inspiráció,  inspiráló enteriőrök,  otthon

Kádár-kockából romantikus meseház

Katáék háza ötleteket adhat arra, mennyi mindent ki lehet hozni egy ilyen házból.

A kockaház a magyar falvak és kertvárosok legtipikusabb épülete, mintegy 800 000 Kádár-kocka  van ma Magyarországon, melyek felépítése hasonló: középen egy folyosóról nyílik  egy nappali szoba, majd még egy szoba, a folyosó végén fürdőszoba és wc egyben. A folyosóról balra egy kis szoba, egy étkező és abból egy kis teakonyha.

Mohai Kata és férje 10 év kemény, kétkezi munkával alkotta meg álmaik házát Kerepesen. Az eredetileg 72 nm-es tipikus kockaházat három ütemben újították fel, és a képeket nézegetve rá sem lehet ismerni házra.

„A hetvenes években épült, tipikus Kádár-kockát vettünk meg, eléggé lepukkant állapotban, jó 10 évvel ezelőtt. Rengeteg házat néztünk akkor, a fő szempont, hogy a főváros könnyen megközelíthető legyen, ugyanakkor mégis egy vidéki életstílusra tudjunk berendezkedni, közel a természethez.

Ilyen volt.

A ház, bár felújításra szorult, szerkezetileg azonban stabil volt. A vágyaink és anyagi lehetőségeink miatt sok éjszakát agyaltunk  a ház belső tereinek átszabásán. ” -mesél Kata a kezdetekről.

Ilyen volt.

„Először a teljes gépészeti és belső felújítás történt meg. Néhány szakmunkát eltekintve szinte mindent a férjem csinált, ráadásul rohamtempóban, hiszen a másfél éves kisfiunkkal őszi szünetben terveztük a beköltözést, és június végén kezdtük el a munkálatot.

3 év múlva lehetőségünk adódott kibővíteni egy vendégszobával, pincével és terasszal, valamint leszigeteltük. Így lett összesen 97 nm-a ház területe.”

Bővítés.

Harmadik körben pedig jöhetett a terasz, kert.

A kerti szerszámok tárolására szolgáló faházat a Bauhausban kapható Swing-color oldószeres festékkel festették két rétegben: két standard zöld szín 2:1 arányú keveréke adta ezt a színt.

Katáék alapvetően átlátható terű házat szerettek volna, így a folyosóról balra nyíló kisszobából lett a konyha, és a folyosó falának egy részét mind a konyha, mind a nappali felé kibontották. Így, bár nem lett teljesen amerikai konyhás a nappali, de kinyílt a tér.

A régi teakonyhánál is át kellett szabniuk a teret, előrébb hozva egy falat, így a konyha valamivel kisebb lett, de cserébe kaptak egy hálószobát.

A nappali melletti kisszobából igazi gyerekbirodalom lett.

„Romantikus, vidéki hangulatban igyekeztünk felújítani a házat, szinte majdnem minden munkálatot önerőből oldottunk meg. Jobbára úgy, hogy én elképzeltem, a férjem meg kivitelezte. Szeretjük a régi parasztbútorokat, jó párat megmentettünk, és felújítottunk.

Közben annyira megszerettük a DIY lakberendezést, főképp a vintage,  country stílust, meg a famegmunkálást, hogy több bútorunkat is (terasz asztal, konyhaasztal, lerakó asztalkák) közös tervezés nyomán a férjem készítette el.”

És innen már nincs megállás, hiszen szintén férjem keze munkáját dicséri a terasz ácsszerkezete, a bontott tégla burkolás és támfal, a kerti lak, lámpák, ágyásszegélyek kivitelezése.

A teraszburkolatot Kata férje készítette: bontott téglával. A lámpa is az ő keze munkáját dicséri, régi deszkából, hegesztett vasalatból, szerelhető foglalattal, befőttesüveggel.  A befőttesüveg kupakja van felcsavarozva, ebben rögzítették a foglalatot, a búrát a befőttesüveg adja.

„Én pedig felfedeztem egy új hobbit, a kerttervezést-kertészkedést. Nagyon sokat kutakodtam, hogy a homokos, könnyen kiszáradó talajon és tűző napon milyen növénytársítások tarthatók fenn.” -folytatta Kata.

„Végül egy préri-cottage kertet terveztem meg, ami mára már kezd szépen beállni: a napot, szárazságot tűrő évelőket ültettem, sudárzsályát, alliumot, pennisetumot, levendulát, talajtakaró rózsákat, árvalányhajat, kasvirágot, és ernyős verbénát, ami bár nem évelő, de a magját  elszórva minden évben megörvendeztet bennünket.

Mivel sajnos nincs kutunk, cél a fenntarthatóság és diverzitás. Mára az évelők mellett számtalan madár, rovar, pillangó, lepke, sünök, cica és kutyus is jól érzik magukat.”

Tavasz a kertben:

Fotók: Mohai Katalin

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz

3 hozzászólás

  • anapfenyillata

    A Nők lapja Cafe szerkesztőinek döntése alapján ez a cikk a nap blogja lett és az nlc.hu oldalon is megtalálható. Nagyon köszönöm. <3

  • neverhoodsdiary

    Épp első ház-nézelődésben vagyunk, és egy lestrapált, de közel sem rossz Kádár-kocka jeleleg a szívünk csücske. Már az első felfedezéskor az alaprajzon mutogattam páromnak, hogy melyik falat szedném ki, merre lehetne bővíteni, stb., mivel reeeeengeteg lakberendezős műsort nézek, olvasok ilyen témában.

    Erre felfedeztem most ezt a bejegyzést, és el sem hittem, hogy pontosan ugyanazokat a megoldásokat és lehetőségeket valósították meg, amit én gyorsan a kis mini tudásomból az alaprajzot mutogatva kiötlöttem. 😀 Szóval csak van logika abban, amit megálmodtam, úgy örülök, meg lettem motiválva rendesen 😀

    (A befőttesüveg-lámpa pedig ahhh <3 )

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük