inspiráció

Selfie, amivel zöldebb lesz a világ

Legyen zöldebb a világ! Ültess, fotózz és készítsük el együtt a világ legnagyobb virtuális kertjét!

Így szól a PlantTogether oldal felhívása.

planttogether3

Amikor rátaláltam erre a kezdeményezésre, rögtön beleszerettem. Nemcsak azért, mert a gyerekekkel mi is imádjuk a kertészkedést, és már tél végén szívesen csíráztatunk  zsázsát, babot, nem is csak azért, mert a magad termelte zöldségnek, gyümölcsnek összehasonlítatlanul jobb íze van, mint a boltinak, és nem is azért, mert mert egy növény felnevelése önmagában egy csoda.

 Hanem azért is, mert egy ilyen közösségnek nagy ereje van: összehozza az embereket, örömöt, jókedvet, segítséget, szeretet ad, és egy ilyen pozitív kollektív tudat, hovatartozás nagy segítség a mai világban.

planttogether1

Mi ez?

„A Planttogether egy olyan közösség, ahol virtuálisan együtt vetünk, ültetünk, palántázunk és takarítjuk be a természet adta jóságokat. 🙂 Nem kell kertésznek lenned, sem többhektáros földet birtokolnod ahhoz, hogy a csapat tagja légy! Elég 3-4 mag, pár marék jó föld és gondoskodó szeretet, hogy megtapasztald az élet egyik legcsodálatosabb érzését.”

Az ötlet Annától, és Tamástól származik (Nolám naturlabor, Planttogether) akik saját maguk magokat  tasakolnak, termőföldet, és magvakat osztanak szét a Plaintpontokon a csatlakozni szándékozóknak.

A közös ültetésre március 19-én kerül sor, a nap folyamán bármikor elültetheted a magokat.

zsázsa

 És hogy mitől lesz ez egy közösségi élmény, még ha virtuálisan is? Anna szerint olyan ez, mint például egy kismama klub: az egyszerre ültettet növények hasonlóan fejlődnek, és az újdonsült kertészek megoszthatják egymással a tapasztalataikat, segíthetik egymást.

Közben a modern technika adta lehetőségeknek köszönhetően beszédbe elegyednek, barátkoznak egymással.

És hogy mi ennek az egésznek a célja?

Anna azt mondja, nem akarnak megmondó emberek lenni. Egyszerűen örömet jelent nekik a kertészkedés, az, hogy kicsit zöldítik a világot, hogy a növénygondozás közben kicsit lelassulnak, és a szemlélődés visszakerül a hétköznapjaikba. A csoport létrehozásával ott a lehetőség, hogy ezeket más is megtapasztalja, vagy megtalálja a növénynevelésben a saját örömét.

plattogether2

Ugyanakkor közben megtanulunk felelősséget vállalni egy élőlényért.

Annával beszélgetve még szerethetőbb lett ez a projekt, hiszen szó volt még arról, milyen, ha felelős vagy egy élőlényért, hogy Farmville játék, vagy tamagocsi etetés helyett inkább egy növényt etessünk, vagy  a közösen elindított életenergiák erejéről is.

„Ha valaki képes egy növényt felnevelni, az képes egy párkapcsolatra is.”

Plantfie= Te és a növényed

Van még egy jópofa játék is ebben a projektben, a plantfie, mellyel még nyerni is lehet.

„A plantfie a ‘selfie’ és a ‘plant’ szavak egyesítéséből jött létre (a Bolygó Kapitánya), mely a felelős növénygondozó, hobbikertész, balkonzöldítő büszke portréja.”

A játék részleteit itt találod.

plantfie

Mit tegyen az, aki nem kapott ingyen-magokat, de ültetni szeretne?

A közösséghez bárki csatlakozhat, akár saját magokkal is. Mivel alapvetően balkonláda méretű kertészkedésről van szó, így egy csomag magból többen is ültethetnek. Fogjatok össze, vegyetek többféle magot, csereberéljetek.

Szombaton a palántázást igénylő magokat lehet ültetni cserépbe, palántaföldbe.  Paradicsom, paprika, fűszernövények, saláták, karalábé, zeller, káposzta.

Az ültetéshez segítséget itt találtok, illetve több cikk is van a nolámnaturlabor oldalon, és persze a Planttogether csoportban is kérdezhettek.

Holnap mi biztosan ültetünk! 🙂 🙂 És te?

 

Szép napot!

Képek: Planttogether, és saját fotók. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük