Tea almahéjból
Megboldogult egyetemista koromban ismertem meg Mancika nénit, aki mellesleg a főbérlőnk volt, ilyetén fogva viszonyunk nem volt mindig felhőtlen, de alapjában véve jól megvoltunk. 🙂 Bár kortalannak tűnt, akkor már javában benne volt a nyugdíjas korban, nehezen mozgott, és egy halom olyan praktikát tudott, amelyek nekem akkor furcsának tűntek: kávézaccot szórt a virágföldre, körömvirág szirmot disznózsírba morzsolt, és almahéj teát készített.
Az almahéj teát én is megkóstoltam, és annyira bejött, hogy ez volt a vizsgaidőszakban a varázsitalom. 🙂
Mostanra szinte elfeledtem, de legutóbb, mikor almafánkot készítettem, ismét eszembe ötlött. Az almahéjakat 4-5 dl vízzel leforráztam, majd lefedve 15 percig állni hagytam. Mézzel, citrommal szeretem a legjobban.
Ha nagyobb mennyiségű almahéjunk van, azt száríthatjuk is sütőben: rácson 55-60 fokon, nyitott sütőajtó mellett.
Persze utánanéztem és azóta kiderült, Mancika néni bölcsessége: a kávézacc nagyon jó a növényeknek, a körömvirágkrém kiváló a gyulladásokra, az alma vitamin-, foszfor- és savtartalma jótékonyan hat az agyműködésre (vizsgaidőszak), szabályozza a máj és vese működését is.
Az almahéj teának remek vízhajtó hatása van és hányásos hasmenéses időszakban az egyik legkiválóbb védőital.
Hiába, igaz a mondás: a héját is meg kell enni (inni), mert abban van a vitamin. 🙂
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz vagy a képre kattintva elérheted a kép forrását. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.