család,  csináld magad,  DIY,  gyerek

Menő, színes, öko: így csomagolj tízórait!

Praktikus, vidám, környezettudatos csomagolás házilag.

Nos, szégyen, nem szégyen, nálunk szinte minden évben előfordul, hogy valamilyen mumufikálódott tízórai kerül elő nyár végén az iskolatáskából. A kisfiam a legkülönlegesebb helyekre tudja elrejteni a fél Pilóta kekszet, a kiflicsücsköt, a félig megrágott almát.

Egyébként is, aki már látott (fiús) iskolatáskát, az pontosan tudja, hogy a tízórai valahogy mindig a táska legaljára, a könyves zsebbe vándorol, és természetesen  a szendvics a vajas felével  kifelé kukucskál a csomagolásból az új füzetek és egy érett banán mellett.

Tízórai csomagolással kapcsolatban már nagyon sokféle megoldást teszteltünk, a nylon zacsi- szalvéta kombinációtól kezdve a menő dobozokig, de nekünk az alábbi csomagolások váltak be.

Szeretjük ezt a textiles verziót  azért is, mert igyekszünk előtérbe helyezni a környezetbarát megoldásokat az egyszer használatos csomagolás helyett.

No meg azért is, mert kis helyen elfér, pont akkora a mérete, amekkora az étel, és üresen sem foglal sok helyet. A sok könyv, füzet, tolltartó, esőkabát mellé már nem sok minden fér a táskába.


És  mennyivel jobb érzés egy menő, szép, biztonságos, környezetbarát uzsonnás szütyőbe csomagolni az ételt.

Mi nemcsak tízóraihoz használjuk, nagyon jól jönnek ezek kiránduláskor, hosszabb utazás során is.


Persze, senkit sem akarok meggyőzni arról, hogy ez az egyedül üdvözítő módszer, de ha érdekel, szívesen megmutatom, hogyan készítheted el otthon. Nem túl bonyolult, én nagyon kezdő hobbivarró vagyok, de még nekem is sikerült.

Szendvicstartó + terítő 2in1

A régi, nylonba hegesztett szalvéta – hallom, ahogyan sokan halkan felsíkítanak – modern és környezettudatos változata.

Amire szükséged lesz:

50*35 cm (mintás, színes) pamutvászon

50*35 cm vízlepergető anyag

Tépőzár (15 cm)

cérna, olló


 Az egyes projektekhez az alapanyagokat a Vaterán szereztük be, ahol meglepetésemre nagyon sokféle design textilárut találtunk. Korábban méterárut nem kerestünk itt, de ezentúl benézünk, ha anyagra lesz szükségünk.


  • A külső pamutanyagot négyrét hajtjuk, majd a sarkát levágjuk (ez tetszőleges lehet, én a saroktól kb. 4-4 cm befogójú háromszöget vágtam le.
  • A tépőzár egyik (puhább – bocs, nem tudom, mi a hivatalos neve ) részét (15 cm)  felvarrjuk az anyagra, a képen látható pozícióban.
  • A tépőzár másik részét (7,5 cm-es darab) a pirossal jelzett ponton varrjuk az anyagra. Vigyázzunk az irányokra, ellenőrízzük, hogy hogyan záródik majd a tépőzár. (Én ezt rendszeresen elrontom, kibontani pedig hajmeresztő munka. )
  • A színes pamutot és a vízlepergető anyagot fordítsuk össze úgy, hogy a színük befelé legyen, majd varrjuk körbe (1 cm-es széllel), az anyag oldalán egy rést hagyva a kifordításhoz.
  • Fordítsuk ki az anyagot, majd varrjuk be a rést.

Vasaljuk meg, és készen is vagyunk. Kihajtva kis abroszként szolgál, csomagolni az alábbiak szerint lehet bele (katt a képre):

 Nálunk gyakran előfordul, hogy a gyerekek a suliból haza is hoznak ételt: gyümölcsöt kapnak, nem fogy el a névnapi keksz, süti, ilyenkor ebbe rakhatják az ennivalót. Csomagolhatunk bele gyümölcsöt: almát, körtét, zöldségeket, szendvicseket, szendót, szenyát,  kekszet, müzlit, tortillát, sőt sajtbureszt is.

 A szendvicstartó méretét az igényeink szerint változtathatjuk, nekünk van  zsemlényi méretű is.

Ha bekoszolódik, egyszerűen mehet a mosógépbe.

Kis táska nagy múlttal

A munkáim során megtapasztaltam, hogy a japánoktól érdemes tanulni. A következő kis táska, az „Azura Bento bag” nagy kedvencem, egy igazi hagyományos japán  stílusú táska, ami nagyon praktikus, tízórai csomagolásnál is.

Hagyományosan a Bento dobozok szállítására hivatottak, és a Furosiki továbbfejleszett verziói. Most ez egy kicsit kínainak, bocs, japánnak tűnhet, ezért  mesélek e két dologról, a teljesség igénye nélkül.

A bento, a japánok „uzsonnás doboz” kultusza, van már vagy 800 éves. Maga a bento jelenti a tárolóedényt, amibe az ebédet, uzsonnát, tízórait teszik, illetve magát a becsomagolt ételt is. (Gyakorlatilag a csomagolt ebéd).

A többféle ételt, amely finom, általában egészséges, és házilag is gyorsan elkészíthető, a szállító  edénybe kreatívan, szépen, díszesen elrendezve,egymástól  elválasztva helyezik el. Általában otthon készítik, de készen is kaphatók állomásokon, szupermarketekben.

A Furosiki (fürdő+ leteríteni), a hagyományos japán kendőből csomózással készült csomagolóanyag, amibe a japánok bármit képesek becsomagolni.

A történet szerint Asikaga Josimicu hadvezér  egy nagy fürdőházat építtetett, ahová meghívta a kor hadurait közös fürdőzésre. A hadurak a fürdőben a  nemesi címerükkel hímzett kendőikbe csomagolták a ruháikat, innen kapta nevét a kendőtáska.


Nos, ezután a kitérő után nézzük meg, hogyan varrhatjuk meg ezt a kistáskát, melyet az uzsonnacsomagoláson túl is nagyon sokféleképpen felhasználhatunk az otthonunkban.


Amire szükséged lesz:

 pamut, vagy lenvászon (25+1,5 * 75+1,5 cm)

A méretetszabadon változtathatjuk, a lényeg, hogy az egyik oldal hossza a másik oldal háromszorosa, amihez még a szegés, varrás szélességét kell ráhagyni. A következő fotó szerint kell meghajogatni az anyagot, majd szegni és varrni.

Ha készen  vagyunk, ferdén levághajtuk a sarkait (persze ekkor ezt is le kell varrni), de maradhat így is.

Sok minden fér bele, gyümölcs, müzli, joghurt, befőttesüvegben saláta, ebéd. Nagyobb gyerekek és felnőttek kedvence lehet.

+TIPP: Gondban vagy, mivel töltsd meg az uzsonnástáskát?

Egyszerűen, olcsón készíthetsz otthon  egészséges müzliszeket, melyek a gyerekek kedvencei. Recept itt.

Szép napot!

A bejegyzés  saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.


Ezt a posztot a Vatera.hu támogatta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.cafeblog.hu sajátja.


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük