Gyurma receptek házilag
Szinte minden gyerek szeret gyurmázni, ezzel akár órákra leköthetjük őket, ráadásul a fejlődésükre is pozitív hatást gyakorol: fejlődik a kézügyesség, szem-kéz koordináció, kreativitás, szín-forma ismeret. Szóval gyurmázzunk sokat. És hogy ez ne kerüljön túl sokba, következzenek otthon, olcsón elkészíthető, szuper gyurma receptek!
Főzhető gyurma receptje avagy Play-doh házilag
Ha ezt a receptet hamarabb ismerem, jó sokat spórolhattunk volna, mert nagy Play-doh felhasználók voltunk! De már egy ideje ilyet használunk és nagyon szeretjük.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál citromsav vagy borkősav (hogy ne penészedjen meg)
- 3 dl víz
- Egy lábasban elkezdjük melegíteni a vizet, érdemes ilyenkor színezni.
- Majd beletesszük az összes hozzávalót, és folytonos keverés közben főzzük, míg összeáll az egész.
- Lehűlés után folpack-ba csomagoltam, és fedett tárolóedényben, a hűtőben tartottam.
Ennyi lesz belőle:
Ez a gyurma nagyon jó állagú, könnyű vele dolgozni, a play-doh eszközökkel formázható. Kisebb gyerekeknek kiváló! Nem süthető, megszárítani lehet, de teljes száradás után valamennyire kifehéredik, így ha ajándékot akarunk készíteni gyurmából, ne ebből tegyük.
Só-liszt gyurma:
Jó kis recept az oviból, nagyon szeretjük, és rendre ebből készítünk valamit a mamáknak anyák napjára.
Hozzávalók:
300g liszt
2 dl víz
300 g só
2 tk. olaj
A hozzávalókat gyúrjuk össze, ezt a gyerekek is szeretik csinálni, arra ügyeljünk, hogyha sebes a gyerkőc keze, ne gyúrjon, mert a só csípni fogja :-):
Ezt kb. 20 perc alatt kisüthetjük, 180 0C-on, de közben figyelni kell, hogy ne égjen meg. Kezdődhet is a játék!
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
No Comments
Krecsbea
Szia!
Ha az első fajta túl lágy lett,akkor nem főztem elég ideig?Vagy az arányoknál csúszhattam el?
Köszi!
Rácz Anikó
Szia Bea! Mindkettő előfordulhat, de a színező is nagyon megváltoztatja az állagát. Mit használtál, port, vagy folyékony színezőt? A folyékony ételfestékek erősen hígítanak.
Krecsbea
Folyékonyat használtam.De mindjárt csinálom a 2. adagot kevesebb vízzel,meg igyekszem tovább főzni. 🙂
Rácz Anikó
Remélem, jól sikerül majd 🙂
Stul-Stefán Linda
szia.ha hógömbbe tenném nem ázna el a kisütött só liszt gyurma figura?
anapfenyillata
Szia Linda! Szerintem biztosan szétázna. 🙁 Szép napot: Anikó