család,  gyerek,  inspiráció,  kirándulás

Barichello versenyautója, erdei gokart, barlangfürdő, tavas park …

Irány Miskolctapolca!

A hétvégén nálunk még felhős volt az idő, de a hangos madárcsicsergés már jelezte a tavaszt. Ha pedig tavasz, akkor elindul a kirándulószezon, séta a parkokban, a tavasz első virágainak megcsodálása, mert nincs is jobb ilyenkor egy kiadós sétánál.

Mivel mi családosan, gyerekekkel szoktunk kirándulni, így igyekszünk olyan helyet választani, ahol sokféle programlehetőség van egy helyen, és lehet kültéri, beltéri verzióból is választani.

Így esett a választásunk Miskolctapolcára, ahol még februárban voltunk, de szívesen ajánljuk.

Avalon Park

A kirándulást az Avalon Parkban kezdtük, ahol én már voltam egy céges rendezvény kapcsán, de a család többi tagja nem, így itt volt az idő, hogy közösen is körülnézzünk.

A Park szabadon látogatható, nem kell, hogy a területén lévő hotelben, vagy a különleges,  finn technológiával készült rönkházakban legyen szállásunk.

Az első utunk az elektromos gokart pályához vezetett, amitől a gyerekek nagyon bezsongtak. Ha gyerekekkel jöttök, jó tudni, hogy van 2 db dupla gokart, amibe egy felnőtt mellé egy gyerek is beleülhet, de csak ha betöltötte a 6. évet. Magát az egyszemélyes gokartot a minimum 130 cm magas, és 14. évet betöltött vendégek vehetik igénybe.

Mi még nem gokartoztunk korábban, így nagyon jól jött a szakszerű segítség és tanács a nagyon kedves személyzettől.

Bár a gokart elektromos, a bukósisakok valódi motorhangot adnak, a pálya igazi versenyélményt nyújt.

(Anyaként persze az a tanácsom, hogy azért csak óvatosan. 🙂 )

Amikor mi voltunk, nem volt nagy tolongás, de ha beindul a szezon, érdemes időpontot foglalni.

A kisebbeknek van játszópark is, mindenféle csúszó-mászó-ugráló alkalmatossággal, tornyokkal, csúszdákkal, hintákkal. Van gyermek gokartpálya is. Ez belépővel látogatható.

Maga a Park gyönyörű erdei környezetben van, sétálni is jóvolt  itt, és persze séta közben jól megéheztünk.  Az étterem, bár nem olcsó – de nagyon színvonalas, és jól főznek.  Van sörkert és grillterasz is, ha valaki a lazább hangulatot kedveli.

Igazi különlegesség, rajongóknak különösen, hogy a szálloda mélygarázsában meg lehet nézni  a Forma 1-es Williams csapat 2010-es versenyautóját,  Rubens Barrichello versenysisakjával együtt.

Miskolctapolcai park és csónakázó tó

A sebesség utáni izgalmak után átmentünk a csónakázó tóhoz, ez a park a Barlangfürdő közelében van. A gyönyörű, arborétum jellegű parkban lehet szaladgálni, kacsát megfigyelni, nagyokat sétálni, vagy játszóterezni.

A bobpályát és a kalandpályát majd legközelebb próbáljuk ki.

Barlangfürdő

A nap tökéletes zárása volt a fürdőzés, különösen ebben a különleges barlangfürdőben, ami Európában is egyedülálló. Izgalmas, zegzugos, színes világításokkal. A gyerekek persze legjobban a vadvízi sodrást élvezték, no meg a csillagtermet, ahol sejtelmesen sötét volt, és az UV-fényben időnként meg-megcsillant egy -egy csillagkép.

A fürdő vize termálvíz,  de igen érdekes, hogy a felszínre törő forrásvíz 31,5 °C-os, vagyis nem forró, mint általában a termálvizek.


Ennek megfelelően a víz nem túl meleg, sőt, elsőre kicsit hidegnek éreztük, de mozgás közben hamar hozzászoktunk. Amikor elfáradtunk, átmentünk a valóban melegvizes medencébe, itt egyébként sok kisgyerekes család fürdőzött.


Ha már a negatívumoknál tartunk, akkor meg kell jegyezni a kis öltözőszekrényeket, és hogy az öltözőt követő szinten – az emeleten csak egy WC volt, persze sorbanállással.

De a belépést követően a barlangfürdő látványa mindent feledtetett velünk.

Érdekesség, hogy a barlang és a termálfürdő már az ősidőkben is ismert volt, de fürdőhellyé csak a törökök idején vált.  Meg kell említeni Pávai-Vajna Ferenc nevét, aki geológusként elérte, hogy 1934-ben üdülőhellyé nyilvánítsák Miskolctapolcát. Az új fürdőház építését 1939-ben kezdték meg. Pávai 4 barlangot is vizsgált a területen: 1-1,5 méteres magasságban 28 fokos vizet talált az üregrendszerben.


És hogy miért ilyen egyedülálló ez a fürdő Európában? Karsztban ilyen magas hőfokú víz máshol nem található.


A termálfürdőt 1941-ben nyitották meg, de a barlangban először 1959-ben lehetett fürdeni.


Mozgalmas nap volt, de nagyon jól éreztük magunkat.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük