inspiráció,  otthon

Téli mesevilág vár a Bükk kapujában

Kint hideg és hó, bent narancs, fahéj és szegfűszeg illata, a kandallóban tűz ropog: igazi karácsonyházat varázsolt a felsőtárkányi vendégházukból Kitti és Attila.

A Menedék ünnepi dekorációjáról Kitti mesélt:

„Ez a kedvenc időszakunk, így a tél, az ünnepi időszak kiemelt szerepet kap nálunk. Minden évben különleges hangulatot igyekszünk teremteni, hogy akik nálunk járnak, sose felejtsék azt a pár napot.

Stílusban a klasszikus karácsonyi dekorációkat részesítjük előnyben. Rengeteg fenyőág, fények mindenhol, egyedi dekorációk és díszek.

A gerendás falusi ház, a kandalló, a pattogó tűz, a rengeteg ünnepi fény, önmagában is gyerekkorunk hangulatát idézi, szeretnénk, ha itt nálunk mindenki úgy érezné magát, mint álmai karácsonyházában.

A dekorációk, bútorok nagy része saját készítésű, szeretitek a DIY megoldásokat. A belépő azonnal meglátja a csodás ablakfestést, ezt hogyan csináltátok?

 Az érkezőben, mivel hatalmas az ablakfelület, mindig mesés ablakfestésekkel dekorálunk.

Az érkező ablakai minden évben téli festést kapnak, idén kizárólag temperával festettem, elsősorban fehérrel, de itt-ott kapott más színt is. Különböző méretű ecsetekkel és szivaccsal vittem fel a festéket a felületre, sőt, néha az ujjammal is festettem.

Ez a technika lehetőséget adott arra, hogy festőibb legyenek a képek. A tempera, vizes bázisú és lényeges, hogy vízzel oldható festék, így az ünnepek után egyszerűen le is lehet mosni majd.

Nappali fényben kintről látható jobban, este pedig már bentről.

Idén ez az egyik kedvencünk, a másik a hatalmas krétafalra festett Mikulás, melyet szintén temperával festettem. Akkora, hogy szinte az ölébe ülhetünk, akár egy fotó erejéig.

Milyen új dekorációkkal készültetek még az idei szezonra?

A Mikulás-rajz előtt van egy kis kör alakú asztalka, ez idén új ruhát kapott, hogy passzoljon a dekorációhoz. A bútorok felújításásnál krétafestéket használunk, ezt is ezzel festettük: a teteje sötéstzöld lett, a lábai fehér-piros csíkosak. Végül az asztalkát antikoló pasztával antikoltam.

Békebeli hangulatú lett a felújított hintaló is: eredetileg natúr fa volt. Lefestettük, majd antikoltuk. Kapott még egy fonott sörényt, és nyerget is, amit Attila arany színű rajszöggel vert körbe.

Akik itt szállnak meg, meddig láthatják ezt a dekorációt?

A karácsonyi dekorációt igény szerint január közepéig, végéig tartjuk meg, később néhány fény és téli dekoráció marad.

A Menedék berendezéséről készített korábbi interjúmat ide kattintva olvashatod.

Eger is csak pár kilométerre fekszik, ahol az adventi időszak különösen mesés. Forralt borok, karácsonyi vásár, isteni kenyérlángos és a kivilágított Egri vár és Dobó tér várja az ide látogatókat.


A vendégház elérhetőségeit itt találjátok:

Menedék. A szállás.
Facebook oldal


Fotók: Menedék. A szállás.

Szép napot!

 Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.