inspiráció,  otthon

Ahová elbújhatsz feltöltődni. Stílusos menedék a Bükk kapujában

A 100 éves ház lenyűgöző vendégházzá vált a tulajdonosok kezei alatt.

Véget nem érő teendőlisták, határidők, rohanás: a legtöbbünk hétköznapjaiban a kikapcsolódás fogalma szinte egyáltalán nem szerepel. Pedig egyre nagyobb bennünk az igény arra, hogy megéljük a pillanatot, hogy elengedjük a stresszt, hogy kipihenjük a fásultságot.

A slow living mozgalom jegyében egyre többen keresik az olyan szállásokat, amelyek  a környezetükkel harmóniában a rohanó hétköznapok elől nyújtanak menedéket.

Ilyen a Menedék is, mely a Bükk lábánál, Felsőtárkányban kínál csodálatos környezetben búvóhelyet.

A házról, és annak felújításáról a tulajdonosokkal beszélgettem.

Kitti és Attila már az első pillanatban beleszeretett a felsőtárkányi 100 éves, 80 négyzetméteres házba, mely igencsak különleges, mert bár Felsőtárkány fő útján van, mégis egy pici közben rejtőzik, ahol egyik oldalról egy időszakos patak öleli, így olyan mit egy kis „sziget”.

Mivel eredetileg is vendégháznak szánták, a szállás nevén sem túl sokat gondolkodtak:

„Menedék. A szállás… annyira egyértelmű volt, mikor rátaláltunk, hogy ez a ház egy kis menedék lesz nekünk és a vendégeknek is. Sokan mondják is: Ez tényleg olyan mint egy kis menedék! „

A korábbi tulajdonosoknak is köszönhető, hogy a ház nagyon jó állapotban volt,  esztétikai felújítást igényelt leginkább, amit Kittiék maguk végeztek, hiszen a kreativitás nem áll tőlük távol,  Attila chef-ként, Kitti végzett rajztanárként  jelenleg műkörömépítőként dolgozik.

A felújításra így emlékeznek:

„Temérdek terv és munka, fúrás, faragás, sírás, kacagás. Ötletek, melyek megvalósultak, és jó pár, mely csak a megfelelő időre vár… Hogy hány liter festék fogyott el… tippelni sem merünk, de egy egész festékgyár nekünk dolgozott…” 


„A barna gerendás födémekhez mindenhol fehér falakat terveztünk a házba, de minden mást színeztünk.
Az ajtók és azok tokjai olívazöld (Pentart) árnyalatot kaptak.

A pajtaajtó  nagyon feldobja az előszobát és ahogy elhúzzuk, egy krétatábla fal is feltűnik, ami mindig az évszaknak megfelelő rajzot kap.


A bútorok is színesek, a türkiz, sárga, szürke dominál elsősorban. Nagyon sok szín egyedileg lett kikeverbe, de többnyire a Pentart festékeit használtuk.

Előszeretettel a farmerkék, türkizzöld, borókazöld és olíva színeket. Illetve nem sajnáltuk a különböző waxokat sem.”

A szállás  fűtése igazán különleges: a korábbi búbos kemence melegít fatüzelésű kandallóként a konyhában.


A szobákat cserépkályhák fűtik, amelyek gázüzeműre lettek átalakítva, így a régmúlt hangulatát idézik, de kezelésük nagyon egyszerű. Az étkezőt pedig elektromos fűtés melegíti.


A ház világítása igen különlegesre sikerült, mert szinte  mindenhol  saját festésű lámpaburákkal találkozhatunk.

Az egyszerű IKEA-s burákat festéssel, füstfóliával, betonfestékkel, és rajzos izzó mintával tették egyedivé.

Attila az  egyik hálóban fatörzsből készített éjjeliszekrényt, amit brandy-s üvegekből készült lámpákkal dobtak fel.


A mécsesek, gyertyák  fényei  romantikus  hangulatot kölcsönöznek a háznak.


„Több antik bútor, komód díszíti a szobákat, melyeket mi újítottuk fel, és még használat közben is tartogatnak meglepetéseket, mint pl egy-egy pink vagy pöttyös fiók.

Több bútor felülete kapott egy különleges 3d hatású csipkés felületet, amit úgy oldottunk meg, hogy struktúrpasztával fedtük a felületet és ebbe nyomkodtunk csipkét, majd festettük, waxoltuk.


A konyhában a falat tányérok díszítik hasonlóan mint régen a nagyiknál, de itt egy kicsit modernebb, vicces változatban. A főszerepet például a „Demény a kötsög” vizslája kapta. Nem véletlen, hisz mi is kutyabarátok vagyunk.”


Talán amire legbüszkébbek vagyunk, az az óriási álomfogónk.
Itt régi csipketerítőket hímzőkeretekbe feszítettünk, majd a kisebb nagyobb karikákat egymáshoz rögzítettük kábelkötegelőkkel, és lelógó csipkeszalagokkal  tettük teljessé. Imádják a vendégeink is.

„A kert szintén nagy kedvencünk.
Hagytuk hogy természetes maradjon, rengeteg  bokor és fa teszi zegzugossá.

A házzal egyidős diófa pedig hűs árnyékot ad a nyári melegben. Van egy pici kerti tavunk is aranyhalakkal, akik télen bent telelnek a fürdőszobai akváriumban.


A diófáról lelógó hintaszékben pedig hallgathatjuk a madarak csiripelését és a víz csobogását, érezhetjük a természet közelségét.
Október végétől pedig egy négyévszakos jakuzziban is relaxálhatnak a vendégeink.”

A Bükk ezer színű arcát mutatja ősszel, így akik szeretnek kirándulni azok igazán élvezni fogják a hatalmas túrákat, majd a relaxálást és lazítást az 5+1 személyes pezsgőfürdőben.


Felsőtárkány tava mesés télen-nyáron, ahol egy kis kávézó várja finom falatokkal a tó körül sétálókat. Akik szeretik a finom, egyszerű szlovák-magyar ételeket,azok  Lillafüred felé kocsikázva Répáshután, a Vadász vendéglőben mindenképp álljanak meg.

Eger is csak pár kilométerre fekszik, ahol a hamarosan kezdődő adventi időszak különösen mesés. Forraltborok, karácsonyi vásár, isteni kenyérlángos és a kivilágított Egri vár és Dobó tér várja az ide látogatókat.


A vendégház elérhetőségeit itt találjátok:

Menedék. A szállás.
Facebook oldal


Fotók: Menedék. A szállás.

Szép napot!

 Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük