Krémes sütőtökleves
A sütőtök, ahogyan nem gondolsz rá.
Évekkel ezelőtt egy céges ügyben jártam Ausztriában, ahol a vendéglátónk az ebédnél helyi finomságokkal kínált bennünket, és mivel október volt, sütőtöklevessel indítottunk. Bevallom, félve kóstoltam meg a ropogós cipóban tálalt levest, melynek tetején sült szalonnadarabok és valami zöld izé úszott. Akkor még nem ismertem a tökmagolajat. 🙂 Sehogy sem tudtam összehozni az általam ismert édes linkát (mifelénk a sült sütőtököt nevezik így), és a láthatóan sós komponenseket. Eszméletlenül finom, lágy, kellemesen fokhagymás volt a leves, melynek a receptjét azonnal elkértem, és egy üveg tökmagolajjal felszerelkezve jöttem haza.
Azóta minden évben elkészül ez a leves.
Hozzávalók:
- 1 sütőtök (1 kg körüli)
- 1-2 szem krumpli
- 1 doboz tejszín
- 1 fej vöröshagyma és 3-4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- bors
- leveskocka vagy húsleves alaplé
- egy marék pirított tökmag
- tökmagolaj
- pirított kenyér
- szalonnakockák kisütve
Elkészítés:
- A hagymát és a fokhagyma felét felvágjuk és kevés olajban megpirítjuk.
- A sütőtököt és a krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, hozzáadjuk a hagymás részhez, és annyi vízben amennyi ellepi megfőzzük. Víz helyett jobb húsleves alaplé, a vizet leveskockával ízesítjük.
- Ha megfőtt, elturmixoljuk, hozzáadjuk a maradék kipréselt fokhagymát, a tejszínt és még rottyantunk rajta egyet.
- Pirított tökmaggal, sült szalonnával, és tökmagolajjal tálaljuk. Jól illik hozzá a pirított kenyér is.
Ez a recept részt vesz a Konyhalál KözösKedd 22. játékán.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.