gyerek,  recept,  Spóroló

Gyurmavarázs: szuper gyurmák házilag

Bevált  házi gyurma receptek  a szupertitkos receptfüzetemből. 🙂 🙂

Nálunk nincs az a gyurma mennyiség, ami elég lenne: a gyerekek imádnak gyurmázni, meg szaggatós sütit sütni, szóval lisztfelhőben úszik a konyha állandóan, ugyanis a gyurmát is itthon készítjük, egyszerű, a háztartásban megtalálható hozzávalókból.

A gyerekek boldogan gyúrják, lapítják, formázzák a masszát, amiből aztán lehet mindenfélét készíteni.

Ha szeretsz kotyvasztani és a lisztfelhőt sem bánod, tarts velünk! 🙂

Főzhető gyurma, avagy Play-Doh házilag

Ha ezt a receptet hamarabb ismerem, jó sokat spórolhattunk volna, mert nagy Play-Doh felhasználók voltunk!

 Hozzávalók:
2 bögre liszt
1 bögre apró szemű só
2 bögre langyos víz
2 tk citromsav
1 ek olaj
ételszínezék
Az ételszínezék helyett természetes vagy konyhai anyagokkal is színezhetünk: kurkuma (sárga), pirospaprika (narancsos, pirosas árnyalat, ne legyen csípős), kakaópor (barna), aktív szén tabletta (fekete, inkább szürke), és keserű mandula aroma (zöld).
A részletes elkészítési leírást ide kattintva éred el.
Kellemesen puha, könnyen  formázható gyurmát kapunk így. Nagyon sokat használtuk ezt a receptet a gyerekekkel. Leginkább a kicsiknek ajánlom, vagyis az ovis és az annál is kisebb gyerekeknek, mert nagyon jó gyömöszölni, sodorni, nyújtani, nem mérgező, szóval ideális a kezdő művészek kicsi kezébe. Nem süthető, szárítva kifehéredik, így nem a maradandó alkotások gyurmája.
Bolti társánál lényegesen olcsóbb, és mivel ebben a korszakban rengeteg gyurma fogy, nagyon gazdaságos. Hűtőben tárolva hetekig eláll.
Ha a szőnyegre került, száradás után eddig még mindig sikerült maradéktalanul kiporszívóznom. 🙂
Só-liszt gyurma
Igazi klasszikus, melyből már maradandót is alkothatunk, például ilyeneket.
Jó kis recept az oviból, nagyon szeretjük, és rendre ebből készítünk valamit a mamáknak anyák napjára. Süthető, szárítható, száradás után festhető és olcsó. Ha ételfestékkel színezzük a gyurmát, száradás után kivirágozhat a só, ezért mi inkább natúr verzióban használjuk és sütés után színezzük. Kiváló egy esős délutánon, ha a gyerekek már éppen egymás haját tépik. 🙂
Hozzávalók:
300g liszt
2 dl víz
300 g só
2 tk. olaj
Elkészítése itt.
Ez a gyurma nemcsak gyönyörű pasztellszínű, de még illatos is, köszönhetően a színezésre használt üdítőital pornak: így lesz narancs, kivi, eper, dinnye, cseresznye illata a gyurmának.
Ez a gyurma kiváló versenytársa a borsos áron kínált bolti társainak, leginkább az 1-6 éves korosztálynak való.
Lehet nyújtani, lapítani, hengeríteni, gömbölyíteni, szaggatni, formázható a gyurmás készletekkel, kinyomókkal.
Kisütve kissé felpúposodik, levegőn egyenletesen kifehéredve szárad.
Hófehér (porcelán) gyurma
Ha ezt a gyurmát kipróbálod, biztosan beleszeretsz, mert könnyen formázható,  finoman csillogó, hófehér, elegáns megjelenésű, akár egy gyönyörű menyasszony. Egyszerűen imádom! 🙂
Hozzávalók:
1 csésze szódabikarbóna
1/2 csésze kukoricakeményítő
3/4 csésze víz
Az elkészítés menete ide kattintva elérhető.
Ebből a gyurmából gyönyörű díszeket alkothatsz, karácsonyra kötelező, ki ne hagyd! Alkotni szerető gyerekek, felnőttek szép ajándékokat készíthetnek belőle (pl. tenyérlenyomat nagyinak). Ez már óvatosan süthető, szárítható és csodaszép a felülete. Lehet festeni, színezni, mintázni.
Kőgyurma
Kisfiúk kedvence, mert ebből készíthetünk kalózos játékot, kőedényeket :-), kőszobrokat, kavicsszobrokat, dinoszaurusz fosszíliát, vagy a Stonehenge mását.
Hozzávalók: 2,5 dl lefőzött kávézacc ( a lefőzött őrölt kávé) 2,5 dl liszt 1,2 dl só 0,5 dl homok kb. 2 dl víz
Részletes leírás itt.
Egyszerű elkészíteni, süthető, szárítható, különleges “kő” hatású gyurma, amibe apró kincseket rejtve a kincskereső játékok alapja. Nálunk a szülinapok kötelező tartozéka. 🙂
Fahéjas, almás gyurma
Ez inkább a tészta kategória, de a nem ehető fajtából.  Karácsonyfadíszt, ajándékkísérőt készítettünk belőle, mely gyönyörű, melegbarna, csodásan illatozó, rusztikus. A recept első látásra kissé bizarr ugyan, de megér egy próbát. Ez a gyurma kilóg a sorból, mert nem olcsó.  Ide kattintva eléred a receptet.

Gyönyörű pasztellszínű,  illatos, ellazító gyurma: videós segítséggel. Recept itt.

Kipróbáltuk, nekünk nem tetszett:

Nagyon sokféle recept kering a neten, köztük ez a két típus is: mindkettő egyik alapanyaga a kukoricakeményítő, a másik vagy borotvahab, vagy hajbalzsam.
Érdekes állagú anyagot kaptunk, amit jó gyömöszölni, meg illatos, de nagyon törékeny, formázni csak korlátozottan lehet.
A tapintás, érzékelés fejlesztésére esetleg jó lenne, de gyurkálni, tapogatni a legkisebbek szeretnek, akik viszont szívesen megkóstolnak mindent, ezt pedig nem ajánlatos. Ráadásul drága is.
Néhány tipp:
  • Számtalanszor készítettünk már gyurmát, és nem mindig sikerült egyformán: a sót is tartalmazó gyurmáknál nagyon nem mindegy a só típusa (én a finomabb szemű verziót szeretem), ezért ha valamilyen só beválik, célszerű azzal készíteni a gyurmát. Ezeknél a gyurmáknál, ha lehetséges,  a vizet fokozatosan adagoljuk.
  • Amennyiben a gyurmákat utólag akarjuk színezni és folyékony ételfestéket használunk, az egyes esetekben nagyon meghígíthatja a gyurmát, hogy az ragacsos masszává válik.
  • Ezért én inkább az előzetes színezést, vagy a porfestéket ajánlom (húsvétról hátha maradt 🙂 ) Bár ez utóbbival jó sokáig kell gyúrni, hogy a szín egyenletes legyen.
  • Ja, és színezéskor használjunk gumikesztyűt, hacsak nem akarunk  napokig szivárványos kacsókat. 🙂
Jó gyurmázást!
Szép napot! A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡ A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

6 hozzászólás

  • Mariann Vigh

    Céklalével víz helyett adagolva a liszthez nagyon szép rózsaszín só-liszt gyurmát kapunk. Ami még jól bevált nálunk, a húsvéti tojásfesték por színezéknek.

    • Rácz Anikó

      Szia Mariann! Köszi! :-)De jó ötlet a céklalé! A tojásfesték port mi is használjuk, tényleg jó. Szép napot!

      • Andrea

        Sziasztok! Szuper receptek, alig varom, h kiprobalgassuk oket. 1 kerdes: A kulonbozo szinezett gyurmak nem festik meg a kezuket/a feluletet ahol gyurnak? Csak azert kerdezrm, mire szamitsah milyen ovintezkedeseket foganatositsak elore 🙂 koszonom

        • admin

          Kedves Andi! A begyúrás során mindenképpen szükséges a gumikesztyű egyes gyurmák színezésénél, a kész gyurmák esetén nem tapasztaltunk már ilyet, de ez biztos, hogy a használt színezőanyagtól is függ, úgyhogy óvintézkedések sosem ártanak. 🙂 Jó gyurmázást! 🙂 Ani

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük