inspiráció

Paintball. Próbáltad már?

A céges csapatépítés egyik formája, tudjuk róla, hogy emberek festékkel lövöldözik egymást.

De mi is a paintball valójában? Erről kérdeztem Taraczközi Gusztáv barátunkat, aki a Borsodpaintball felügyelet alatt működő Death Dealers Paintball Team tagja, immár 9 éve.

1

Mi a paintball? Sport vagy szórakozás?

Ez megközelítés kérdése. Van, aki sportnak tekinti, edzésekre jár, sok pénzt beleöl, elmegy versenyekre, esetleg talál egy céget aki szponzorálja.

Ez nem én vagyok. Én „csak” szórakozásnak tekintem. Azt hiszem, októberben volt 9 éve, hogy a feleségem munkatársa a tesójával együtt nyitott egy paintball pályát. Az egyik gyerekkori barátommal, Zádori Robival sok hülyeségben benne voltunk, ilyet még nem csináltunk, úgy döntöttük, hogy kipróbáljuk.
Ez a próba olyan jól sikerült, hogy azóta havonta egyszer megismételjük.
A paintball által  kinyílt a világ, nagyon sok emberrel találkoztam, és sok jó barátot szereztem. Voltam olyan helyeken, ahová egyébként nem mentem volna el. Még nemzetközi kapcsolatokra is szert tettünk. Többen járnak át velünk játszani Szlovákiából, Abafalvából, Tornaaljáról, Szepsiből, Kassáról és még a majdnem 100 kilométerre lévő Homonnából is.

2

Meséld el a paintball történetét?

Mivel alig 40 éves játék, olyan klasszikus történelemről nem tudunk beszélni.
A játék  Amerikából indult. 1970 elején James Hale találta ki, tervezte meg és szabadalmaztatta. Nem hobbi, vagy sport célra készült, hanem a jószágok vagy a fák megjelölésére. Ezután kb. 1 év múlva használták sporteszközként.

(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Paintball)

Mi van a lövedékben?

Elsősorban polietilén –glikol és más, nem mérgező, vízben oldható anyagok.
Lényegében a külső burkolata gyógyszerkapszulához hasonlít, a belseje meg olajos ételfestékhez.
Vannak őrült barátaim, akik meg is eszik a golyókat, csak hogy idegesítsenek vele.

De én ezt azért nem javaslom.

3
Ki lehet mosni a festéket?

Igen nyom nélkül kijön a ruhából, semmilyen folt nem marad utána.
5

Hol lehet paintball-t játszani ? Kell-e speciális pálya?

Először is a biztonsági szabályokat be kell tartani. Lakott területtől 500 méterre lehet csak játszani, körülhatárolt területen, ahová illetéktelenek nem tudnak bemenni.

Mivel a paintballnak két változata van, a woodsball és az airball, ezeknek a pályáknak a felépítése különböző. A woodsball a katonai környezetet részesíti előnyben, ez a ruházaton és a markeren is meglátszik. Ezt főleg épületben és szabadtéren, erdőben, elhagyott gyártelepeken, gyárépületben játsszák.
A másik az airball, ez már a profi versenyszerű kategóriába sorolható, komoly pályaterv alapján építik fel a pályát, ahol felfújható fedezékek vannak külön szabályrendszerrel.

Én a woodsballt szeretem, igaz, airball pályán még nem játszottam,
Egy barátom, akivel 9 évvel ezelőtt elkezdtünk paintballozni mondja azt, hogy minden paintball pálya, ami meg nem az, az extrém paintball pálya 🙂

6

Fáj-e, ha meglőnek? Veszélyes-e ez a játék?

Szerintem nem fáj, igaz vannak érzékenyebb pontok, mint az ujjak, fejtető, és a férfiak lágyabb részei, de dolgozik az emberben az adrenalin és nem érzed úgy a fájdalmat. Vannak akik nyáron egy szál pólóban játszanak.

A játék nem veszélyes, ha betartják a szabályokat. A biztosítási statisztikák szerint kevesebb sérülést okoz, mint a tenisz.

 7

8

Drága sport ez?
Mit tekintünk drágának?
Ha csak bérled a felszerelést, akkor egy játékot 5000Ft-ból meg lehet úszni, ebben benne van a pályabérlet, felszerelés és 500 festékgolyó, levegőtöltés. Egész napra jó szórakozást biztosít.
Ha egy este elmész a haverokkal kocsmázni pár órára, ott is elköltesz annyi pénzt.

Természetesen itt is el lehetne költeni sok pénzt, de egy belépő szintű markert már 40000 Ft körül meg lehet venni.

9

Milyen eszközök szükségesek hozzá?

Lényegében egy rosszabb cipővel és nyaksállal már el lehet menni paintballozni, mert a játszató helyeken minden szükséges eszközt adnak.
Markert, maszkot, ruhát, levegő töltést és a pályát biztosítják.
Van a környékünkön egy pálya, ahová mi is szoktunk járni, nekik az egyik szlogenjük az, hogy „Mi adjuk a felszerelést, te csak hozd a barátaidat” , szerintem ebben minden benne van.
De ha valaki szeretne magának saját felszerelést, maszkot, markert mindenképp kell vennie, esetleg extra védőfelszereléseket, suspensor, alkarvédő stb.

10

Agresszív játék ez?

Nem jellemző. A játék közben mindennemű testi kontaktus tilos.
A játék lényege, hogy tudsz csoportban dolgozni, a megbeszélt taktikát pontosan végrehajtani és ha kell, feláldozni magad, hogy a csapat megnyerje a menetet. Ebbe nem fér bele az agresszió.

Nekünk a játék során egy fontos dolog van, hogy mindenki egészségesen menjen haza. Mi szórakozni megyünk, és abba nem fér bele az agresszivitás.

12

Te miért szereted?

Engem megnyugtat. Meg a barátok, beszélgetések, ez előkészületek, a hangulat, meg…..
Ezt nem lehet leírni, ezt át kell érezni.
Javaslom mindenkinek, egyszer próbálja ki, mert anélkül sohasem tudja meg, mit hagyott ki az életben.

Nekem ez már az életem szerves része, szükségem van rá, hogy havonta egy játékon részt vegyek.

Kinek ajánlod?

Mindenkinek, aki elmúlt 14 éves (16 évek korig szülői beleegyezéssel).
Meglepő módon a lányok is nagyon élvezik ezt a játékot. És elég ügyesek is benne.
Amikor elkezdtünk játszani, a mi csapatunkban is voltak lányok és később is csatlakoztak hozzánk. Jó volt velük együtt játszani.

11

Ha valaki paintballozni szeretne, mit kell tennie, hova menjen?

Először nézzen szét a környékén, vagy ahol játszani szeretne, a kiválasztott hellyel vegye fel kapcsolatot, egyeztessen időpontot és már mehet is játszani. De előtte szedje össze a barátait. Mert szerintem az a legnehezebb.

Felkészültél a harcra? Téged is vár a paintball.

Szép napot!

A bejegyzés Taraczközi Gusztáv képeit tartalmazza. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük