család,  gyerek,  inspiráció

Halálos virágzás: botanikai szenzáció Miskolcon

40 évet kellett várni a virágra.

Amikor a gyerekeknek elmeséltem, hogy nem messze tőlünk van egy olyan virág, ami annyi idős, mint anya ( 🙂 ), és életében egyszer virágzik, és az pont most van, azonnal érdeklődni kezdtek, így hát elmentünk, és megnéztük, milyen is.

A virágzó növény egy agavé, és az Észak-Kelet Flóra virágnagykereskedésben nőtt, ahova még sarjként került, 40 évvel ezelőtt. Azóta nevelgetik, szeretgetik ezt az országban is egyedülálló növényt, ami májusban kezdte növesztgetni a virágát, ami immáron szárral együtt 7-8 méter magas, az épületek fölé magasodik és még körülbelül 2 hétig lehet  megcsodálni.

Az agavé életében csak egyszer virágzik, majd utána szinte azonnal elpusztul, mert a virág növekedése az anyanövény minden energiáját igénybe veszi.

Az agávé százéves aloé néven ismert, mert “százévente egyszer virágzik”. Az agavé nemzetségbe több száz faj tartozik, a legtöbb faj Mexikóban él. Az aztékok szent növényként tisztelték, mert cukros levelei táplálóak, betegeknek, szoptatós anyáknak adták.

Portugál és spanyol hajósok közvetítésével került Európába. Hazánkban is népszerű növény.

Azt bizonyára sokan tudják, hogy a mexikói tequila kék agávéból készül.

Aki szeretné megnézni itt teheti meg (nyitvatartási időben, a kereskedés udvarán):

Észak-Kelet Flóra virágnagykereskedés

Miskolc, Szeles utca 67-69.

Szép napot!

A bejegyzés  saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük