
Svéd karácsonyi kalács
Egyszerű elkészíteni, mégis hatalmas sikert arat ez az illatos, ropogós kalács.
Az IKEA karácsonyi sajtótájékoztatóján egy szuper kis csapattal készítettük el először ezt a kalácsot, és azóta már itthon is sütöttem, mert tényleg egyszerű elkészíteni, és nagyon finom.
Hozzávalók:
230 g cukor
1 cs vaníliás cukor
2 tojás
2 dl tej
280 g liszt
100 g vaj
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt gyömbér
1-2 db szegfűszer őrölve
½ teáskanál őrölt kardamom
50 g egész mandula
Ez az alap recept, ha nincsenek ilyen fűszereink, használhatunk helyette 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeveréket, a ½ teáskanál őrölt fahéj mellé. A tésztába tehetünk még mindenféle kandírozott gyümölcsöt, olajos magvakat.
Elkészítés:
A vajat habosítsuk ki a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat és keverjük ki alaposan. Adjuk hozzá a tejet. A liszthez keverjük a fűszereket és a sütőport. A lisztes mixet keverjük a tojásos keverékhez. Én a masszába tettem még mandulát, napraforgómagot, diót. Alaposan kivajazott és kilisztezett őzgerincforma aljára szórjuk a mandulát, és öntsük rá a masszát. Kb. 180 fokos sütőben süssük készre, nálunk 40-50 perc alatt sült meg, közben végezzünk tűpróbát. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Stresszmentes karácsony
A karácsonyi vacsora elkészítése különleges kihívás. Nem érdemes kétségbeesni, hogy az egyik karácsonyi sült nem úgy sikerül, ahogy tervezted, vagy ha az étkészletből, amiből pont négy darab van, eltöröd az egyiket.
Aggodalomra ugyanakkor semmi ok, néhány ötletes megoldással egyedi és elbűvölő karácsonyi terítéket alakíthatsz ki minden kezdeti nehézség ellenére. Használj különböző mintájú tányérokat, ha nem teljes a készleted. Hidd el, a vendégeid értékelni fogják a kreatív karácsonyi terítéket.
Hogy még tovább élvezhessétek az ünnepi asztal szépségét, teríts asztali futóval a tányérok melletti foltokat így könnyen letörölheted, és az asztal tovább marad ünnepi. Ha kialszanak az esti fények, gyertyafény mellett élvezhetitek tovább a vacsorát.
Teríts meg egy asztalt svéd stílusban – karácsonyi témájú szalvétákkal és gyertyatartókkal könnyedén ünnepivé teheted.
A karácsonyi készülés során fontos, hogy megőrizzük nyugalmunkat és az ünnep örömét. Ha a macska feldöntötte a karácsonyfát, az izzók egy része hibás, a fenyő a kelleténél jobban hullajtja a tűleveleit… ne csüggedjünk, az ünnepek elmúltával annál viccesebb lesz felidézni ezeket a karácsonyi „baleseteket”. Karácsonykor ugyanis a kis hibák és tökéletlenségek is összehoznak minket a szeretteinkkel.
Fotó: IKEA.com, Varga Benedek, illetve saját képek
A receptet a Gastropolis Főzőiskola & Gourmet Klub biztosította.
Szép napot!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.