gyerek,  játék

Mi a közös az intelligens gyurmában és a McDonald’s sült krumpliban?

Talán az, hogy szeretik a gyerekek?!

Bár ez is igaz, de a bejegyzés végén egy meglepő dolog is kiderül.

Manapság már annyi a játék, mint égen a csillag, és nehéz is közülük választani, mert az ember nem ismeri ezek nagy részét, maximum a reklámokból. Amik ugye, néha kissé csalóka képet festenek a hirdetett játékcsodáról. Persze a gyerekeknek ezek tuti kellenek.

0002

Így találkoztunk az intelligens gyurmával ami a kisfiam karácsonyi kívánságlistáján szerepelt,-  és mivel a gyurmázás nálunk tuti favorit,  a házi verziókat rendszeresen készítjük, a kreatív megoldások is tetszenek, gondoltuk, kipróbáljuk.

Nem csalódtunk a mi kis mágneses verziónkban: nyúlik, mint a rágó, pattog, mint a gumilabda, törik, mint az üveg, és még mágneses is.

Hétvégén volt szerencsénk kipróbálni a varázshomokot  is, ami tényleg varászlatosan jó! 🙂

És hogy hogyan jön ide a McDonald’s sült krumplija?

A hétvége egy tudományos előadás miatt is izgalmas volt, melyen megtudhattuk, hogy  ezen krumpli, az intelligens gyurma, és a varázshomok is tartalmaz egy közös összetevőt.

Nevezetesen a dimetil-polisziloxánt, ami egy szilícium alapú szerves polimer. Nagyon elterjedt, tartalmazzák például samponok, kozmetikumok, egyes élelmiszerek, tűzálló anyagok.

Felfedezése mondható egy sikertelen kísérletnek is, hiszen eredetileg gumi helyettesítőnek szánták. A II. világháború idején ugyanis a hagyományos gumi alapanyaghoz nehéz volt hozzájutni a japánok miatt, akik sok kaucsukfa ültetvényt is megszállva tartottak. Ekkor kezdődtek meg a kísérletek az Egyesült Államokban, és bár az eredeti célt nem érték el,  egy széleskörűen felhasználható, különleges tulajdonságú anyaghoz jutottak.

Ez az anyag viszkoelasztikus, vagyis lassú erőhatásra folyadékként viselkedik, de nagy és gyors erőhatásra rugalmasan, gumilabdaszerűen reagál.

Manapság nagyon elterjedt, és sokszor nem is gondolnánk, mi mindenben van benne. A krumpliba úgy kerül, hogy sütéskor az olajba teszik, ami ettől nem habzik, illetve a krumpli nem ég meg sütés közben.

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük