Csodásan illatozó levendulagyurma házilag
Gyönyörű pasztellszínű, illatos, ellazító gyurma: videós segítséggel.
A házi gyurmák nagy rajongói vagyunk, legyen az só-liszt gyurma, porcelángyurma, fahéjgyurma, vagy kőgyurma, vagy akár az illatos play dough.
Most egy olyan gyurmát mutatok, amiben benne van a gyurma iránti szenvedélyünk és a levendula imádatunk is. Mert a levendula nálunk örök kedvenc, mindig van itthon illóolajunk belőle, sőt, mivel vannak saját levendulatöveink, morzsolt levendula is akad nálunk bőven.
Betegségekkel küzdő, és a következő heti középiskolai felvételi miatt izgatott lelkünknek jót tett a édesen nyugtató levendula és a gyurma nyomkodása is nyugtatólag hatott, így aztán jó ötlet volt levendulagyurmát készíteni a gyerekekkel.
Kiindulásként az illatos play dough receptjét használtam: nem kell főzni, gyorsan elkészül: az üdítőport kicseréltem levendula olajra, és színezékre, és ennek megfelelően módosítottam kicsit a receptet.
A mennyiségeket mércés pohárban mértem ki.
Amire szükséged lesz:
1 bögre (250ml) liszt + 50ml állagjavításhoz
1/8 bögre (50 ml) aprószemű só
1,5 ek olaj
2-10 csepp levendula illóolaj
lila ételszínezék (vagy kék és piros)
Mérd ki a lisztet (250 ml), és keverd hozzá a sót.
Készítsd el a kívánt árnyalatot az ételszínezékből, ha kék és piros ételfestékből kevered ki. Én a sok helyen kapható Maxcolour színezőt használtam, kb. fele fele arányban: ha olyan 5 ml-t használunk, akkor halvány színű lesz a gyurma, ez száradáskor még világosodik, az adagolásnál ezt érdemes figyelembe venni.
Mérd ki a vizet és melegítsd meg mikrosütőben. A víz ne forrjon, de jó meleg legyen. A felmelegített vízben keverd el a színezőt, majd az olajat és az illóolajat.
A színes meleg vizes elegyhez adagold hozzá a lisztes keveréket, kanál segítségével összedolgozva azt. Vigyázat, nagyon meleg!
Ha a kanállal már nem boldogulsz, jöhet a gyúrás, ekkorra már hűl annyit a keverék, hogy kézzel formázd.
Ha túl lágynak találod, adagolj hozzá a félretett lisztből. Érdemes figyelembe venni, hogy melegen a gyurmatésztát lágyabbnak érezzük.
Egyszerűen imádtuk összegyúrni! Annyira illatos volt!
A kész gyurmával azon melegében kezdődhet a játék: lehet nyújtani, lapítani, hengerelni, szaggatható. Formázható gyurmás készletekkel, kinyomókkal, pecsétekkel. Levegőn 1-2 nap alatt kiszárad, kivilágosodik.
A gyerekeket is nagyon megnyugtatta és az én idegeimre is határozottan jó hatással volt. És végre kipróbálhattam a barátnőmtől kapott sütipecsétet is.
3 év alatti gyerekek esetén nem használható, nagyobbaknál is figyelembe kell venni, hogy nem allergiások-e az illóolajra (ez utóbbi a felnőttekre is igaz). Ha gyerekeknek szánjuk, elég bele 2-3 csepp illóolaj. Egyébként csepegtethetünk bele többet is, akkor igazán illatos lesz.
A gyurmából készített gyurmadíszek, figurák, kiszárítva díszítenek, de – az olajtartalmú gyurmához hasonlóan, mint a só-liszt gyurma- egy idő után olajtartalmuk megavasodhat, így nem örök díszek. A levendulagyurmával való munka nagyon jó pihentető, csendesítő elfoglaltság felnőtteknek, gyerekeknek.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.