gyerek,  inspiráció

Gyümölcsös kalandok Derecskén

Programajánló. Igazi családi élmény egy almáskertben.

1

 A gyerekeim nem szerették az almalevet, ha ilyet kaptak az oviban, iskolában, mindig hazahozták a kis dobozost, vagy odaajándékozták a társuknak. Így eléggé meglepett, amikor egy kiállításon a kisfiam – aki egyébként imádja az almát- a Derecskei Gyümölcsös standjánál benyakalt egy pohárnyit belőle. Gondoltam, nagyon szomjas lehet, de aztán én is megkóstoltam, és éreztem a különbséget,  ez valóban almalé volt.

Itt tudtuk meg azt is, hogy a  gyümölcsös évente kétszer- tavasszal és ősszel – megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Tegnap mi is elmentünk a Gyümölcsös kalandok programra, ahol a gyerekek rögtön madárgyűrűzésbe csöppentek: óriási élmény volt közelről látni széncinkét, zöldikét, tengelicét, vörösbegyet, és röptetni.

3

A traktorvontatású kisvasút nagyon népszerű volt, bár félóránként indult, kicsit várni kellett, hogy mi is sorra kerüljünk. A nagy ládákban ülve bejártuk az almáskertet.

4

Közben játékos feladatokkal kiegészítve megtudtuk, hogy a kert tele van madárodúval,  a madárkák ugyanis jó munkatársak, évente 40-50 kilónyi kártevőt pusztítanak el, így nem kell annyit permetezni.

5

Más érdekességet is megtudtunk a felelős kertművelésről, például, hogy ultrahangos szenzorokkal szórják a permetlevet, mely azt jelenti, hogy ez csak a fákra megy, és nem a fák közé. Ráadásul csak akkor és azok ellen a kártevők ellen védekeznek, amik éppen aktuálisak, ezt úgy tudják megtenni, hogy a rovaroknak szexferomon csapdákat helyeznek ki, ebből látják, hogy éppen milyen kártevők vannak jelen a kertben.

1

Emellett két időjárás-állomás is van a kertben és ennek megfelelően öntöznek,  csepegtető rendszerben.

Vegyészként nagyon tetszett az is, hogy a trágyázást is levél-analízis előzi meg, vagyis mérik, mire van szüksége a növénynek és azt kapja.

7

A kertkerülő körben többféle játékos feladatban ismerkedtünk a növényekkel, állatokkal. Egy  füzetben gyűjtöttük a pecséteket, aki jól teljesítette a feladatokat, ajándékot is kapott.

2

A program 9-17 óráig tart, mi is majdnem az egész napot ott töltöttük, mert szerencsére a szervezők az étkezésre is gondoltak: az üdén tiszta csárdában finom menüvel készültek: Az almáskerti lakomából, Tavaszi üdeségből, vagy a Süni kedvencéből mindenki talált kedvére valót.

3

Bár a rendezvényen viszonylag sokan voltak,  megőrizte kellemesen családi jellegét, mindenhol  ezzel a kedvességgel, türelemmel találkoztunk.

A nap végén megkérdeztem a gyerekeket, mi tetszett nekik a legjobban, és sok minden mellett azt mondták, hogy az volt a legjobb, amikor a virágzó almafák között versenyt futottak. És tényleg, az ilyen egyszerű élmények hiányoznak a városi emberek életéből: szaladni a zöld füvön a gyönyörű napsütésben, a végtelen, gyönyörű almafatengerben. 🙂

6

Programajánló:

Gyümölcsös kalandok

http://derecskeigyumolcsos.hu

helyszín: Derecske, Rózsakert kert 3.

április 11-12, 9.00-16.00 (de érdemes figyelni az oldalt, mert évente kétszer van ilyen rendezvény)

Kisgyermekes családoknak ajánlom

Ingyenes

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük