Ételek ünneplőben
Pár mozdulattal elkészíthető, látványos tippek az ünnepekre.
Ünnepi hangulatot szinte bármilyen étellel az asztalra varázsolhatunk, elég, ha egy kis kreativitást viszünk a formázásba, tálalásba. Ha a reggeli felvágottat, sajtot, kenyeret, zöldségeket fenyőfa formába rendezzük, máris karácsonyi hangulatú reggelt tudunk feltálalni.
Mi is igyekszünk egy kis játékosságot vinni az ünnepekbe: az éetelek színével, formájával, felszolgálásával.
Ezeket, az évek alatt alkalmazott ötleteket gyűjtöttem egy csokorba inspiráció gyanánt, kívánva örömteli készülődést. Az ötletek részletes leírását, a recepteket a címekre kattintva éritek el.
Édesek és karácsonyosak
Macaront még nem sütöttem, valahogy nagyon macerásnak tűnik, de egyszer biztosan belevágok a készítésébe, mert a kisfiam nagy kedvence. Addig is marad a kész verzió és az otthoni formázás: így lesz a macaronból hógömb, szarvasfej és karácsonyfa.
Linzer
A linzerek nagyon hálás sütik, előre elkészíthetők, és még finomak is. Ünnepivé kétféle módszerrel varázsoltam: mézeskalács fűszerkeverékkel, színes cukorkákkal, valamint cukorkaablak díszítéssel.
Karácsonyi mézeskalácsos linzer
A Bóbita Óvoda csodaomlós linzere, ünnepi ruhában
Finoman ropogós, gyönyörűen nyomdázható, fűszeres keksz.
A recept a régi, ami idén új, az a nyomdás kiszúró, amiket a kisfiam szerkesztett, készített, emiatt külön boldogság új fotókat mutatnom róluk.
Sok-sok éve Gizi mama csodakalács receptjét használva karácsonyfa formát készítettem, ennek receptjét itt találjátok, a fotón pedig ugyanolyan formájú és technikával készített, de sokkal szebben fotózott nutellás leveles tészta ADIY Adri sütije.
Sósak ünnepi köntösben
Karácsonyi asztaldekoráció uborkából
Egy egészséges zöldségkompozíció a reggelit is feldobja, ugye?
Egyébként szinte bármit lehet ünnepien tálalni, itt néhány kreatív tálalási ötletet mutatok:
Nálunk karácsonykor a menüsor nem túl bonyolult, a menü egy részét rendeljük, de valami kis kreativitás mindig kerül a tálalásba.
A szarvassá változott csokihoz letölthető sablont is készítettem.
A kész profiterol egymásra halmozva, csillagszóróval tálaltam.
A citrusfélék nagy szerepet kapnak a téli időszakban, egy szép tálon karácsonyfa formában is jól mutatnak. Történetük a kb. 4000 évvel ezelőtti Kínába nyúlik vissza, később kerültek a Selyemúton keresztül a medditerrán térségbe.
Az első citrusféle, amely európába érkezett, a cédrátcitrom (vagy citronata) volt, innen származik a citrus elnevezés.
Klasszikus ünnepi sütik nálunk
Főzöttkrémes, habkönnyű tésztájú, nem túl édes süti, melynek receptjét a barátnőmtől kaptam, és nálunk azóta karácsonykor kihagyhatatlan.
Ilyen linzert gyakran ettem gyerekkoromban családi ünnepségeink alkalmával, mikor számtalan unokatestvéremmel együtt el-elcsentünk az asztalon sorakozó sütik közül egyet. Nem tudom, melyik nagynéni, nagybácsi, vagy felmenő rokon süthette, nem is igazán érdekelt, a sokféle finom süti olyan természetesen hozzátartozott az életünkhöz, mint a hétfői tévés adásszünet, a Lolka és Bolka, a gumizás, vagy a nagy családi összejövetelek.
Vannak olyan dolgok, melyek a születésünk pillanatában eldőlnek. Melyeket a csillagok állása előre meghatároz, és ami ellen nem tehetünk. Ilyen a mi kapcsolatunk is a mézeskaláccsal, hiszen aki a mézeskalácsosok és méhészek védőszentjének, Mézes (Szent) Ambrusnak a napján született, az csak mézeskalács rajongó lehet.
A gasztroajándékot adni mindig jó ötlet, ezekből válogattam a következő cikkemben:
A bejegyzés saját (C) fotókat tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz, az Instagramot itt találod.