inspiráció

Mire képes egy bot és egy gereblye, ha megfelelő kezekbe kerül?

Hipnotikus látványt nyújtanak a kreatív magyar alkotó homokrajzai.

 

Úgy tűnik, mi, magyarok valahogy jó viszonyt ápolunk a homokkal: a Kiskunságon és a Nyírségben megszelídítjük, Cakó Ferenc életre kelti, Szabó Zalán pedig a homokrajzolást emeli művészi szintre.

A természetet szeretni és tisztelni kell, nemcsak elvenni, hanem adni is, vigyázni rá,  hiszen mi is a részei vagyunk.

A Föld jelentőségét is hangsúlyozza a land art – tájművészet – ami  a 60-as évek óta van jelen a művészetben. Lényege, hogy kizárólag a természetben, szabadon megtalálható alapanyagokból építkezik, és ezekből hoz létre műtárgyakat.

E művészeti ág képviselője Szabó Zalán, akinek homokrajzai láttán eláll a lélegzetünk.

A képek saját elképzelés alapján, spontán módon jönnek létre, Zalán megfigyeli a tájat, lecsendesedik, majd elkezd alkotni, feloldódik a homok, tenger, ég hármasában.

Csak húzza a mintákat botjával, gereblyéjével, vagy vágja a motívumokat speciálisan erre a célra készített szerszámaival. Nem méricskél, nem tervezi meg az alkotást papíron, csak a homokba „vési” amit a szíve diktál.

„Nem akarom belemagyarázni a képekbe, hogy nekem mit jelent. Azt szeretném, hogy az emberek eltűnődjenek  rajta és lássanak bele valamit maguknak. ” – meséli Zalán, aki Budapesten nőtt fel, majd 1998-ban, 22 évesen költözött Kaliforniába, és azóta is itt él.

Civilben saját vállalkozása van, szőnyegeket tisztít, csempe- és kőburkolatokat políroz és két gyönyörű gyermek édesapja.

A homokrajz készítés a hobbija, ezért képes hajnali 4-kor kimenni a partra, és 2-5 órán keresztül mintázni a homokot. Több ideje nincs is  a víz mozgása miatt, hiszen 6 óra múlva elmossa a víz az alkotást, de az is gyakori, hogy az emberek, kutyák tapossák el.

Arra a kérésre, hogy miárt nincsenek lábnyomok a képeken, Zalán azt válaszolja, hogy vannak, és tényleg, ha közelebbről nézzük, kicsit látjuk is azokat.

Zalán a homokrajz mellett a homokvágás technikákát is alkalmazza, ami annyira speciális, hogy mindösze ketten csinálják a világon, ő és egy dél-afrikai alkotó.

Alkotásai elbűvölik az embereket, akik sokszor nem is hiszik el, hogy nem egy géppel készítette valaki, és volt már olyan is, hogy azt gondolták, az UFO-k műve a különleges homokminta.


Zalán alkotásairól készült fotókat Insagram oldalán találsz.


Fotók: Szabó Zalán

Forrás: Szabó Zalánnal folytatott beszélgetés, ARTium Kulturális és Művészeti Magazin

Szép napot!

 Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük