recept

Krémes sütőtökleves

A sütőtök, ahogyan nem gondolsz rá.

1

Évekkel ezelőtt  egy céges ügyben jártam Ausztriában, ahol a vendéglátónk az ebédnél helyi finomságokkal kínált bennünket, és mivel október volt, sütőtöklevessel indítottunk. Bevallom, félve kóstoltam meg a ropogós cipóban tálalt levest, melynek tetején sült szalonnadarabok és valami zöld izé úszott. Akkor még nem ismertem a tökmagolajat. 🙂  Sehogy sem tudtam összehozni az általam ismert édes linkát (mifelénk a sült sütőtököt nevezik így), és a láthatóan sós komponenseket. Eszméletlenül finom, lágy, kellemesen fokhagymás volt a leves, melynek a receptjét azonnal elkértem, és egy üveg tökmagolajjal felszerelkezve jöttem haza.

Azóta minden évben elkészül ez a leves.

Hozzávalók:

  • 1 sütőtök (1 kg körüli)
  • 1-2 szem krumpli
  • 1 doboz tejszín
  • 1 fej  vöröshagyma és 3-4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • leveskocka vagy húsleves alaplé
  • egy marék pirított tökmag
  • tökmagolaj
  • pirított kenyér
  • szalonnakockák kisütve

2

Elkészítés:

  • A hagymát és a fokhagyma felét felvágjuk és kevés olajban megpirítjuk.
  • A sütőtököt és a krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, hozzáadjuk a hagymás részhez, és annyi vízben amennyi ellepi megfőzzük. Víz helyett jobb húsleves alaplé, a vizet leveskockával ízesítjük.
  • Ha megfőtt, elturmixoljuk, hozzáadjuk a maradék kipréselt fokhagymát, a tejszínt és még rottyantunk rajta egyet.
  • Pirított tökmaggal, sült szalonnával, és tökmagolajjal tálaljuk. Jól illik hozzá a pirított kenyér is.

Ez a recept részt vesz a Konyhalál KözösKedd 22. játékán.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük