család,  gyerek,  recept

Illatos, könnyed gyurma a konyhából 5 perc alatt – főzés nélkül

Olyan, mint a Play Doh.

A gyerekek imádnak gyurmázni, boldogan lapítják, formázzák a masszát, amiből nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna.

Ez a gyurma, amellett, hogy gyönyörű pasztellszínű, még illatos is, ráadásul a konyhában is megtalálható összetevőkből 5 perc alatt elkészül egy borongós, tavaszi napon. 4 éve készítjük már ezt a gyurmát, örök kedvencünk, készült már ajándékba is.

Illatát és színét a receptben szereplő üdítőital pornak köszönheti: az eper, dinnye, kivi, narancs illatú gyurma ráadásul csodásan formázható, így felveszi a versenyt a kereskedelmi forgalomban kapható társaival.

Hozzávalók:
2,5 bögre (612 ml) liszt
¼ bögre (62,5 ml) finomszemcsés só
1 bögre (250 ml) víz
1,5 evőkanál étolaj
1 cs. üdítőital por

1 bögre=250 ml


TIPP: A receptben szereplő adagokból tekintélyes mennyiségű gyurma lesz, ha sokféle színt szeretnél, érdemes felezni, negyedelni a mennyiségeket. Az elkészített és fel nem használt gyurmát visszazárható zacskóban, vagy jól záródó ételtartóban a hűtőben tárolhatod.


Mérd ki a lisztet és tegyél belőle félre kb. 1 deciliternyit. Erre azért van szükség, mert üdítőital portól, illetve ízesítéstől függően a gyurma más-más mennyiségű lisztet vesz fel.

A maradék liszthez keverd hozzá a sót.

Mérd ki a vizet és melegítsd meg mikrosütőben. A víz ne forrjon, de jó meleg legyen. A felmelegített vízben keverd el az üdítőital port, majd az olajat.

A színes meleg vizes elegyhez adagold hozzá a lisztes keveréket, kanál segítségével összedolgozva azt. Vigyázat, nagyon meleg!

Ha a kanállal már nem boldogulsz, jöhet a gyúrás, ekkorra már hűl annyit a keverék, hogy kézzel formázd.

Ha túl lágynak találod, adagolj hozzá a félretett lisztből. Érdemes figyelembe venni, hogy melegen a gyurmatésztát lágyabbnak érezzük.

A kész gyurmával azon melegében kezdődhet a játék: lehet nyújtani, lapítani, hengerelni, szaggatható. Formázható gyurmás készletekkel, kinyomókkal. Egyszerűen jó móka vele a játék.

Kisütve felpúposodik, levegőn kifehéredve szárad.

A gyurmázás kiváló fejlesztőjáték: megdolgoztatja a kéz és az ujjak izmait, fejlődik a szem-kéz koordináció, a gyerek kézügyessége és kreativitása, segítségével lehet tanulni a színeket: még ha a végén az egészből egy nagy barna gombóc lesz is. Jó alkotást!

Szép napot!
A bejegyzés saját© képeket tartalmaz.

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük