csináld magad,  DIY,  recept

Csodásan illatozó levendulagyurma házilag

Gyönyörű pasztellszínű,  illatos, ellazító gyurma: videós segítséggel.

A házi gyurmák nagy rajongói vagyunk, legyen az só-liszt gyurma, porcelángyurma, fahéjgyurma, vagy kőgyurma, vagy akár az illatos play dough.

Most egy olyan gyurmát mutatok, amiben benne van a gyurma iránti szenvedélyünk és a levendula imádatunk is. Mert a levendula nálunk örök kedvenc, mindig van itthon illóolajunk belőle, sőt, mivel vannak saját levendulatöveink, morzsolt levendula is akad  nálunk bőven.

Betegségekkel küzdő, és a következő heti középiskolai felvételi miatt izgatott lelkünknek jót tett a édesen nyugtató levendula és a gyurma nyomkodása is nyugtatólag hatott, így aztán jó ötlet volt levendulagyurmát készíteni a gyerekekkel.

Kiindulásként az illatos play dough receptjét használtam: nem kell főzni, gyorsan elkészül: az üdítőport kicseréltem levendula olajra, és színezékre, és ennek megfelelően módosítottam kicsit a receptet.

A mennyiségeket mércés pohárban mértem ki.

Amire szükséged lesz:

1 bögre (250ml) liszt + 50ml állagjavításhoz

1/8 bögre (50 ml) aprószemű só

1,5 ek olaj

2-10 csepp levendula illóolaj

lila ételszínezék (vagy kék és piros)

Mérd ki a lisztet (250 ml), és keverd hozzá  a sót.

Készítsd el a kívánt árnyalatot az ételszínezékből, ha kék és piros ételfestékből kevered ki. Én a sok helyen kapható Maxcolour színezőt használtam, kb. fele fele arányban: ha olyan 5 ml-t használunk, akkor halvány színű lesz a gyurma, ez száradáskor még világosodik, az adagolásnál ezt érdemes figyelembe venni.

Mérd ki a vizet és melegítsd meg mikrosütőben. A víz ne forrjon, de jó meleg legyen. A felmelegített vízben keverd el a színezőt, majd az olajat és az illóolajat.

A színes meleg vizes elegyhez adagold hozzá a lisztes keveréket, kanál segítségével összedolgozva azt. Vigyázat, nagyon meleg!

Ha a kanállal már nem boldogulsz, jöhet a gyúrás, ekkorra már hűl annyit a keverék, hogy kézzel formázd.

Ha túl lágynak találod, adagolj hozzá a félretett lisztből. Érdemes figyelembe venni, hogy melegen a gyurmatésztát lágyabbnak érezzük.

Egyszerűen imádtuk összegyúrni! Annyira illatos volt!

A kész gyurmával azon melegében kezdődhet a játék: lehet nyújtani, lapítani, hengerelni, szaggatható. Formázható gyurmás készletekkel, kinyomókkal, pecsétekkel.  Levegőn 1-2 nap alatt kiszárad,  kivilágosodik.

A gyerekeket is nagyon megnyugtatta és az én idegeimre is határozottan jó hatással volt. És végre kipróbálhattam a barátnőmtől kapott sütipecsétet is.


3 év alatti gyerekek esetén nem használható, nagyobbaknál is figyelembe kell venni, hogy nem allergiások-e az illóolajra (ez utóbbi a felnőttekre is igaz). Ha gyerekeknek szánjuk, elég bele 2-3 csepp illóolaj. Egyébként csepegtethetünk bele többet is, akkor igazán illatos lesz.


A gyurmából készített gyurmadíszek, figurák, kiszárítva díszítenek, de – az olajtartalmú gyurmához hasonlóan, mint a só-liszt gyurma- egy idő után olajtartalmuk megavasodhat, így nem örök díszek. A levendulagyurmával való munka nagyon jó pihentető, csendesítő elfoglaltság felnőtteknek, gyerekeknek.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük