család,  csináld magad,  DIY,  gyerek,  karácsony,  öko,  újrahasznosítás,  Ünnep

Így készíts logikai játékot a karácsonyfából

Hulladékból egyedi játék.

Három óriási ablak, két sor széles pad székekkel, és egy sarok tele könyvekkel, társas- és logikai játékokkal. Valahogy így rémlik az iskolai napközis termünk, amit valaha nagyon szerettem.

A napközi nem az iskolában volt, két utcányit sétáltunk át suli után az óriási udvarral rendelkező, telekhatárra épült, hosszú, lapos épületbe, melynek volt még egy különlegessége.

Legalábbis manapság ez annak számítana: tartozott hozzá gazdasági terület is, közvetlenül a szomszédban: malacokkal, akik a konyhai moslékból kerekedtek napról napra, és akiket rendszeresen meglestünk a kerítés lyukain keresztül.

Jó időben az udvaron gumiztunk, hipi-hopiztunk, labdáztunk,  télen jeges pályát csúszkáltunk ki magunknak a betonon, és hóemberekkel tarkítottuk az udvart, ha pedig esett, a háromablakos teremben játszottunk.

A logikai játékokat nagyon szerettem. Köztük ezt is,  a tornyosat, melynek már fényesre csiszolódtak a fakorongjai a puha gyerekkezek érintéséstől.

Ez jutott eszembe, mikor a karácsonyfa törzséből készítettünk faszeletkéket, hogy újrahasznosítsuk őket. Így aztán néhány szeletkéből elkészült a Hanoi tornyai játék.

Amire szükséged lesz:

5-6 különböző méretű faszeletke a karácsonyfából

3 db saslik pálcika, vagy hurkapálcika

egy darab deszka

fúró, ragasztó

A deszkára (mi 8*20 cm-eset használtunk, ezt a faszeletek méretéhez kell igazítani) egymástól egyenlő távolságra lyukakat fúrunk, majd beleragasztjuk a méretre vágott (faszeletke-torony magassága +2-3 cm) pálcikákat. A faszeletkéket középen kifúrjuk úgy, hogy könnyen járjanak a hurkapálcán, és már készen is vagyunk.


A feladat az, hogy a korongokat egyesével az első rúdról a harmadik rúdra átrakjuk úgy, hogy közben  nagyobb korong nem tehető kisebb korongra.


A játékot Édouard Lucas, francia matematikus találta fel 1883-ban, ötletét egy legenda adta.

Eszerint a világ teremtésekor Brahma szerzetesei egy 64 korongból álló hanoi torony feladványt kezdtek el játszani.

Amikor a szerzetesek végeznek majd a korongok átjuttatásával a harmadik rúdra, kolostoruk összeomlik, és a világ megszűnik létezni.

És hogy mennyi időt jósol a legenda Földünknek?

Matematikusok ezt is kiszámolták: ha egy szerzetes éjjel-nappal ezen dolgozna, és másodpercenként rakosgatná a korongokat, akkor is 580 milliárd év alatt tudná megoldnai a feladatot ( A Föld most 4,5 milliárd éves).


Ne ijedj meg, ez a néhány korongos feladvány nem tart ennyi ideig. Kipróbálod?


Adatok forrása

Szép napot!

A bejegyzés részben SAJÁT képeket tartalmaz.  Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük