
Szalaszendi krumplilángos
Régi idők íze, régi konyhák varázslatos hangulata, régi háziasszonyok szeretete elevenedik meg Gizi mama főztjében. És ha ezeket az ízeket a tányérra varázsolja, a konyhába költözik egy cseppnyi múlt, egy cseppnyi gyerekkor és egy tányér szeretet.
Még édesanyjától tanulta a krumplilángos receptjét, melyet télen a sparhelten sütött Anna néni, s melyet bableves után ettek legtöbbször, házi szilvalekvárral megkenve.
Kötelező téli tartozéka a konyhának, ne hagyd ki Te sem. 🙂
Gizi mamának nincs pontos receptje, a krumplilángos benne van az ujjaiban, de készítés közben lemértük a hozzávalókat, hogy addig is, amíg a mi ujjainkba is bekerül, el tudjuk készíteni:
1 kg 30 dkg krumpli
17 dkg liszt ( a liszt mennyisége függ a krumplitól is)
só
A krumplit héjában megfőzzük, majd leszűrjük, a fedőt pár percig rajta tartjuk, míg hűl egy kicsit, majd megpucoljuk a krumplit és krumplinyomón átnyomjuk, ízlés szerint sózzuk. Hagyjuk kihűlni a tört krumplit, ellenkező esetben túl lágy lesz a tészta.
Ezután dolgozzuk össze a liszttel, hogy összeálljon: jó laza, ruganyos tésztát kell kapni, így lesz jó puha a lángos, és 1-2 nap alatt sem fog csonttá száradni.
Ezután lisztezett deszkán henger alakúra formázzuk, majd feldaraboljuk és finoman palacsinta vékonyságúra nyújtjuk. (Közben enyhén lisztezni kell, hogy ne tapadjon).
A tészta mindkét oldalát forró vaslapon kisütjük (olaj nélkül!).
A kész krumplilángosokat megkenhetjük olajjal, vagy libazsírral, de ehetjük szilvalekvárral is, illetve akár meg is lehet tölteni, például hagymás juhtúróval.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
No Comments
Anita Hossó
Nálunk, Heves megyében a nagymamám mákosan is készítette. Úgy is nagyon finom. Kérdésem az lenne, hogy nem kevés a liszt receptben? Én 1 kg krumplihoz 30-35 dkg lisztet használok, attól függ, mennyire lisztes a krumpli.
Rácz Anikó
Köszi, Anita! Biztosan jó mákosan is! 🙂 A liszt ennyi volt, de ez nagy mértékben függ a krumplitól, a lényeg, hogy kellemes lágy tészta legyen.
Katalin Grezsa-Szabo
Kedves Anikó!
Évek óta olvasgatom a blogod, recepteket is szoktam „kölcsönözni” Tőled. Nekem nincs se gáztűzhelyem, se vaslapom. Villanytűzhelyen, olaj nélkül teflonban van értelme próbálkozni vajon a sütéssel? Vag y tegyek a tésztába egy kis zsírt????
Boldog Új Évet, további szép napot!
Kati
anapfenyillata
Kedves Kati!
Nagyon boldog vagyok, hogy az olvasók között tudhatlak. 🙂
Érdemes megpróbálni, bár a „vas íz” hiányozni fog belőle. Teflon helyett öntöttvas serpenyőt is el tudok képzelni.
Kívánok én is boldog új évet, és csodaszép napot! Anikó
Palócz László
Nógrádban ugyan ez a krumplilaska. 🙂
anapfenyillata
Igen, több néven is fut az ország különböző szegleteiben. Ahogyan a népi ételek általában. Köszönöm, László, hogy megküldte a nógrádi elnevezést. 🙂