recept,  Ünnep

Macaronok ünneplőben

Szponzorált tartalom

Felturbózott macaron ötletek és házi nyalóka recept.

Nem is tudom, mikor habarodtunk bele ebbe a puha, roppanós és krémes édességbe, de beleszerettünk, annyi szent.

A gyerekek különösen, így ünnepekkor gyakran előkerül. Nem én sütöm, mert eddig a receptleírások kicsit visszariasztottak a készítésétől, szóval még nem volt merszem megsütni a kis kacifántost.

Emiatt is örülök mindig, amikor meglátom a Lidl-ben, ilyenkor kerül belőle a kosarunkba is, hogy aztán itthon pillanatok alatt elfogyjon. De nem ünnepekkor, hiszen ilyenkor mindig felturbózom kicsit a színes sütiket.

Most karácsonyi inspirációkat hoztam, hátha ti is kedvet kaptok egy kis dekoráláshoz.

Tervezés és előkészületek

Nem szeretem túlgondolni a dolgokat, így először csak egyszerű mintákat gondoltam ki, de a köhögéscsillapító cukorkák készítése közben eszembe jutott egy hőgömbös verzió is, így azonnal nekiláttam, hogy nyalókákat is készítsek.

Azt a kakasos fajtát, csak most kerekben és színtelenben, legalábbis így terveztem.

Hozzávalók

25 dkg cukor

3 ek méz

0,5 dl víz

ételfesték (opcionális)

pálcikák (fogpiszkáló jelen esetben)

Mielőtt nekiesnénk a főzésnek, mindent elő kell készíteni, mert amikor a forró massza elkészül, már nincs idő ezekkel molyolni.

Szóval kitettem a sütőpapírt, és ráhelyeztem a fogpiszkálókat. Én a fenti mennyiség harmadával dolgoztam: egy vastag aljú lábasban kimértem a vizet, bele a cukrot és a mézet, és összekevertem. Ezután nagyon lassú tűzön melegíteni kezdtem, folyamatos kevergetés közben. Fontos, hogy nem karamellizálni akarunk, szóval lassan történjen a melegítés.

Amint forrni kezdett, hagytam bugyogni, néha megkevertem, majd amikor olyan 140-150 fokos lett, levettem a tűzről és kis keverés után – mellyel a habzást szüntettem meg, – mehetett a hurkapálcikákra. Ott hagytam kihűlni és megszilárdulni.

Ha nem elég ideig melegítjük, nem fog megdermedni. Ha nincs hőmérőnk, akkor úgy ellenőrizhetjük, hogy jó-e, ha hideg vízbe cseppentjük a forrásban lévő olvadékot és az állagából következtetünk, hogy elég-e a melegítés.

Biztonsági figyelmeztetés: a nyalóka tömény cukor, a gyerek jól felpörög tőle és letörölhetetlen vigyor jelenik meg az arcán fogyasztás közben.

A macaron-dekoráló hadművelet

Cukorkákkal, ételfestékkel, magvakkal

Végül is az, hogy mi lesz a macaronból, lehet egyfajta Torrence-féle „körök” tesztnek is felfogni. Tudjátok, az a teszt, amiben a vizsgált személynek adott idő alatt lapra rajzolt körökből kell különböző ábrákat készítenie, majd ezeket elnevezni.

Szóval minden lehet, csak a képzelet szabhat határt. Nálam most rénszarvasok és karácsonyfa készült: gél állagú ételfestékkel, és cukorkákkal, amit rögzíthetünk egy kis tejszínhabbal, vagy olvasztott cukorral is.

Hógömb

Persze a hógömb volt most a nagy vágyam, így lelkesen belevetettem magam. A hógömb figurájának jó kis cukorka-formákat találtam a Lidl-ben, és még egy marcipán Olafunk is volt itthon, amit ennek szántam.

Gyorsan felvertem a tejszínhabot, amit a macaronra kanalaztam, majd méretre vágva a pálcikát, beleszúrtam a nyalókát a macaronba, és rákerült Olaf is.

Nagy boldogan mutogattam a gyerekeknek, akik azonnal megfogalmazták a súlyos kritikát, miszerint, ez nem hógömb. Mert a nyalóka aranyszínű, és kicsi is. Közben a kisfiam már egy ilyen aranyszínű, nem hógömbös nyalókát majszolt a fenti biztonsági figyelmeztetésben szereplő vigyorral az arcán.

Na, gondolhatjátok! Azonnal megsértődtem, és irodalmazni kezdtem, hogy lesz ez a nyalóka színtelen. Persze jött a profi cukrászmegoldás, az izomalt, de nekem azonnali, otthoni és gyors ötlet kellett.

A Google szeret engem, vagy azt tudja, hogy mostanában feledékenyebb vagyok, mindenesetre feldobta egy korábbi cikkemet, amiben cukorkákból készítek nyalókát.

Na, itt a megoldás! Még jó, hogy volt itthon fehér keménycukrom: klopfolóval összetör, sütőpapírra felhalmoz, sütőben 140 fokon olvaszt. ( A részletes leírás itt.)  Ennyi!

És csakazértis megszületett a macaron-hógömb.

A fotózás után minden mind egy szálig elfogyott.

Örömteli készülődést! Anikó


Ezt a posztot a Lidl Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.hu sajátja.


Szép napot! A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡