gyerek

Retro szabadtéri játékok

Itt a tavasz lassan, lehet játszani a szabadban a gyerkőcökkel. Csokorba szedtem pár retro játékot, mert ezek ma is megállják a helyüket! Ezeket játszottuk a szünetekben, a napköziben, a táborokban, és nyáron az utcán.  Nosztalgiázni ér!

21
Kelj fel, Jancsi!

Csapatjáték

Kellékek: kréta vagy tégladarab, amellyel rajzolni lehet, (nem kötelező), jókedv (kötelező)

Húzzunk meg krétával a játéktérre egy induló illetve és egy érkező vonalat, kb. 10 méternyire egymástól.
A játékosok az indulóvonalnál állnak, egy gyerek (vezető) az érkező vonalnál, háttal a többieknek, és elkezdi a kérdezést:
– Kelj fel, Jancsi!
– Hány órára?(a többiek)
– Öt bolhaugrásra.
A vezető bármilyen számot mondhat a tízes számkörből, majd megnevezi a mozdulatformát is, és ugyancsak háttal állva annyit számol hangosan, ahány mozdulatot kért. A számolás befejeztével hirtelen hátrafordul, és akit még mozogni lát, azt visszaküldi a kiindulási pontra. Amíg a vezető háttal áll, addig a játékosok annyi és olyan mozdulattal haladnak előre, amennyit és amilyent a vezető megjelölt.
A játékosok feladata előre haladni. Aki a leghamarabb megérinti a háttal álló vállát. Nálunk még ilyenek voltak, legalábbis ezekre emlékszem:
óriáslépés : egy jó nagyot kellett előre lépni
tyúklépés:egy talpnyi hosszal kellett haladni
cintányér
békaugrás
cumi a szádban, maradj az ágyban
citromfacsarás :ugrás közben forgás
Ezekkel lehetett előre és hátra is haladni.

Adj, király, katonát!

Csapatjáték
Kellékek: harci kedv 🙂

A két csapat feláll egymással szemben. Az egyik csapat tagja (vagy a király) elmondja a mondókát: Adj, király, katonát! Az ellenséges csapat – Nem adunk! A másik csapat – Akkor szakítunk! Az ellenség – Szakíts, ha bírsz!
Ekkor a csapatból kiválasztott ember nekirohan az ellenség láncának:
1. Ha sikerül áttörni a falat, vagyis szétszakítani a kézfogást, akkor a két gyerek közül az egyiket viszi magával a saját csapatába.
2. Ha nem sikerül átszakítani a falat, akkor a szakító átáll abba a csapatba, amit megtámadott.
A játék addig folytatódik, amíg az egyik csapatban már csak egy fő marad.

20
Szoborjáték

Csapatjáték
Kellékek: kréta (nem kötelező), jókedv (kötelező)

Ezt mi tesi órák végén játszottuk legtöbbször, mert ilyenkor vagy kiütőztünk, vagy szobroztunk.
Volt egy start vonal és egy érkező vonal (kb. 8 méterre egymástól). Választottunk egy számolót, aki a többieknek háttal állt. A többiek próbáltak előrejutni. A számoló azt kiáltotta „ Aki mozog, most elkapom! 1,2,3,4 ki az, aki mozog még?!,” és gyorsan megfordult. Ekkor a többieknek szoborrá kellett dermedni. Aki megmozdult, azt a számoló visszaküldte a start vonalra. Az nyert, aki először ért a célba.

Sporomozás
2 személyes játék
Kellékek: űrhajós affinitás, egyensúly, jó barátok

Csirizés, simizés, sporomozás, huszi, simi, csiriga, recse, kocsi, sporm, ki hogy hívta ezt a játékot régebben.
Ketten egymással szembeállnak, és megfogják egymás kezét. Úgy forognak, hogy az egyik lábfejet egy helyben tartják.

A fejem, a vállam, a térdem, a bokám
A mondóka közben arra a testrészre mutatunk, amelyikről beszélünk. Lehet egyre gyorsabban mondani és mutogatni.

„A fejem, a vállam, a térdem, a bokám.
A fejem, a vállam, a térdem, a bokám.
A szemem, a fülem, az orrom, a szám.”

Kinn a bárány benn a farkas
körjáték
Mindenki egy körben áll kézen fogva. A kör közepén van a bárány, a körön kívül a farkas. A farkas próbálja megfogni a bárányt. A báránynak mindig utat engedünk, és felemeljük a kezünket, ha ki akar menni a körből, vagy bejönni szeretne, de a farkasnak nem nyitunk kaput. Közben a körben állók a dal (Künn a bárány, benn a farkas) ütemére is emelgethetik karjukat. Ha a farkasnak sikerül megfogni a bárányt, akkor a bárány lesz a farkas és új bárányt választunk.

10
A cipőt fogd
körjáték

A játékosok körbe rendeződnek guggolva, fejjel a kör közepe felé. A jobb kezükben egy cipőt vagy papucsot tartanak. A lábbelit körbe adják balra indítva a következő énekkel:
„A cipőt fogd, hamar ide tedd elém, ugye
szól ki tudja, hol van az enyém?”

A dal ritmusára kell a cipőt továbbadni az óramutató járásával ellenkező irányban.
Az utolsó 3 cipőrakás a következőképpen alakul:
„hol van” :balra a cipőt, de nem engedem el
„az e-„: jobbra a cipőt, de nem engedem el
„-nyém”: balra a cipőt a társ elé teszem.

Közben a ritmus egyre gyorsul. Aki előtt feltorlódik a cipőhalmaz, az kiesik a játékból.

Tekeredik a kígyó
vonulós játék
A játékosok egymás kezét fogják. Az első elindul, és csigavonalban elkezdi feltekerni a sort. Énekelnek: „Tekeredik a kígyó, rétes akar lenni. Tekeredik a rétes, kígyó akar lenni.” Amikor teljesen betekeredtek, akkor az utolsó játékos – éneklés közben – elkezdi kitekerni a sort.

Bújj, bújj zöld ág
vonulós játék
Két játékos kaput alkot. A többiek összefogódzva, láncot alkotva, hol az egyik, hol pedig a másik „kapufélfát” megkerülve bújnak át a kapu alatt folyamatosan. Énekelnek: „Bújj, bújj zöld ág, zöld levelecske. Nyitva van az arany kapu, csak bújjatok rajta. Rajta, rajta, leszakadt a pajta, bennmaradt a macska.” Amikor ideérnek az éneklésben, a kaput tartók hirtelen leeresztik a kezüket. Ahol elvágják a láncot, az a két játékos lesz a kapus.

11
Körben áll egy kislányka
Körjáték
A játékosok kört alkotnak, kézen fogva körbe mennek. Egy játékos a kör közepén áll. Énekelnek. „Körben áll egy kislányka. Lássuk ki lesz a párja! Lássuk kit szeret a legjobban, azzal forduljon gyorsan!” Ekkor a körben álló választ magának egy párt, szemben állva megfogják egymás vállát és forognak. Tovább énekelnek. „Ezt szereti legjobban. Ezzel forduljon gyorsan! Vége, vége, vége mindennek, vége a szerelemnek”.

Megy a gyűrű
Egy játékos beáll a körbe. Egy hosszú zsinegre ráfűznek egy gyűrűt, melynek a két végét összekötik. A zsineget mindenki az összeszorított öklében fogja úgy, hogy az öklök összeérnek. Éneklés közben adogatják körbe a gyűrűt, hogy a körben álló ne láthassa, merre jár. „Megy a gyűrű vándorútra. Egyik kézből a másikba. Aki tudja, meg ne mondja, merre van a gyűrű útja! Csili-csalamádé, csili-csalamádé, sárga karalábé. Sári hopp, hopp, hopp”. Ekkor a középen állónak meg kell mondania, kinél van a gyűrű. Ha eltalálja, helyet cserélnek.

Erdő szélén házikó
Erdő szélén házikó, (házikót rajzolunk a kezünkkel)
Ablakában nagyapó, (mutatjuk, mintha kinézne az ablakon az öreg)
Lám egy nyuszi ott robog, (kezünkkel a nyuszi futását imitáljuk)
Az ajtaján bekopog: (kopogunk)
Kérlek segíts énrajtam, (két tenyerünket összetesszük, és az arcunk egyik, illetve másik oldalához tesszük felváltva)
A vadász a nyomomban. (puskát formálunk a kezünkből)
Gyere, nyuszi, sose félj, (hívogató mozdulatot teszünk a kezünkkel)
Megleszünk itt kettecskén! (A babát magunkhoz öleljük)

Házfoglalás

A földre eggyel kevesebb kört rajzolnak, mint ahányan vannak, ezek a házak. Egy kivételével mindenki elfoglal egy házat. Énekelnek. „Babot főztem, jól megsóztam. Tányérokra mind kiraktam. Ángyele, bángyele, fuss!” Ekkor mindenki elhagyja a házát, és másikat keres magának. Akinek eddig nem volt háza, az is igyekszik elfoglalni egyet. Ha nem szabadban játsszák, akkor székek, vagy hullahopp karikák lehetnek a házak.

Kidobós játékok
Mi kiütőnek hívtuk, és nagyon szerettük játszani a nagyszünetben is. Két csapat volt, közéjük húzunk a földön két párhuzamos vonalat, egymástól 3-4 méter távolságra. A két csapat a vonalak mögött helyezkedik el, egymással szemben. A labda azoknál van, akik menekülni fognak. Odadobják a labdát a másik csapatnak, és már menekülnek is. Aki elkapja a labdát, előreszalad a vonalig, ahonnan meg kell céloznia valakit az ellenség csapatából. Akit eltalál, az kiesik, és a csapat ismét dobhat. Ha nem talál el senkit, akkor a dobó esik ki, a labdát pedig átdobják az ellenfélnek, és már menekülnek is. Az a csapat veszít, akinek a játékosai előbb elfogynak.

Cicázás
Három gyerek kell hozzá. Két játékos egymással szemben állva dobálja a labdát, a harmadik pedig kettőjük között igyekszik megszerezni azt. Ha sikerül neki, akkor azzal cserél helyet, akinek a dobásából elkapta a labdát. Ezt vízben is jó játszani, például strandon.

A gumizást itt találod!

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük