Fügés tortácska, fordítva
Szép is, finom is. Mutass Te is fügét!
Egy kolléganőmtől kaptunk fügét, – köszi, Tündi – amit Olaszországban ettem életemben először.
Elsőre nem is tudtam, hogy ez a füge, hiszen csak azt a szárított verziót ismertem, amelyiket gyerekkoromban karácsonyi csemegeként kaptunk, és amelyik bordós-barnás, mézédes, kicsit nyúlósan ragadós édesség volt, és hasonló kuriózumnak számított akkoriban, mint a narancs.
Nos, időközben megismerkedtem a friss gyümölccsel is, és azt is megtudtam, hogy nálunk is megterem, igaz, kicsit később érik be, mint a déli testvéreik.
A doboznyi fügéből sok mindent ki akartam próbálni, így készítettem ezt a kis tortácskát, kevéske lekvárt, na és persze jól megtömtük vele a pocakunkat is.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortácskához
5 dkg cukor
1 db tojás
1/4 csomag sütőpor
7,5 dkg finomliszt
0,5 dl tej
0.25 dl olaj
1evőkanál méz
1 evőkanál cukor
A megmosott fügéket kettévágjuk, majd belemártjuk a méz és cukor elegyébe. Vajjal vastagon kikenünk egy lábast, beletesszük szorosan (na, ez nekem nem sikerült) a mézbe mártott fügét, mézes felükkel lefelé.
A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd ráöntjük a fügére.
Kb. 180 fokon sütjük, tűpróbával ellenőrizve, hogy megsült-e már.
Szép, finom, fügés. 🙂
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.