Gombás-tejfölös, „zürichi” pulyka rösztivel
Avagy amikor Férj beszáll a főzőversenybe. Isteni, változatos főétel, nemcsak hétvégére.
Örök kérdés, hogy mit főzzek ma, ráadásul egy idő után ugyanazok az ételek pörögnek. Ezért örülök a Mautner kontra Széll összeállításnak, mert így 2 új ötletből, szuper receptekből választhatunk. A hétvégén a férjem is beszállt a főzőversenybe, és persze a férfi oldalt választotta, itt-ott módosítva az eredeti receptet.
A verseny tárgya: gombás-tejfölös „zürichi” pulyka volt.
Nem bánom, máskor is beszállhat a versenybe. 🙂
Hozzávalók
Rösztiburgonya
• Burgonya 4–5 db
• vaj 40–50 g
• napraforgóolaj 5–6 ek.
• só ízlés szerint
Zürichi pulyka:
• Pulykafelsőcomb, kockázva 300 g
• Csiperkegomba 150 g
• Vöröshagyma 1/2 fej
• napraforgóolaj 5–6 ek.
• 2–3 dl csirke-, vagy pulykahúsleves
• fehérbor 1 dl
• tejföl 1–1,5 dl
• petrezselyem kb. 5–6 nagy csipet
• só ízlés szerint
Rösztiburgonya
Egy serpenyőt szárazon felhevítünk.
A krumplit megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Forró serpenyőben olajat hevítünk, majd beletesszük a reszelt krumplit, közben sózzuk.
A krumpli töltse ki a serpenyőt, és legyen 1-2 cm vastag. Közepes tűzön sütjük, kb. 20 percet. Ha a széle szép barna, átfordítjuk a lepényt, és a másik oldalt is megsütjük (20 perc).Ha már majdnem kész, a serpenyő szélére vajdarabkákat olvasztunk.
Zürichi pulyka
Egy magas falú lábast felforrósítunk, majd kevés olajat öntünk bele.
A pulykahúst hirtelen átpirítjuk, de egyszerre csak kevés hússal, hogy ne engedjen levet.
A gombát is apró részletekben pirítjuk, ugyanúgy, mint a pulykát.
A pirítás során keletkezett pörzsanyagot kevés vízzel feloldjuk, majd apróra vágott hagymát adunk hozzá, amikor aranysárga, hozzáöntjük a bort, míg el nem párolog, majd jöhet a húsleves és bele a gomba, pulyka. Ezt pár percig nagy lángon pároljuk. Ha már puha a pulyka, mehet bele a tejföl és megszórjuk petrezselyemmel.
Szép napot!