön nedvesség a paradicsomtól, de nem csontszáraz.
A napon aszalásra kiváló a kánikula időszaka, de ha lehűlés van, illetve éjszaka be kell hozni az aszalványt, mert nagyon könnyen bepenészedik. Ekkor sütőben folytatható a szárítás, a sütős verzióhoz Mautner Zsófi receptjét ajánlom.
Nekem apró koktélparadicsomaim vannak, ezeket kettévágtam, majd aszalógépbe helyeztem. Pár óra alatt elkészültek.
Az olasz hangulat adott volt: csuda finom illatok keringtek a konyhában, és persze a hőmérsékletre se lehetett panasz (lévén éppen kánikula volt). Már csak egy kis tenger kellett volna.
A kész aszalványt üvegbe tettük – nem véletlen az egyes szám 🙂 – nem lesz túl sok belőle. Kerülhet rá rétegesen fokhagyma, fűszerek: bazsalikom, kakukkfű, végül olajjal feltöltjük.
Tésztákra, salátába, vagy kenyérre kenve is isteni, ez utóbbit gyorsan kipróbáltuk.
Szép napot!
2 hozzászólás
Reka Szakats
Szia Anikó!
Épp most tettem be a sütőbe a paradicsomokat aszalodni 🙂
Mennyi paradicsomból lett a kis üveg? Milyen olajat töltöttél rá?
Köszi,
Réka
Rácz Anikó
Szia Réka! Nekem egy aszalónyiból lett egy kis üveggel, de ezek kis paradicsomok voltak. Annyi olajat tettünk rá, hogy ellepje. Milyen lett? Szép napot.Anikó